– Vi måste ha en jobbpolitik utan reservationer. Alla som kan ska jobba, det ska alltid löna sig att arbeta. Fler jobb går före ersättningar. A-kassan är en omställningsförsäkring, sade hon.(Källa.)
Bra!
Givetvis så kräver detta genomgående och grundliga förändringar i det som numera uppfattas som ett rent bidragsparti.
Socialdemokratin har glidit tillbaka och blivit fullständigt passiva i allt som rör arbetsmarknadspolitiska frågor. Nu får vi se om det blir verkstad eller bara snack av Sahlins arv.
Sveavägen 68, värm upp era kopiatorer!
Fast, låter det inte som en politik som Alliansen redan har och handen på hjärtat, egentligen rena självklarheter?Det är givetvis osolidariskt att göra det olönsamt att arbeta. För att arbeta, det måste så många som möjligt göra, för att vi skall ha råd med vår välfärd i samhället. Enkelt, men det tog tydligen S ett par mandatperioder att förstå.
Obehaglig känsla
Jag har en krypande misstanke att solida betonghäckar inom S nu formerar sina trupper för att kunna styra upp förnyelsearbetet så att de åter kan muta in sina revir igen. Jag fruktar att många centralt placerade med makt fortfarande inte förstår allvaret i hur illa ute partiet egentligen är - för det var ju inte partiet eller dess politik som det var fel på, det var väljarna som det var fel på...Ärlighet kanske vara längst?
Någonstans måste de lära sig att inte bara vara ärliga när de inte har något att förlora längre eller i offentlighetens ljus...Mer om...
Politik | Bodströmsamhället |
Piratpartiet | FRA-lagen |
Kultur | Upphovsrätten |
//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om Mona Sahlin, RödGröna, politik, valet 2010, Socialdemokraterna, Urban Ahlin, Wikileaks AB12345678901, SvD12345678, DN1234, SvT, Ex1234
Eftervals debatten inom S är intressant. S förlorade på felaktig politik skulle inte ha föreslagit fastighetsskatt etc. Morgan Johansson hävdar att de skulle ha vunnit om de själva inte klantat till det. Min slutsats av eftervals debatten är att regeringsmakt är viktigare än ideologi. Om de var ideologiskt övertygad om de förslag som de la så borde eftervals debatten handla mer om att de inte kunde förmedla sin övertygelse och de skulle ha gjort det bättre.
SvaraRaderaDen enda ideologi är makt förför allt, hur är inte så viktigt. Så de kommer att göra allt för att bita sig fast vid makten.
Kunde inte ha skrivit det bättre själv, Jim! Jag undrar om det inte numera är en allmängiltig syn på S - "makten framför allt"?
SvaraRadera//Zac
Om företagen kunde sänka sina krav och låta de som anställs lära sig det lilla de saknar på arbetsplatsen istället för att inte anställa alls så skulle arbetslösheten minska drastiskt.
SvaraRaderaI "min" branch, IT, så är det helt idiotiska krav ibland, man undrar om nån alls uppfyller dem, och om någon verkligen gjorde det så lär de behöva betala en rejäl löneföröjning för att den personen ska byta jobb, för en sån människa går inte arbetslös. Samtidigt klagar man på att folk inte har utbildning osv och att få vill jobba med det ena och det andra och det kommer bli brist på folk. Förr kunde man komma till ett företag, ha grundkunskaperna (dvs flera års universitetsstudier minst) och sen få lära sig det man behöver på företagen. Nu får man inte jobbet om man inte passar perfekt, utan istället är hellre företagen utan någon på den positionen och klagar på att det inte finns folk. Vill de ha folk i branchen så måste de sänka sina krav vid anställningen och se till att behålla folket efteråt. Nu är man slit och slängvara och då är det inte konstigt att folk flyr fältet. Som man sår får man skörda.
Zac, vilket parti har inte böjt sig frammåt och särat på skinkorna och tagit emot för att hamna i regeringsställning?
SvaraRaderaDet enda som är värt att höja på ögonbrynen om i sammanhanget är att det är sossarnas tur att göra det framåtbörjande som de andra redan gjort.
