Sverige är numera det enda landet i Europa som tillåter mobilprat i bilen utan handsfree.(Källa.)
Nu kräver Motormännen att användandet av mobiltelefon utan handsfree i bilen förbjuds helt.
Mobiltelefoner, stereo och cyklister - så skulle nog jag rangordna farorna i trafiken. Ja, förutom förarna själva då... ;o)
En iakttagelse
Jag kör inte så mycket i tjänsten längre, men jag gör som de flesta - jag kör igenom stan till jobbet och på hemväg. När man ser någon uppföra sig som en idiot i trafiken så är det en 20-årig kille i en BMW med ett ENORMT avgasrör, kan vara en äldre Volvo med en löjlig vinge på också. Ser man misstag i trafiken - någon som kör ut felaktigt, byter fil rakt in i bilar på väg om etc så är det nästan utan undantag en förare som pratar i mobil.Snabba på med ett förbud
Givetvis skall vi införa ett mobilförbud - helst igår.//Zac, ibland kan det vara en mamma som petar in tutten eller leker med en telning i barnstolen också som vinglar runt i trafiken.
Läs även andra bloggares åsikter om mobilprat, trafiksäkerhet, Motormännen, handsfree, cyklister AB1
Förbud hit och förbud hit... *SUCK*
SvaraRaderaAtt folk råkar ut för "olyckor" är för att de kör över sin förmåga, oavsett orsak. Ska vi förbjuda GPS, mp3-spelare, rattmuffar, manuell växel och allt annat som kan "störa" också?
Jo, men så många gånger som jag själv har riskerat att få en mobilpratande idiot i sidan så har jag lätt för att svälja ett förmyndarförbud. Utan tvekan.
SvaraRadera//Zac, känner mig nästan som en krist"förbud - jajamän!"demokrat...
Jo, det där är ju bevis! Själv såg jag en mobilpratare som körde på väg till affären förut. Han var den enda som körde i rätt hastighet (gångfart) på gatand där jag bor!
SvaraRaderaVad blir härnäst Zac? Förbud mot headset också? Förbud mot att prata med passagerare? Förbud mot radio? Förbud mot solglasögon?
Jag skulle tro att han du såg säkert har hållit på att smälla tidigare när han pratat i mobil och därför numera kör extra försiktigt...
SvaraRaderaVi kan vända på det och fråga vad det mer är för lagar som är onödiga? Bälteslagen? Halvljusregeln? Blinkersanvändningen? stopp-plikt? Hastighetsbestämmelserna överlag etc?
//Zac
Bälteslagen är onödig ja, den gör inte att andra blir skadade. Dessutom finns det redan lagar mot vårdslöshet i trafik, vi behöver inte en lag till som är en underlag till den.
SvaraRadera// LosKrikon, som tycker Zac inte är direkt opartisk i frågan
Alla bilförare vet ju också att det är just de som är de bästa förarna, alla andra kör dåligt!
SvaraRaderaVissa lagar är nödvändiga....? Det räcker inte alltid med rekommendationer.
SvaraRadera"På frågan varför Sverige inte ska ha samma regler som övriga Europa svarar hon........"
Infrastrukturministern alltså.
Lite spekulation, men personligen så håller jag det för troligt att politikerna själva, måste reagera med "uppror" och trots över alla gemensamma beslut eller åsikter inom EU. Så när de väl kan bestämma, så kan det bli väldigt tokigt.
Infrastrukturministern står fast vid sin uppfattning. En otrolig korkad uppfattning?. Inte för att vi ska ha samma regler som övriga Europa. Utan för att mobilprat inte hör hemma i trafiken. I denna fråga kan hon fortfarande bestämma. Alltså blir slutsatsen ibland kan det vara bra att lyssna till det övriga Europa? Det skulle man kunna göra utan att vara medlem i EU. Då skulle vi kunna ta till oss det som är bra. Samtidigt så skulle inte politikerna behöva slåss för den gnutta beslutanderätt de har kvar i ren prestige. Prestigetänk brukar leda fel.
