Fortsätt till huvudinnehåll

Ny partiledare ifrån de bakre linjerna?

Nu när vi nalkas Olof Palmes olycksdag så närmar sig också Socialdemokratins olycksdag. Nu kastas det fram fler också fler ordförandeförslag från de bakre linjerna, den ene värre än den andra. Falangerna står mot varandra och förkastar den som är det minsta pro för den motsatta sidan. Höger och vänster, mitten mot ålder och feminism, ty feministerna inom partiet kräver att det skall vara äggstockar i nästa ordförande!

Ner i en rödglödgad underjord?

Ingenting om hur oerhört centralt och viktigt det nu är att få rätt partiledare som skall leda dem från vägen ner i 20%-träsket. Inte sedan Olof Palmes dagar har det blivit så viktigt vem som tar över. Ingvar Carlsson som chockad fick ta tag i ordförandeklubban höll skutan någorlunda på sin kurs i allt mer förändrande vatten där internationella vågor allt oftare slog över vår lilla guppande skuta/land. I 90-talets turbulens så tappade man makten och hade turen(!) att Göran Persson, en lite smårund tönt ifrån Katrineholm trillade in på rätt plats. Han fick det hett om öronen från början.

Problemen börjar här

Men i skuldsaneringens skugga så glömdes helt bort att titta på den grundläggande strukturen, grunden och ideologin i partiet. När Perssons linje med skuldsanering och fördjupat internationellt samarbete var avklarad så tycktes han tröttna snabbt på att styra Sverige. Eller nåja, han hade då i ett politiskt mycket svårt läge knutit ihop mycket av det han ville göra på bara en mandatperiod.

Efterträdaren

Under en tid så hade han själv krattat manegen för sin arvtagerska och konstigt nog så sammanföll detta med allt ökande krav inifrån leden - ledordet var "KVINNA!". Oavsett övriga kvalifikationer så skulle absolut nästa partiledare vara en kvinna. Så var det tänkt efter Göran Persson som regerat med all den burdusa manschauvinistiska dominerande tjurighet som han kunde uppbära.

Förnyelse och förändring

Ett fullständigt normalt önskemål att vilja ha något annat utan tvekan. Man hungrade också efter förnyelse av politiken. Vad hade passat bättre än populära Anna Lindh?
Ung, såg bra ut. Energisk, påläst och väldigt kunnig. Persson som själv var oerhört effektiv i debatterna, kanske den bästa debattör sedan Palme, imponerades nog av den bitska och lugna Lindh. Men ödet ville annorlunda som det heter...

Katastrof!

Katastrofen för Socialdemokraterna kom i och med Mijailo Mijailović våldsamma och dödande hugg mot Anna Lindh den 10 september 2003 på NK i Stockholm. Hon var Perssons kronjuvel tillika kronprinsessa och en svårt tagen och plågad statsminister var tvungen att ge dödsbudet till den församlade pressen. Rent personligen så var det ett svårt slag, han insåg också att han var tvungen att fortsätta över valet 2006 och att Socialdemokratin hade förlorat en stor del av sin framtid. Vi vet också hur det gick - en trött och ointresserad Persson fick se Alliansen segra och någonstans så såg i alla fall jag en lättnad när han med gott samvete ändå annonserade sin avgång redan på valnatten 2006.

Dubbelkatastrof

Kraven på en kvinna låg fast, trots att den självklara mördats och den näst bästa, Margot Wallström, inte var det minsta intresserad där hon satt som EU-kommissionens första vice ordförande. Valet föll då på Mona Sahlin; ett tredjehandsval som inte kommit på fråga om det inte vore för mordet på Lindh; inkvoterad enkom för sitt kön. Olyckskorparna började direkt kraxa om att det inte kan sluta väl med henne som partiledare. Nu i efterhand kan vi se att det var ett felbeslut från första början.

Om Sahlin

Hur hade alternativet sett ut? Ingen vet, men med säkerhet kan man säga att socialdemokraternas interna arbete med utveckling och förnyelse av partiet från att ha gått långsammare och långsammare i en allt mer främmande värld helt stannade av. Göran Perssons hårda, men ärliga omdöme av Sahlin - "hennes styrka är inte tänkandet utan att förmedla ett budskap" - tror jag de flesta inser är sant. Utan ett budskap från en stabil rörelse rotad i en tydlig ideologi i verkligheten så blev det katastrof. Ingen stor tänkare som sagt.

Idag

Jag ser inte någon som är i närheten av det som Socialdemokratin behöver. Frågan är inte av oviktig karaktär - det handlar om hur sveriges outstanding största parti skall förhålla sig till framtiden. Skall man fortsätta på linjen att bli ett parti för de utslagna och bidragstagarna? Arbeta mot de som arbetar och som håller välfärdsstaten under armarna?

Jobbfrågan

Man släppte jobbfrågan till de borgliga - hur tar man tillbaka den, ja, om man nu vill det? Hur skall man förhålla sig till att väljare ser ett gammaldags parti för gårdagens samhälle när de ser och hör socialdemokrater prata? Detta understryks av det slutna och verklighetsfrämmande interna arbetssätt man har, inte minst uppenbart nu under arbetet med att ta fram en ny partiledarkandidat. Det hade fungerat i Östtyskland 1984, men knappast i ett öppet Sverige där alla är uppkopplade och får nyheterna genom sina telefoner.

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


//Zac


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , AB123, Ex12345, DN1234, SvD1234, SvT

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man l...