@ LosKrikon
SvaraRaderaIntressant det du säger, men du kan ju också fråga dig varför företagen gör det. Kanske får man olika svar, men ett svar som trillar in i mitt huvud är att företagen måste få den perfekta arbetaren till de jobben de söker eftersom de inte kan bli av med en felrekrytering på rimliga grunder i och med de stela arbetsmarknadsregler vi har.
Vissa kanske inte kommer fram till detta pga av flera olika anledningar, men det är aldrig fel att begrunda om så vore fallet.
Efter Monas "avskedstal" borde det stå tydligt för alla att det är samma nyliberala smörja som Alliansen som (S) egentligen står för :)
SvaraRaderaAtt som Mona skylla på att väljarna vill se dem föra en annan politik är i magstarkaste laget. De kan i praktiken inte föra en annorlunda politik än Alliansen. 80 % är ju EU direktiv dvs. EU:s lagar. Återstår bara 20% i nuläget. Tänk när det inte ens återstår det....Hur rimmar det med demokrati?
Hur kan människor fortfarande tro att det spelar någon roll vilka som har "makten" av våra partier?
Kejsaren (S) är naken bara att titta! Alliansen är i sitt rätta nyliberala element dvs EU. S kan bara apa efter. Men de har själva satt sig, Sverige och svenskarna i den sitsen.
"eftersom de inte kan bli av med en felrekrytering på rimliga grunder i och med de stela arbetsmarknadsregler vi har."
SvaraRaderaHåller med om att arbetsmarknaden är överreglerad helt klart. Fast att göra sig av med en nyanställd (som har provanställning) är ju inte svårt. Det är bara två veckors uppsägningstid, plus att de vet ju innan vad de får när de anställer, kunskapsmässigt. Som jag ser det så vill inte företagen lägga ned en krona extra på sin personal, utan vill bara ha exakt vad de vill ha direkt. Men på det sättet så kommer brancher där det är så på sikt få det mycket svårt eftersom den folk som går i pension eller byter branch inte ersätts i samma grad av andra. Som jag ser det så ser företagen idag alldeles för kortsiktigt på sin personal, vilket kommer slå hårt mot dem själva i framtiden.
Kolla hur det är att ens försöka få ett enkelt jobb på ICA, man har i princip ingen chans om man inte har "erfarenhet" sen innan. Hur lång tid kan det ta att "lära" någon packa upp lite varor och sitta i kassan. Det är inte direkt hjärnkirurgi vi pratar om.
Ens att få en praktikplats är svårt ibland, de ser en som att man bara är i vägen, fast det egentligen borde ses som något positivt för företaget. Å andra sidan utnyttjas praktikanter idag riktigt hårt, dels ekonomiskt och dels att göra skräpjobb som ingen anställd skulle göra. Fast att syftet med praktik är att just lära sig jobbet och göra det de anställda gör.
LAS är ju helt sjukt utformad också, det gör att gamla stofiler som bara väntar på sin pension får behålla jobbet vid neddragningar, samtidigt som högpresterande nyutbildade, nyanställda förmågor måste göras av med, de som företaget verkligen borde behålla. Sen så förhandlas ju LAS till stora delar bort också, i praktiken vid stora uppsägningar har man inget att säga till om ändå som arbetstagare. Lika bra att avskaffa turordningen med en gång.
Sen tycker jag att sex månders provanställning är sjukt lång tid. Kan man som företag inte på kortare tid komma fram till om personen är lämplig eller ej? Det är enbart ekonomiska själ bakom. De flesta idag har väl lägre lön under provanställningen? Finns ju snack om att en del vill ha ETT ÅRS provanställning. Snacka om idioti.
Jag känner en som jobbar i en ICA-butik som först hade ett års praktik (altså ingen lön) och som sedan fick sex mån provanställning och sedan fick "fast" jobb. Snacka om att utnyttja folk.
Arbetsmarknaden är rutten!
Gissar att en månad efter extrakongressen så försvinner loggan med förnyelse från sossarnas webbsida. När det blir dags för första maj får vi se nånting i klass med "nu har vi blivit oss själva igen" och ett gruppfoto på partistyrelsen med chica små sosserosor på kavajslagen.
