Fortsätt till huvudinnehåll

Spännande förändringar

Spännande omkastningar inom moderaterna, ganska exakt samma sak som hände efter valet 2006 när Littorin avgick för att ta steget in i regeringen. Men sannolikt så är det väl statssekreterare i statsrådsberedningen som Schlingmann flyttar in som. Spännande med en äkta representant för "de nya moderaterna", Sofia Arkelsten också!

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten


//Zac

Läs även andra bloggares åsikter om , , SvD, DN123, Ex, AB1, GP12, SvT, Dagen, SSv, HD

Kommentarer

  1. "Spännande förändringar" är rubriken.

    Så vi kan ta en "spännande" sådan....?!

    I Sydsvenskan "Svensk chock efter abortkritiskt beslut". På morgonnyheterna på TV togs detta också upp.

    Vårdpersonal och hela sjukhus kan vägra utföra aborter enligt ny Europarådsresolution.

    Man kan tycka och anse vad man vill om kvinnors "rättighet" till abort. Men detta gäller inte det, utan att beslutanderätten i viktiga frågor tas ifrån oss.

    Vårdförbundets vice ordförande Ingrid Frisk säger att beslutet inkräktar på svensk aborträtt.
    Ironiskt nog så började Europarådets resolution som en svensk motion från Carin Hägg (S) tänkt att underlätta för kvinnor i länder med stort abortmotstånd att få vård.

    Står att läsa i Sydsvenskan "Däremot så hade Europarådets abortmotståndare mobiliserat sig och drev igenom förändringar, så att den slutgiltiga resolutionen fick motsatt innebörd"

    "De slaktade det ursprungliga förslaget" så säger Tina Acketoft (FP) medlem i Europarådets parlementariska församling.

    "Kan Sverige strunta i resolutionen"?
    Nej det är ett riktigt bakslag säger Carina Hägg (S).

    Alla vägar bär nu till EU. Efter grundlagsändringen blir det knappast mindre förändringar för oss. Det blir om möjligt ännu mer befäst med meningen inskrivet, Sverige är medlem i den europeiska unionen. Det förpliktigar...

    Är det ett bakslag?

    SvaraRadera
  2. Frågan om aborträtten är inte alltid enkel. Jag har alltid tyckt det är konstigt att man trots allt kan tvinga sjukvårdspersonal att släcka ett liv.

    Vad gäller evolutionen för förslag så är det sällan att de går rakt igenom beslutsfattandet utan att mer eller mindre förändras.


    //Zac

    SvaraRadera
  3. Om du/jag bortser ifrån vad vi tycker personligen vad anser du då? Om frågan är enkel eller inte är en annan sak. Beslutet inkräktar på svensk aborträtt.

    Är det ett bakslag för Sverige?

    SvaraRadera
  4. Nja, det är väl kanske förment att tro att allt skall gå Sveriges väg för annars så är EU-samarbetet uselt?

    Men på sätt och vis tycker jag det är rätt att en del läkare skall ha rätten att tacka nej för att släcka ett liv.

    Skall alla läkare tvingas att hjälpa till att aktivt ge dödshjälp i livets slutskede? Om det sedan kommer ett EU-dekret som ger de rätt att slippa?

    Det är inte svart-vitt som sagt.


    //Zac

    SvaraRadera
  5. I Sydsvenskan står att läsa...
    "Abortomröstningen hölls i Strassbourg i torsdags eftermiddag när de flesta av de 313 delegaterna i Europarådets parlamentariska församling hade åkt hem. Få ledamöter som stödde motionens ursprungliga tankar var på plats.

    Däremot hade Europarådets abortmotståndare mobiliserat sig och drev igenom förändringar så att den slutgiltiga resolutionen fick motsatt innebörd.....

    SvaraRadera
  6. Det skrämmande är väl att jag förnekades representation vid ett antal omrösningar för att "min" politiker inte var på plats. Men jag antar att det var ett antal synnerligen fega politiker som planerade att slippa rösta i en jobbig fråga och därför såg till att de slapp när de ändå inte tänkte vara där.

