Fortsätt till huvudinnehåll

Bokrecension: Matrevolutionen av Andreas "Kostdoktorn" Eenfeldt

Äntligen har jag kommit fram till Kostdoktorns bok på nattduksbordet. Det är en lättläst och trevlig bok - jag plöjde igenom den på ett par timmar men jag är en snabbläsare.
Boken följer väl den ton av resonemang, vett, respekt och lagom ödmjukhet som återfinns på Kostdoktorns blogg.

Upp-upp-upprepningar?

När jag tittat runt på andra recensenters syn på boken så påtalas det ofta att den är upprepande. Jag kan inte säga att jag upplevt den på sådant sätt alls. På ett pedagogiskt sätt så byggs hela Kostdoktorns syn på vår kost upp vilket för med sig en del upprepningar, men inte alls påtagligt och irriterande enligt mitt sätt att se. Pedagogik innebär upprepningar.

Paranoia och sammansvärjningar

Historiken och bakgrunden till många av de framstående forskare och människor i och runt kosten är mycket bra och spännande skrivna. Precis som på bloggen så lyser paranoian och sammansvärjningarna generellt med sin frånvaro - vilket är oerhört befriande när det gäller något som helst med LC-anknytning idag. De ifrågasättanden som ändå görs är utan tvekan berättigande och tarvar kritiska svar.

Skepsisen då?

Njae, jag håller nog egentligen med om det mesta som står i boken. Jag har fortfarande lite svårt att acceptera att det är mycket fokus på enskildas anekdoter, i de allra flesta fall så är det dock människor (läkare och forskare) som sedan sett sina erfarenheter gå igenom gång på gång hos patienter och i sitt forskningsunderlag. Men det är en generell kritik jag har emot LC-sfären i synnerhet - det är hur man glatt sätter upp olika regler för vad som skall anses som godkänd forskning beroende på vilken sida man står på. Det vanligaste är exempelvis att anekdoter och råttförsök är ok - ja, så länge de stödjer LC-anhängarnas åsikter. Det blir också månne lite för mycket anekdoter och historier när säcken skall knytas ihop i boken. Lite för snabbt och lite för lite kött på benen. Det är dock effektivt och egentligen utan anmärkning, men jag hade velat se mer diskussion och problematisering istället för att trycka ner lite till i en redan nästan överfull påse.

Mättade fetter och kolesterolet?

Att det står klart för de allra flesta (utom de i toppen på SLV och okunniga, världsfrånvända dietister mm) att den dödskalle-/varningsflagg som suttit benhårt på de mättade fetterna faktiskt var totalt felaktig och rent av falsk. När något så grundläggande visar sig vara 180° fel så brukar jag bli lite desillusionerad och ifrågasätta andra inarbetade och icke ifrågasatta "sanningar". Kanske kommer det så sakteliga inom mer etablerade "kunskapssäten" i framtiden? En stark och tacksam tanke bör skickas mot Ulf Ravskov som kanske är den som längst och ihärdigast ifrågasatt kolesterolparadigmet. Jag misstänker att Kostdoktorns bok skulle vara lite tunnare utan hans engagemang och kunskaper.

Bröst, bröst, bröst, bröööööst!

Jag blev vid tillfälle anklagad för att vara bröstfixerad när jag för n:te gången skrev om brösten och bröstmjölkens fantastiska egenskaper;
  • skyddar mot infektioner hos barnet
    • fullt med nyttiga mättade fetter och kolesterol!
  • motsvarar alltid behovet hos barnet oavsett ålder
    • Sammansättningen förändras för att stödja barnets tillväxt
  • hygieniskt förpackad
    • ... och snygg förpackning är det också! ;o)
  • alltid färdiglagad
    • justerar sig efter behovet t o m! Självjusterande!
  • alltid med i bagaget!
  • perfekt tempererad
    • oavsett utetemperatur
  • lättillgänglig
    • Förutsatt klädseln givetvis...
  • oerhört billigt
    • kan det bli billigare?
  • förebygger bröstcancer
    • tja, för mamman i huvudsak...
Det glädjer mig att även Kostdoktorn exemplifierar det mättade fettets livsfarliga farlighet med att vi faktiskt matar de minsta och sköraste med just detta.
Mer om amning - sjukt intressant!

