Fortsätt till huvudinnehåll

Barnfattigdom, barnfattigdom, barnfat...


Barnfattigdom, barnfattigdom, barnfattigdom...
Ett ord som i alla fall jag vrider mig i olust och äcklas av.

Men vad handlar det om?

Man devalverar ordet rejält när det idag handlar om att barn inte har råd till att åka på klassresa, ha märkeskläder, att bara ha en gammal Nokia och inte en iPhone 4:a samt att inte kunna hålla stora bjudningar för att fira studenten etc.
I stort samma människor som normalt klagar över konsumtionen och kommersen i samhället ondgör sig nu över att över att barnen, de stackars barnen, inte har råd med Canada Goose-jackor?

Är inte detta en lite lätt sinnessjuk paradox av något slag?

Riktig fattigdom (och ofta bråd död...)

Besök en lite äldre kyrkogård, gå runt och titta på alla vackra blomsterarrangemang och vackra stenar. Du lär under promenaden också ha passerat gravar som tillhört barn som dött av undernäring, av enkla sjukdomar som botas med kortare medicinkurer idag.

Ursprungsmärk ordet fattigdom!

Där pratar vi barnfattigdom, där pratar vi ordets egentliga och vad som borde vara dess enda betydelse. Låt oss vara hederliga och ärliga mot dessa gångna tiders lidande barn och ge ett eget, nytt ord, till de barn som kanske inte får fullt så stor del av överflödet av idag?

Egen erfarenhet

Det har under min uppväxt alltid funnits klasskompisar som inte kunnat vara med på utflykter, klassresor etc. I problemfamiljer så har jag känslan av att det lika ofta handlat om missbruk och rena psykiska sjukdomstillstånd. Alla som jag känt till har varit rökare och inte alltför sällan varit föremål för sociala utredningar gång på gång - problemfamiljer helt enkelt.

Min vän

Min bästa vän när jag gick i sexan och sjuan var en typisk sådant barn - en lågutbildad mamma som inte längre brydde sig och "pappor" som kom och gick. Min vän var mycket företagsam och skramlade ihop småpengar här och där och sparade dem för att kunna åka på klassresor etc. Jag själv bidrog lite ibland när det fattats pengar och jag delade alltid godis och annat med honom. Jag tappade kontakten med honom efter jag flyttade från stan, men jag förstår att det inte varit ett lätt liv för honom, att tvingas växa upp så fort och ta ansvar för sina halvbröder kan inte varit lätt. Den kännedom jag fått om honom idag är att han gett sina egna barn samma typ av uppväxt som han själv fick och de sitter fast i ett träsk av lågutbildade, arbetslösa och marginaliserade människor.

Definition av barnfattigdom

Jag funderar lite över min vän idag - vad skulle man kunna ha gjort för honom? Men först och främst så måste jag vända mig mot den statistik som idag förs.
Vi har FN:s definition av fattigdom som pratar om "den inkomstnivå som kan anses vara minimum för att försörja en familj med mat, bostad, kläder, medicinska behov och så vidare."
Jo, den tangerar ju ganska rejält vad jag tycker att den historiska, tack och lov, betydelsen av det svenska ordet fattigdom betyder. Men en absolut nivå för att definiera fattigdom så pratar FN också om "en dagsinkomst understigande en eller ibland två amerikanska dollar per dag".
Jo, det är så jag ser på fattigdom i tredje världen.

Relativa mått på fattigdom

Att använda sig av relativa mått på barnfattigdom ger helt konstiga effekter - barn i rika familjer kan anses som fattiga för att de inte är fullt lika rika som sina grannar - eller att i ett svältande land så kan en stor del svältande och döende barn anses inte lida av barnfattigdom då det finns de som faktiskt har det ännu sämre i samma land...

Vettigt?

De som lever på mindre än 60 procent av median­inkomsten i ett land skall anses som fattiga enligt EU.
I jätterika länder så blir människor stämplade som fattiga - men om de reser till ett fattigt grannland så blir de plötsligt, med exakt samma inkomstnivå rika... Eller min personliga favorit - om vi hade försämrat rejält för de som har det bäst ställt i samhället så hade plötsligt en stor del av de fattiga barnen försvunnit ut i statistikens ödemarker!
Utslagningen i början av 90-talet då det försvann 600 000 arbetstillfällen och hela samhället slungades in i kris med höjda räntor, kraschad bostadsmarknad etc så minskade barnfattigdomen - om man mätt så som man gör nu!
Snacka om att det går att leka med statistik...

Och samtidigt i Sverige...

(Källa, Barnfattigdom 2011 från Rädda Barnen dock lite omgjord för att visa färg på sittande regering samt när den värsta finanskrisen i mannaminne slog till.)