För inte hör väl mobilprat hemma i trafiken? Att det skulle vara svårt att kontrollera är väl sant. Men det har inte hindrat tidigare ifrån att stifta lagar. En hel del onödiga sådana.
Att skapa lagar för att det är så i resten av EU är ju rent trams. Då kunde vi ju lika gärna ha exakt samma lagar i hela EU så löser vi det problemet. Staten ska inte detaljstyra folks liv!
SvaraRaderaFast med tanke på hur stor rörligheten är inom EU idag så är det kanske klokt med samspelta lagar. Och trots raka gurkor och snuset så finns det en hel del kloka (trafik-)lagar som vi gott kan importera. Tvång på varselväst om vi vistas utanför bilen på vägen, stopplikt bakom alla skolbussar etc.
SvaraRadera//Zac
Ja och det kan väl knappast undgå vakna människor att vi snart har nästan exakt samma lagar inom EU. Det är inte vi eller ens politikerna snart som löser några problem utan makthavarna inom EU. Inte när det gäller människors säkerhet kanske. Det är väl inte i detta makthavarnas intresse ligger... Att värna om oss och vår säkerhet. Där kan politikerna avgöra och HUR sedan.... ta infrastrukturministerns åsikt angående mobiler. Så värnar hon folket...:(
SvaraRaderaVarför var vi tvugna att gå med i EU för att kunna ta till oss bra saker? Vi har väl ögon och öron och kan se och höra vad de övriga i Europa anser.
Nej staten ska inte detaljstyra folks liv håller med LK. Speciellt inte en överstat (superstat) som EU.
Argumenterar du på samma sätt vad gäller Stat-Landskap-Kommun-Stad-Stadsdel-Kvarter-Grannarna?
SvaraRaderaDet är utmärkt att vi har ett EU för att hantera de frågor som måste hanteras på en överstatlig nivå. Däremot så vill jag se rejäla förändringar och genomgående reformer för arbetet och deras maktområde. Fördelarna överväger för mig.
//Zac
Nej det gör jag inte. Utan naturligtvis tvärtom. Beslutanderätten på lokal nivå tas mer och mer ifrån oss. Politikerna ute i kommunerna får rätta sig efter EU:s beslut till 60%. Siffran 80% har jag hört nämnas i övrigt.
SvaraRaderaKan du beskriva varför det är så utmärkt? Om du vill se förändringar och genomgående reformer för arbetet och deras maktområde. Varför tycker du inte att svenska folket ska upplysas om ändringar i grundlagen? Folket är ju enligt grundlagen uppdragsgivarna.
Miljöfrågorna är fullständigt under isen om det inte vore för en överstatlig nivå med makt, för att ta ett exempel. Vi är en del av ett Europa som öppnar upp sig och blir mindre uppdelad, eller förhindrad är kanske rätt ord, av gränser. Fredsdelen av projektet är inte heller att förakta. Vi har en oerhört krigisk historia och det har de facto startats två världskrig i Europa. O s v.
SvaraRaderaJag har själv hela tiden vetat att det måste till justeringar i grundlagen - det var inget hemligt? Att människor i gemen är okunniga är inte någon nyhet för någon?
//Zac
Lisbeth; Helt rätt! Riksdagsledamöterna är knappast representativa när de inte längre företräder sina uppdragsgivare, SVENSKA FOLKET.
SvaraRaderaUppdragsgivare till riksdag och regering är svenska folket! Inte EU-byråkrater! Lagar som stiftas av EU-byråkrater handlar om överstat och med en överstat försvinner demokratibygget!
När ska de politiker som bär ansvaret för detta grundlagsbrott ställas till svars?
Även fast jag själv syndat när det gäller mobilprat och bilkörning borde detta förbjudas.
SvaraRaderaPersonligen blir jag glad när jag ser bilförare som stannat för att prata i telefonen.
Bra tråd och påminnelse!
Det är väl snarare så att vi kan göra mindre ang miljön. Luta oss tillbaka och titta på vad de övriga ute i Europa gör. Ser du på EU som ett fredsprojekt? Frankrikes irritation över att Europa kritiserar dem t.ex. Om irritationer skapas mellan länder främjas knappast fred? Om lånekaruseller spricker skapas knappast fred? Om fattigdomen brer ut sig, vilket den gör inom Europa skapas då fred? Om människor kastas ut på gatan skapas fred?