    SvaraRadera
  7. Standard. Bättre att skita i att rösta än att stöta sig med andra politiker.

    SvaraRadera
  8. "Skall alla läkare tvingas att hjälpa till att aktivt ge dödshjälp i livets slutskede?"

    Ja.

    SvaraRadera
  9. LosKrikon: Vad innebär "att aktivt ge dödshjälp i livets slutskede" för dig?

    SvaraRadera
  10. Spruta, piller eller liknande. Att stänga respirator etc är inte en aktiv handling.

    SvaraRadera
  11. Ja det är skrämmande daydreaming.

    Hörde en politiker uttala sig på TV. Dessutom står samma sak i Sydsvenskan.

    Acketoft (Fp)liksom Carina Hägg (s) befann sig i den svenska riksdagen när omröstningen gick av stapeln. Alltså de representerade inte det svenska folket, vilka är uppdragsgivarna enligt grundlagen. Varför de inte gjorde det vet bara de själva.

    "Jag kan bara be om ursäkt. Men även om vi varit där hade det inte ändrat något".

    "Det stämmer Sveriges tolvmannadelegation i Europarådets parlamentariska församling förfogar över sex röster. Med hjälp av ersättare lyckades Sverige använda fem av sina sex röster."

    "Beslutet speglar den allmänna viljan i Europa" enligt Tina Acketoft.

    "Vi har hela den katolska kyrkan att slåss emot".

    Vad man än anser personligen, så borde man inse detta? Kom sedan och säg att inte gamla dogmer lever kvar inom oss....Att inte män i huvudsak fortfarande bestämmer över kvinnors kroppar.

    Vi behöver diskutera liv och död allt gammalt är inte mossigt. Men religionerna ensamma med sin syn på kvinnor och män för oss knappast framåt. Vi har byggt vår "demokrati" i Sverige nu riskeras allt att rasera. Både bra och mindre bra saker.

    Vi är så starkt präglade så vi ser det inte ens?

    SvaraRadera
  12. Vem ska ha rätt till "aktiv dödshjälp?" Är det någon som råkat ut för olycka och inte kan sköta sig själv, någon som är svårt sjuk, handikappad, funktionshindrad, ligger i kåma, är dement, psykiskt sjuk, inte kan kommunicera på ett förståligt sätt, är frisk men vill inte leva, är gammal och vill inte leva, är ung och vill inte leva, är det de som själv kan bestämma att de vill ha aktiv dödshjälp etc.

    Vem ska avgöra när eventuell dödshjälp ska vara möjlig? Har någon rätt att släcka ett annat liv?

    Frågor som tåls att fundera över.

    SvaraRadera
  13. "Vem ska ha rätt till "aktiv dödshjälp?""

    Alla som vill ha det. Att få avsluta sitt liv borde vara en rättighet utan ifrågasättande.

    SvaraRadera
  14. Nyheterna P 4

    "Debatten liknar medeltiden"

    Tina Acketoft (Fp) pendlar mellan lätt bestörtning och ilska.

    Hon säger: "Svenskar och nordbor hamnar alltid i minoritet när vi diskuterar kvinnors rättigheter och reproduktiv hälsa".

    Det gör henne rädd att kyrkan har den makt som de har. De är inget politiskt parti men stor makt det har de.

    Detta är en rekommendation inte beslutande resolution. Men det resulterar i att abortmotståndare får luft under vingarna.

    Hypotetiskt kan vi få en situation där någon som vill utbilda sig till barnmorska utan att utföra aborter, kan vända sig till domstol och använda detta i sin resolution.

    Tina Acketoft säger också att det är bra att diskussionen kommer igång....

    SvaraRadera
  15. LosKrikon. Vem ska utföra den "aktiva dödshjälpen?" Är det personen själv? Eller?

    Om en deprimerad person vill ha "aktiv dödshjälp" för att han/hon inte kan ta sitt eget liv. Ska personen då få denna dödshjälp av en läkare, utan ifrågasättande?

    SvaraRadera
  16. "Vem ska utföra den "aktiva dödshjälpen?""

    Någon inom läkarkåren med rätt kompetens.

