Fortsätt till huvudinnehåll

Kallt, kallt, kallt

Vädret är nyckfullt och att gnälla om hur illa det är ställt med järnvägsunderhållet känns ganska oöverlagt. Det var aldrig inställda tåg och problem förr, eller?

Kylan

Vi har haft rejält kallt hemma. Men så snart som vinden lade sig lite så visade sig huset från sin bästa sida, varmt och gott. En dryg mil hemifrån så hade bekanta toppat på -20°C. Hemma låg vi tre grader varmare, -17°C. Men det räcker, det gnisslar högljutt och skrikande när man går på snön. Skall dra fram snöslungan och se hur den äter på de rejäla drivor vi har kring soptunnan och brevlådan. Spännande, men kallt.


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,  AB12, Ex123, SvT, DN123, SvD1234

Kommentarer

  1. Jag var i Malmö igår, det skulle vara "snökaos" där, kändes som en helt normal vinter för min del. Fast att kalla det "vinterväder" är inte politiskt korrekt, politiskt korrekt är att kalla det just "snökaos". Det handlar om att folk inte förberätt sig på vintern, och det är samma sak varje år. Hur jävla svårt ska det vara egetnligen?

    SvaraRadera
  2. Visst fick kollektivtrafiken problem förr också, men problemet är att underhållet av järnvägen är så förbannat eftersatt. Förr satsade man mer på järnvägen och höll ordning på den. Nu är skall man maximera vinsten istället och drar in på underhållet och hoppas på det bästa. Det är högre tryck på järnvägen idag och då drar man in på underhållet. Hål i huvudet är bara förnamnet. Nu till det roliga: förra vintern stod SJ och lovade bot och bättring och de skulle verkligen ta tag i problemet. Jodå, det skulle de göra. De såg allvarligt på bristerna. Det kunde de lova eftersom de inte räknade med att de skulle råka ut för en likadan vinter året efter. De räknade kallt med att inte behöva ta ansvar för sina löften. Klart som fan att man kan lova en massa som man med största sannolikhet inte kommer att behöva leva upp till. Problemet är bara att följande vinter blev/blir minst lika illa. SJ står med byxorna neddragna när det är dags för dem att leverera. Själv lovprisar jag ännu en gång mitt val av en stor bensinslukande fyrhjulsdriven bil med extra markfrigång. Den är kanske inte så politiskt korrekt men jag kan leva med det när jag tuggar mig fram genom snödrivorna hemma i byn som har näst mest snö och sämst snöröjning i landet.

    SvaraRadera
  3. Men samtidigt så är det inte helt förunderligt om man inte räknat med att det skulle bli en lika jävlig vinter året efter.

    Precis som på jobbet så kan jag inte dimensionera systemen för topparna, i alla fall inte efter de som i huvudsak är teoretiska. Ex antalet licenser för vissa applikationer. Säg att det är 100 anv, men att hälften av dem är säljare som per definition skall vara ute och sälja hälften av sin arbetstid. Jag köper således knappast in 100 licenser då (licensmodellen ifråga handlar om samtidiga användare). Snarare så köper jag 70 licenser för att spara pengar och kunna köpa joltcola.

    Lite samma sak är det givetvis med snöröjningen och trafikverket och järnvägarna. Jag läste någonstans att förra vinter så kom 88 procent av tågtrafiken fram med max tio minuters försening. Fast det gäller persontrafiken, godstrafiken var det sämre med - och det kostar samhället satan!

    Men det är oerhört roande att se Kung Bore spela sprättarna i toppen ett rejält spratt, de som säkert berömt sig själva internt för att ha sparat pengar denna vinter... :o)

    Jag tror också utan tvivel att när nästa "förstabil" skall inhandlas i hemmet så lär 4WD stå högst på önskelistan! ;o)


    //Zac

    SvaraRadera
  4. Nope, man kan inte dimensionera för topparna. Eller... det kan man, men ingen vill betala för det. Inte jag i alla fall. Då jag är en cynsik jävel utgår jag från att SJ i år hade planerat inför en vanlig mild vinter där trafiken rullar på högst normalt och där underhållet skulle kunna skötas med vänsterhanden medans de med högerhanden skulle slå sig för bröstet och tala om hur duktiga de blivit och hur väl rustade de sått inför denna vinter. Nu blir det inte så...

    SvaraRadera
  5. Jo Zac det var inställda tåg och problem förut.
    MEN
    Avregleringen av den svenska järnvägen har skett i ett rasande tempo. Ett enda land Storbritannien har avreglerat tågtrafik. Enligt brittisk erfarenhet ger privatiseringar dyrare järnväg och mer kaos.