De sockersjuka

Här är det tunga artilleriet igång på allvar! Och det är också här som lågkolhydratsförespråkarna har sitt starkaste argumentsfäste.
Det går inte på allvar påstå att en sjukdom som i stort sett handlar om bristande kontroll på blodsockernivåerna inte skall behandlas med en kost som ger kontroll över densamma? En kost som efter grundlig utredning kan anses som ofarlig och med (minst) lika god grund som dagens kostråd?
Det gör mig helt vansinnig, det handlar om att bryta ett "naturalförlopp" som alltid slutar i plåga och bråd död. Och dietister slår ifrån sig och är tydligen inte ens på ett mänskligt plan minsta intresserade. Fyfaan säger jag bara!

En dålig, men inte aktiv utveckling

Jag tror som Kostdoktorn verkar göra att det mer handlar om att vetenskapen är långsam (en generell metod för korrekt vetenskap) samt att det är svårt att ändra sina vanor - speciellt om hela ens karriär är baserade på just dessa vanor. Det är ingen direkt sammansvärjning av etablissemanget, det är inte läkemedelsbranschens vilja att hålla oss sjuka för att tjäna grova pengar. Däremot så väljer de alltid alternativet som de tjänar mest pengar på - vilket gör att man högaktningsfullt lämnar all kostvetenskap därhän när man planerar sin verksamhet - det går helt enkelt inte att tjäna stora några pengar på att ordinera en naturlig kost jämfört med en livslång prenumeration på läkemedel, ett eller helst flera.

Stenåldersmannen i oss!

Ja, det är bekvämt att använda argumentet att "vi är skapta för just denna födan" och sedan inte låtsas om alla de nya element som mer eller mindre är grunden för LCHF idag - smör, grädde, ost och bacon... Varför inte problematisera kring detta? Kaffe, te, kolsyrat vatten, alkohol är exempel på drycker som knappast lär ha någon anknytning till stenåldersmannen i oss?

Civilisation och utveckling

Skönt är också att lite av de överromantiska skimret ifrån LC-håll vad gäller dessa jägarsamhällen också tillåts lyftas bort. Det stämmer säkert att vår hjärnas utveckling satte fart när vi fick tillgång till mer energirik föda, men civilisationen och vår tekniska utveckling satte fart först när vi blev bönder och började odla dessa förhatliga kolhydrater. De LC-ätande jägarsamhällen som finns kvar idag är intressanta att studera eftersom de knappt utvecklats någonting sedan stenåldern - you do the math...

Glömdes energiintaget bort?

Vi äter bevisligen också oerhört mycket mer energi idag, något som ofta LC-are pratar tyst om. Kanske har fetman och sjukdomarna av idag något att göra med det också? Och gärna ett mer utbyggt kapitel om befintlig forskning kring stenålderskost; vad vet vi egentligen idag?

Rörelse?

Det pratas i stort sett enbart om kosten i boken, men tyvärr knappt någonting om det faktum att vi idag rör oss mindre än någonsin. Lite som framtidsvisionen i den underbara filmen 'Wall-E' (++++) där människorna lever i svävande flygstolar där de tittar på holografisk media och surplar dricka ur jättelika flaskor. För all del så förstår jag det i o m att det handlar om "ät dig frisk mer riktig mat" - men frågan hänger i alla fall där i luften;
Vad gör vår inaktivitet för hälsan och vad har den för ansvar när det kommer till ohälsan?

Varför minskad fetma?

Kontorsstolarna tror jag är mer skyldiga än vad vi generellt sett tänker oss... Vi tycks ha brutit fetmauppgången, framför allt hos barn och kvinnor, men kan inte det att man ökat aktiviteten i skolan rejält ha med det att göra exempelvis? Det är i alla fall en mer övertygande tes än att det idag råkas sälja mer smör i affärerna; mer diskussion om detta!

Miljöpåverkan?

Miljödiskussionen sveps lite snabbt över - mer! Jag hade velat se mycket mer av funderingar där. I dagens läge med en ökande befolkning (även om ett ökande välstånd tycks minska den) så är trycket oerhört stort på vår föda och miljöhänsyn. Och då LC-anhängarna redan idag sitter under krypskytte från veganhåll så vore det en välgärning att ta denna diskussion, även om den är svår. Jag förstår dock att det inte går att få allt i en och samma bok - i nästa kanske, Kostdoktorn? ;o)

Slutsatser

Det är en välskriven bok som de flesta säkert skull ha nytta av. Den är skriven och framarbetad på ett trovärdigt, ärligt och öppet sätt. Den är således ganska diametralt motsatt gentemot den s k "recension" som jag recenserar(sic!) nedan under rubriken "Bottenmärket..".
Jag tror att boken fungerar på alla oavsett kunskapsnivå, ett finfint register i slutet på källorna är alltid ett plus, frågor och svar-delen är kanon, tips och recept är av naturliga skäl kort, men effektivt och bra.