    "Om en deprimerad person vill ha "aktiv dödshjälp" för att han/hon inte kan ta sitt eget liv."

    Japp.

    "Ska personen då få denna dödshjälp av en läkare, utan ifrågasättande?"

    Japp.

    SvaraRadera
  17. Vår EU minister Birgitta Ohlsson beklagar utfallet i omröstningen och kallar det "ett sorgligt nederlag för feminismen" enligt DN.

    Hon som propagerar för dessa frågor borde inte hon nu öppet deklarera, att detta inte bör hanteras på Europanivå?

    Vi har ju hela den katolska kyrkan att slåss mot enligt hennes partikamrat.

    Inga vidare ods om man verkligen vill vinna något....?

    SvaraRadera
  18. LosKrikon. Tyvärr kan jag inte hålla med dig i ditt resonemang och det på grund av att vi människor inte har kunskap om reinkarnationens betydelse och dess verkan. Utan kunskap om reinkarnationens verkan kan följden bli att utvecklingen till och med försvåras.

    SvaraRadera
  19. Lisbeth. Enligt dig säger Tina Acketoft (fp): "Svenskar och nordbor hamnar alltid i minoritet när vi diskuterar kvinnors rättigheter och produktiv hälsa."

    Det är inte enbart i dessa frågor som Sveriges och nordbors röster i EU är i minoritet när ministerrådet fattar beslut. Vad de flesta av oss inte vet (även alla allmänhetens ja-sägare)är:
    Det finns idag 345 röster som är fördelade mellan länderna efter deras befolkningsstorlek. Tyskland har 29 röster, medan Luxemburg har 4 röster, Malta 3 röster och Sverige 10 röster. Gräns för kvalificerad majoritet är 255 röster.

    Med Lissabon fördraget som trädde i kraft 1-12-2009 ändras reglerna så för kvalificerad majoritet krävs 55% av medlemsländerna och 65% av befolkningen = dubbel majoritet. Denna förändring får dock vänta till 2014 eftersom Polen gjorde motstånd.

    Det nya systemet med dubbla majoriteter förstärker kraftigt de stora medlemsstaternas makt genom att ländernas befolkningsstorlek blir avgörande.

    Med förändringen ökar Tyskland därmed sin röststyrka från 8,4% till 16,7% och Sverige minskar sin röststyrka från 2,9% till 1,8%.

    Det är ironiskt att höra politikers och ja-sägares argument: Klart vi måste vara med i EU och påverka. Prata om demokrati!

    SvaraRadera
  20. Nej, det är så sant som det är sagt. Det är inte enbart i frågor kring "kvinnors rättigheter och produktiv hälsa" som Sveriges och nordbors röster inom EU är i minoritet. Det gäller givetvis i alla frågor däribland typiska "mansfrågor" dvs. det som rör mäns vardag.

    Vår/allas "röststyrka" blir tydlig i Anonyms inlägg. Hur olika den är fördelad. Hur lite vi kan påverka. Hur Lissabonfördraget ytterligare drar oss in i spindelnätet.

    Om man dessutom ser till att olika länder liksom människor har olika världsåskådning/värdegrund att resonera utifrån, så förstår man hur svårt ett "demokratiskt" samarbete blir...?

    Ja det är ironiskt med politikers och ja-sägares "argument".

    Hur kan man anse att vi kan påverka nämnvärt?

    Det var delvis det jag ville komma fram med i mitt resonemang kring kvinnans "rättighet" till abort.

    SvaraRadera
  21. Då var vi där igen. Den här gången är det Arkelsten. Oavsett om det är Alliansen eller sossar så är det samma visa.

    SvaraRadera
  22. Jo, det bidde ett inlägg sent omsider...


    //Zac

    SvaraRadera
  23. LosKrikon. Tyvärr kan jag inte hålla med dig i ditt resonemang och det på grund av att vi människor inte har kunskap om reinkarnationens betydelse och dess verkan. Utan kunskap om reinkarnationens verkan kan följden bli att utvecklingen till och med försvåras.

    SvaraRadera
  24. Spruta, piller eller liknande. Att stänga respirator etc är inte en aktiv handling.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt. 

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man l...