SvaraRaderaJag fruktar att du har rätt Dr Evil. Jag tror det är business as usual om ett par år. Fackets arv ligger så tungt och drar i tyglarna att förändringsarbetet går långsamt eller stannar helt.
SvaraRaderaNågra av "mediakandidaterna" är knappast representanter för någon "ny socialdemokrati". Snarast längtar de till den trygga omgivningen när mellan-/höginkomsttagare och företagare var fienden.
@LK: Jo, den arbetsmarknaden har jag varit på i hela mitt liv. Trots lysande prestationer och uppenbart behov så har jag sett provanställning efter provanställning gå hela tiden ut. Vid ett par mycket roande tillfällen så har objektet hittat ett annat jobb under provanställningen och helt sonika försvunnit, något som givetvis hade undvikits om man valt att ge personen förtroende och en fast plats innan tidens slut. Men företaget ifråga lärde sig inget på det och i ett fall så fortsatte en mycket dyr rekrytering då det var en speciell position i företaget.
//Zac
@daydreaming: Vilket parti har böjt sig framåt och särat på skinkorna och tagit emot för att hamna i regeringsställning - och blivit avslöjade med det?
SvaraRaderaDet är lite skillnad. Förtroendet dalar fortfarande...
//Zac
"eftersom de inte kan bli av med en felrekrytering på rimliga grunder i och med de stela arbetsmarknadsregler vi har."
SvaraRaderaHåller med om att arbetsmarknaden är överreglerad helt klart. Fast att göra sig av med en nyanställd (som har provanställning) är ju inte svårt. Det är bara två veckors uppsägningstid, plus att de vet ju innan vad de får när de anställer, kunskapsmässigt. Som jag ser det så vill inte företagen lägga ned en krona extra på sin personal, utan vill bara ha exakt vad de vill ha direkt. Men på det sättet så kommer brancher där det är så på sikt få det mycket svårt eftersom den folk som går i pension eller byter branch inte ersätts i samma grad av andra. Som jag ser det så ser företagen idag alldeles för kortsiktigt på sin personal, vilket kommer slå hårt mot dem själva i framtiden.
Kolla hur det är att ens försöka få ett enkelt jobb på ICA, man har i princip ingen chans om man inte har "erfarenhet" sen innan. Hur lång tid kan det ta att "lära" någon packa upp lite varor och sitta i kassan. Det är inte direkt hjärnkirurgi vi pratar om.
Ens att få en praktikplats är svårt ibland, de ser en som att man bara är i vägen, fast det egentligen borde ses som något positivt för företaget. Å andra sidan utnyttjas praktikanter idag riktigt hårt, dels ekonomiskt och dels att göra skräpjobb som ingen anställd skulle göra. Fast att syftet med praktik är att just lära sig jobbet och göra det de anställda gör.
LAS är ju helt sjukt utformad också, det gör att gamla stofiler som bara väntar på sin pension får behålla jobbet vid neddragningar, samtidigt som högpresterande nyutbildade, nyanställda förmågor måste göras av med, de som företaget verkligen borde behålla. Sen så förhandlas ju LAS till stora delar bort också, i praktiken vid stora uppsägningar har man inget att säga till om ändå som arbetstagare. Lika bra att avskaffa turordningen med en gång.
Sen tycker jag att sex månders provanställning är sjukt lång tid. Kan man som företag inte på kortare tid komma fram till om personen är lämplig eller ej? Det är enbart ekonomiska själ bakom. De flesta idag har väl lägre lön under provanställningen? Finns ju snack om att en del vill ha ETT ÅRS provanställning. Snacka om idioti.
Jag känner en som jobbar i en ICA-butik som först hade ett års praktik (altså ingen lön) och som sedan fick sex mån provanställning och sedan fick "fast" jobb. Snacka om att utnyttja folk.
Arbetsmarknaden är rutten!
Kunde inte ha skrivit det bättre själv, Jim! Jag undrar om det inte numera är en allmängiltig syn på S - "makten framför allt"?
SvaraRadera//Zac