Fortsätt till huvudinnehåll

Igår Tunisien, idag Egypten?

Jag skrev för några veckor sedan om Tunisiens folkliga uppror:
När ett uppror tänds inifrån folket så är det svårt att släcka. Våra, vi västerlänningars, försök att tvinga på länder demokrati brukar generellt sett inte fungera särskilt bra. Mellanöstern är ett bra exempel på det. Men i Tunisien så räckte det inte med att sockra och sockra, till slut så exploderade den folkliga viljan och medvetenheten att det faktiskt går att få till en ändring.

Igår Tunisien, idag Egypten?

Egypten är nyckeln till frigörelse för hela regionen. Hosni Mubarak lär dock inte släppa makten frivilligt. Sedan är det gott om grannar med tveksam demokratisyn som med skräck i blick ser hur folket nu fått smak på frihet och demokrati. Diktatorerna förlorar bara mer när de med våld och förtryck gör skillnaden mot den frihet och demokrati som medborgarna vill ha än större.

USA?

Hur ställer sig USA till utvecklingen? De håller just nu på att riskera att förlora den största och starkaste allieraden i regionen - och risken för att en demokrati röstar fel har gjort att supermakten agerat förr... Tystnaden än så länge säger nog mer än officiella uttalanden...

Israel?

Ja, går det föra krig och alienera demokratiska grannar i framtiden? Vi får verkligen hoppas att frågan auktualiseras samt att vägen mot demokrati för dessa diktaturer går smärtfritt för folken. Jag vill inte gärna att vi ser monument över 1000-tals fallna i kampen för demokrati om några år... :o(

Internet!

En tanke till - vilken inneboende styrka det är i internet som ett demokratiskt verktyg!
Den hjälper oss sprida kunskap, information, nyheter.
Den hjälper oss med organisering och planering.
Den är utan tvivel en måltavla och en nagel i ögat på makthavarna. Internet har utvecklats till ett verktyg för oppositionen, i alla läger. Måtte utvecklingen mot övervakning och förtryck av detta verktyg minska, även här i Sverige - hör upp Ask och Alliansregeringen!


//Zac
EDIT: Lite mer om internet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,  AB1234567, DN123456, Ex12345, SvD12345, SvT12, GP12

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man l...

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.