Fortsätt till huvudinnehåll

Ingen som vet, ingen som vet...

Idag så skall slutligen Socialdemokraterna och vi andra få veta vad den nya valda ordföranden vill.
Vad är det för politik som skall drivas, vad är det för samhälle som Håkan Juholt vill se framför sig. Ur detta perspektiv blir man ännu mer irriterad av den sovjetmodell som Socialdemokratin använder sig av för att få fram en kandidat. Ingen insyn, ingen som helst vetskap om vad denne person står för och vad denne person vill.

En fördel

Dock så måste det vara oerhört jobbigt för Reinfeldt att ställas mot någon där ingen, allra minst Reinfeldt, vet vad som komma skall. Ett folkligt men också helt oprövat kort. Hur sjutton kan vårt största parti ställa upp på detta? Jag tror inte att det är en strategi som syftar till att förvirra Reinfeldt i första hand...

En opposition värd namnet?

Äntligen så ökar i alla fall chansen att vi får en stark opposition istället för det falsarium som det röd-gröna samarbetet presterade. En lite mer populistisk Fridolin, en röd, ilsket skällande Ohly och en stark opposition från en sammanhållen och koncentrerad socialdemokrati tror jag vi får se framöver.

Mindre gnälloppponering?

Jag måste erkänna att det skall bli skönt att slippa gnällmegafonen Östros. Månne förtjänstfull i mycket annat, men gudars vad tråkig och förutsägbar roll han spelat den sista mandaterioden - ett stort plus för Juholt redan där alltså... ;o)

Ett sammanhållet (och slutet) S till varje pris

Så tolkar jag Mona Sahlins avskedstal i alla fall. Att inte låtsas om de enorma interna motsättningarna som manifesteras varje gång SSU skall ta ett beslut? Att inte låtsas om den enorma spännvidd man har mellan närt socialistiska kommunister på ena kanten och espressodrickande socialliberaler på den andra? Jag förstår att man vill tona ner dessa motsättningar, men samtidigt så är det falskt.

Vem har de valt?

Juholt har erfarenhet ifrån Försvarsutskottet och som ordförande för socialdemokraterna i Kalmar län. Så man har valt en regionalpolitiker med försvarsinriktning?? Behövdes det kanske inte mera? Det kan ju inte bara handla om huvjackor i skolan?? Eller historierevision - väljarna vill ju framåt? (Undrar om butlers i tunnelbanan och de genusneutrala allmänna toaletterna gör comeback?)

Väljarnas frågor

Jag är ganska säker på att väljarna oroar sig över helt andra frågor, det kommer att handla om helt andra saker -  utanförskap, miljön(kärnkraften!), lärarna, ungdomsarbetslösheten, räntorna, elpriserna, invandringen/segregationen mm - inte så mycket försvarsfrågorna...

Skall han lämna Walk over för miljöfrågorna till Miljöpartiet och galenskaperna vänsterut?

Mer inåt än utåt

Jag tror att valberedningen mer har tittat inåt vad som kan hålla ihop partiet än utåt - vad är det för politik som samhället behöver? Jag tror således att t o m valberedningen sitter som på nålar - de vet nämligen inte heller vad Juholt kommer driva politiskt. Valberedningen, vi andra och socialdemokratin i övrigt får se vad det är för politik som man nu har valt.

Spännande är det i alla fall, trots brist på öppenhet och demokrati - eller är det därför det just nu är extra spännande?

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten

UPDATE:

Lite minianalys av talet och presskonferensen:
Näe, inget nytt så långt ögat kan nå. Allt är borgarnas fel, alternativt sossarnas förtjänst. Klassisk socialdemokrati som alla kan känna sig trygga i. Intet nytt om att världen omkring oss har förändrats sedan 1975.
Arbete skall beskattas antar jag att det betyder med att "justera skatterna". Sjukförsäkringssystemet som S själva försökte reformera flera gånger skall förändras (igen). Föräldraförsäkringen skall delas 5/5 och sedan får man välja fritt de övriga 3 månaderna. Ett ganska vettigt förslag om man nu måste in och taffla i familjernas privatliv. Kärnkraften är man nu emot (hörde jag populism?) - frågan är bara vad LO tycker om det? Billig el är ett grundkrav för många medlemmars fortsatta jobb...
Men då jag misstänker att Juholt faktiskt är satt där han är för att ena partiet snarare än att föra socialdemokratin framåt så är det nog rätt tänkt av valberedningen. Han är bra i den rollen! Riktigt bra. Vi får se senare när han hamnar i debatt med ismannen Reinfeldt hur det fungerar för de utan medlemskap i SAP. Spännande!



//Zac
PS. Angående rubriken: Just D

Läs även andra bloggares åsikter om , , , SvD1234567, DN123456789012, AB1234567890123, Ex1234567890123456

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man l...

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.