Och hur ser inkomster o klyftor ut?

Den utveckling mot ökad polarisering som visade sig på många samhällsområden under 1990-talet har under 2000-talet mattats av och stabiliserats. Fler kan försörja sig på sitt arbete men den andel som under längre tid står både utanför arbetsmarknaden och utanför de sociala försäkringssystemen är oförändrad (3–4 procent). Den långvariga fattigdomen (som varar fem år eller längre) fortsatte att minska för alla grupper. Även om inkomsterna ökade för alla var dock inkomstökningarna större bland höginkomsttagarna än bland dem med låga inkomster. Därför har inkomstskillnaderna ökat.
(Källa, Social Rapport 2010 från Socialstyrelsen.)

Således - alla har fått det bättre, men vissa grupper har fått det mer bättre än andra. Den utsatta grupp som står helt utanför har vare sig minskat eller ökat.
Sant?

Invandrare...

Nu kommer vi till det känsliga - det är i princip invandrarbarn som det handlar om. Det är invandrarbarn som hela ökningen kommer ifrån. Hälften av alla barn till en ensamstående invandrare är fattiga. Det är i miljonprogrammens multikulti som barnfattigdomen växer och redan nu är stor - hos de andra svenskarna så har barnfattigdomen minskat från 16%(1997) till idag 5%.

Krossa kärnfamiljen...

Vi har också en allt mer ökande andel med ensamhushåll och ensamstående med barn, vilka också är en stooor grupp där barnfattigdomen grasserar tämligen fritt idag.

Hur skulle vi då ha löst livet för min barndomsvän?

Högre socialbidrag

Vi kunde dels möjligtvis ha höjt socialbidragen till en nivå som motsvarar ett riktigt jobb, men jag tror inte ens att "tydliga" Juholt kan hantera en sådan bidragsökning? Jag har läst om att det handlar om ca 4000SEK/mån - men då får vi kraftiga marginaleffekter där mängder med människor i låglönejobb slutar jobba ("fattigdomsfälla!") då de tjänar på att istället gå på det utökade socialbidraget. Fast då definitionen är att man är fattig om man får socialbidrag så minskas ju inte barnfattigdomen ett dugg oavsett hur man höjer socialbidraget - jag sade ju att det var knäppt!

Stoppa invandringen

Vi kan stoppa invandringen och kanske t o m som en våt SD-dröm, kasta ut de som väntar på asyl?
 - Tror vare sig Alliansen eller någon av de Röd-Grön-Bruna oppositionen, med undantag av den bruna delen då som sagt, vill se detta. Problemet är som många faktiskt påpekar att det handlar om "ett direktimporterat problem".
De invandrare som kommer hit tas inte om hand (vi är sämst i OECD) förutom att vi skickar till dem ett socialbidrag - och flyttar in dem och deras barn till kategorin "barnfattigdom". Det återstår att se hur vänstern klarar av den debatten som de inte vill ta - om den nu överhuvudtaget kommer upp till ytan...

Välbetalda lågkvalificerade jobb?

Skapa välbetalda, lågkvalificerade jobb - så att de kommer upp en bra bit i löneligan. Och detta om möjligt låter som en störtomöjlighet tycker jag - oavsett hur mycket bidrag "tydliga" Juholt än tänkt strössla ut? Marginaleffekter är bara förnamnet...

Lösningen?

Eftersom problemet uppenbarligen handlar om arbetslöshet, arbetslöshet, arbetslöshet - så måste arbetslinjen effektiviseras ytterligare. Jag har inga svar på hur det praktiskt skall göras, men utan tvekan så är den bidragslinje som enbart debatteras helt fel ute. Att öka på bidragen är inte och kommer aldrig bli någon varaktig lösning på problemet med att vi har barn vars föräldrar hamnat utanför av olika anledningar.

Nygamla sossarna...

Jag har följt debatten sedan i våras och noterar att S först var inne och nosade på "välfärdsjobb" - jobb som ingen vill ha och som skulle betalas strax över socialbidragsnormen - men facket röt ifrån och de drog räddshågsna tillbaka allt prat om detta och lanserar nu istället en nygammal "bidragslinje", fast med nya namn. Den lär knappast föra oss framåt eller heller radera ut barnfattigdomen ens i ett Juholtskt "tydligt" samhälle...

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


//Zac
PS. Delvis ifrån 'Barnfattigdom' och 'Verklighet(S)beskrivning'

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,  Ex, AB, SvD, Den hälsosamma ekonomisten, DN, Tradition och fason, Skattepolitik och samhällsfilosofi12

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man l...

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.