Jag ger således boken två tummar upp; utan tvekan den bästa LC-bok jag läst. Köp två och ge bort den andra!

Bottenmärket hittills?

Vi som följt debatten i ett antal år - om ett år så firar jag femårsjubileum här på bloggen och en tid därefter tio år med LC - har sett Kostdoktorn klä av flera etablerade kost-rössner, f'låt, koströster i öppen och ärlig debatt. Roligast var kanske Claude Marcus - naken var ordet... Eller nej, SLV's "tusentals studier" var kanske roligast! Eller nej, Rössner kanske? Eller är det att sparka på någon som redan ligger ner?
Vem tycker du har blivit mest avklädd i kostdebatten hittills?

Vad har Läkartidningen för kvalitetskontroll?

Ett av de sämsta och pinsammaste genmälena hittills kring boken får man väl lov att säga är den trötte, bittra och pensionerade Stephan Rössners "recension" av just denna bok i Läkertidningen.
Maken till usel recension skådas tack och lov sällan. Raljerande och passivt aggressivt tonfall går väl an, men när han försöker ta heder och ära av bokens populärvetenskapliga ambitionsnivå genom att låtsas om som om att den bara behandlar fallstudier så är måttet rågat! Det är direkt ohederligt och mycket medvetet. Frågan är om han ens läst boken, knappt någonting i hans "recension" behandlar innehållet i boken?

Du förlorar Rössner...

Så stridslystet och vilt som han slår runt sig så förstår man hur pass pressad han är av en ny världsbeskrivning som nu tonar fram inom kostvetenskapen. Ytterligare ett bottenmärke att givetvis att han försöker kleta på Doktor Annika Dahlqvists ogenomtänkta uttalanden på Kostdoktorn - samt att han använder sig av recensionen för att elda på mot just sagda Dahlqvist. Att han avslutar sin kanonad med "det är dags för eld upphör och patron ur" är kort sagt generande pinsamt.
Riktigt, riktigt uselt - man undrar onekligen vad Läkartidningen har för granskning och kvalitetskontroll för det som de publicerar? Tur att de läsare som kommenterar verkar vettiga...

Tips

Jag tipsade Kostdoktorn om lite idéer när han startade sin blogg och jag har nu tänkt lite på vad det är mer för litterära kvalitéer som jag vill ha mer av i framtiden från honom;
  • Varför inte "Lågkolhydratsdieternas historia"? Vem skulle inte vilja läsa mer om de spännande och banbrytande och tyvärr vid tiden ganska fruktlösa framsteg som gjordes i historien? Som en thriller med "Den vilda jakten på kolesterolet" som uppföljare!
  • En intervjubok med ex Colting, Lidberg, Ferry och de andra elitidrottarna på "jägarkost". Snygga, stora färgbilder på brutala idrottskroppar i blå himmel och solsken och de får dessutom vara med att bygga sina egna varumärken...En perfekt s k coffetablebok!
  • "Matmyterna" - gör upp med fiberhysterin, antioxidanterna och rött kött! Ja, med mera, med mera - det saknas ju dessvärre inte övertro och pseudovetenskap inom denna gebit... 
  • "Lågkolhydrat och en hållbar miljöutveckling" - diskutera kring miljöbelastningen i köttindustrin. En ifrågasättande bok ökar på cred-kassan!
Det är klart att jag inte ser någon direkt given kassasuccé i dessa böcker. De är smalare(!) än de LC-recept- och LC-livsstilsböckerna på topplistorna, men det är ändå böcker jag själv skulle kunna tänka mig i min bokhylla, framför allt när jag vet att det ligger en hedersvärd och ärlig författare bakom... ;o)

Min egna kritiska granskning

Mer om...

LCDiet
SLVHumor
PolitikOm bloggen


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! <-- Dra och släpp länken till vänster på ditt bokmärksfält. När du sedan markerar något på någon sida som du vill skicka till någon så klicka sedan på länken du sparat och vips! så har du ett snyggt förpackat mail med allt du behöver. Rekommenderas. TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! <-- Gör samma sak med denna. Supersmidigt och rekommenderas å det grövsta! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.