    Vädret fortsätter att vara nyckfullt vi behöver inte försämra och försvåra något som redan är svårt.

    Vi behöver inte fler aktörer som har vinst som huvudintresse och som inte är intresserade av samarbete.

    Peter Eriksson (MP) och vår nye infrastrukturministers svammel i gomorron SVT är beklämmande. Som om de har något att säga till om. De är rörande eniga om att lämna över makten till EU.

    Vi sitter alla på ett skenande tåg. Det heter EU och det kör över både politikerna och oss. EU betyder full privatisering. Det är nyliberal politik. Denna politik accepterar sjuklövern i och med den mörklagda grundlagsändringen. EU medlemskapet är nu cementerat i vår grundlag.

    Du får gärna tycka att detta resonemang är "oöverlagt"

    SvaraRadera
  6. Lizbeth... England har inte helt avreglerad järnväg. De länder som har en mer eller mindre avreglerad järnväg är Sverige, England, Nederländerna och Tyskland. I just Tyskland har avreglerad fjärrtrafik inte inneburit någon större skillnad, konkurrensen är marginell. Det är fortfarande DB som står för trafiken även om det förekommer ett fåtal privata aktörer, till exempel Arriva. Uppenbarligen har DB kunnat anpassa sig. Tvärt om är det väl så att DB kör i flera grannländer, inte minste Öresundstrafiken. I Nederländerna ser det lite annorlunda ut eftersom flera utländska statsägda bolag trafikerar tillsammans med Nederländska Stadsbanorna (NS). Hur tågtrafiken fungerar i dessa länder låter jag vara osagt, men Tyskland, tillsammans med Schweiz, betraktas väl ofta som ett föregångsland när det gäller tågtrafik?

    Konkurrensutsättning borde leda till att man skärper till sig för att inte tappa kunder. Frågan är varför det inte blir så i praktiken? Sedan är det väl inte bara de som kör tågen som måste ha koll på vad det sysslar med, även de som står för underhållet måste kunna sina jobb så situationen ser nog likadan ut där.

    SvaraRadera
  7. Jo, läste om att man råkat slänga en hel del reservdelar till loken vilket gör att underhållen eftersätts och reparationer drar ut på tiden. En möjlighet till.


    //Zac

    SvaraRadera
  8. Mats: Nej du har rätt England har inte en helt avreglerad järnväg.

    Endast tre länder i världen har tidigare genomfört en fullskalig avreglering av järnvägen Storbritannien var först ut. Därefter Nya Zeeland och den ultraliberala regeringen i Estland. Dessa tre har försökt sig på det.

    I samtliga fall har det slutat med praktfiasko och återreglering. Du tar upp Tyskland. EU vill privatisera järnvägstrafiken. Det gäller givetvis i alla medlemsländer.

    Alex Gordon ordförande i brittiska transportarbetarefacket RMT sa så här

    Privatisering och avreglering av järnvägstrafiken i Storbritannien har skapat ett system som är bättre på att transportera pengar från det offentliga till det privata än att transportera medborgarna till deras arbetsplatser.

    Ganska talande? Man kan förstå att EU motståndet ökat i Storbritannien. Vi de flesta av oss måste tydligen känna av konsekvenserna rejält innan vi ändrar oss.

    SvaraRadera
  9. Lizbeth... England har inte helt avreglerad järnväg. De länder som har en mer eller mindre avreglerad järnväg är Sverige, England, Nederländerna och Tyskland. I just Tyskland har avreglerad fjärrtrafik inte inneburit någon större skillnad, konkurrensen är marginell. Det är fortfarande DB som står för trafiken även om det förekommer ett fåtal privata aktörer, till exempel Arriva. Uppenbarligen har DB kunnat anpassa sig. Tvärt om är det väl så att DB kör i flera grannländer, inte minste Öresundstrafiken. I Nederländerna ser det lite annorlunda ut eftersom flera utländska statsägda bolag trafikerar tillsammans med Nederländska Stadsbanorna (NS). Hur tågtrafiken fungerar i dessa länder låter jag vara osagt, men Tyskland, tillsammans med Schweiz, betraktas väl ofta som ett föregångsland när det gäller tågtrafik?

    Konkurrensutsättning borde leda till att man skärper till sig för att inte tappa kunder. Frågan är varför det inte blir så i praktiken? Sedan är det väl inte bara de som kör tågen som måste ha koll på vad det sysslar med, även de som står för underhållet måste kunna sina jobb så situationen ser nog likadan ut där.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man l...