SvaraRaderaDu skriver att du vet att det måste till justeringar i grundlagen. Vill du inte att politikerna upplyser oss om VILKA justeringar som "måste till"? Samt om VARFÖR de måste till?
Hur låter detta? Efter valet ska riksdagen fatta det andra och avgörande beslutet om ändringen RF som ska träda i kraft den 1/1-2011. I proposition för grundlagsändringen beskriver regeringen att: "Vårt medlemsskap i EU är det samarbete som har störst påverkan på svenska samhället."
Det visar sig genom att regering och riksdag får allt mindre att säga till om. Unionsrätten har på flera områden företräde framför nationella bestämmelser. Enligt regeringsformen (RF) kommer alltmer av beslutanderätten att överlåtas till EU
och som följd upplöses det svenska stadsskicket allt mer. Du menar att vi är upplysta om det? Att nu efter valet så fattas det andra och AVGÖRANDE beslutet?
Har vi upplysts inför och under valet? I partiledarutfrågningarna? I debatter inför valet?
På vilket sätt har du blivit upplyst?
Alltså du är för att förhindra miljöarbetet genom att hålla nationella frågeställningar över den gränsöverskridande miljön? Vi drabbades t ex väldigt hårt av utsläppen från andra sidan Östersjön, av surt regn som inte heller bryr sig om nationsgränser.
SvaraRaderaMiljön är ett perfekt exempel på hur en överstatlig myndighet måste ta kontroll över miljöarbetet.
Du är också 15 år för sent ute, det var redan vid EU-inträdet, 1 januari 1995, som vi justerade grundlagarna för att föra över makt och beslutanderätt till EU.
Vill du förkasta FN för att ett par av medlemmarna inte håller sams också?
//Zac
Det kanske är så människor resonerar att vi är för sent ute...? Därav stoppar man huvudet i sanden? Det är svårt att erkänna att något har stora brister?
SvaraRaderaMed ändringar av regeringsformen blir Sveriges EU-medlemsskap och Lissabonfördraget grundlagsskyddat. Den 20/11-2008 röstade socialdemokraterna och Alliansen ja till Lissabonfördraget. Efter valet fattas det andra och avgörande beslutet.
Nu har hela oppositionen sagt ja utan att höra det svenska folket.
Vill lämna FN utanför detta även om jag har åsikter.
Tar frågan igen... På vilket sätt har du blivit upplyst?
Hahaa, jag läste på och upprördes inför EU-valet 1994 - har inte ett minne av var jag hittade information, även om jag läste en hel del.
SvaraRaderaRöstade sedan mot EU-medlemskap... :o)
Men jag hade fel tycker jag idag. Det är så oerhört mycket bättre att vara med att påverka än att vara utanför och påverkas.
Det finns ingen folkopinion vad gäller medlemskapet i EU's vara eller inte vara. Det kanske spelar in att du tycker att det fattas en debatt om frågan?
//Zac
"Miljöfrågorna är fullständigt under isen"
SvaraRaderaKanske för att hela miljödebatten är en ren hysteri, preci som svininfluensan...
Nja, vi har viktiga frågor i "närområdet". Övergödningen av Östersjön, bl a polska "reningsverk" som släppte ut vattnet helt orenat. Det sura nedfallet etc.
SvaraRaderaSå nog finns det viktiga och nödvändiga saker att miljömässigt ta tag i, även om jag tycker att det är väl mycket hysteri o mysteri i den globala uppvärmningsdebatten. Jag har inget emot kvalificerade gissningar, men då skall man vara öppen med att det är gissningar...
//Zac
Ja du LK
SvaraRaderaDelvis håller jag med dig! Miljödebatten är inte ren hysteri. Men det är "hysteriskt" av politikerna att TRO att de kan ändra temperaturen. De leker "Gud". Vi verkar tro att de är gudar.
Planeten föds, slits, dör, omformas oavsett vad vi människor gör.
Däremot så skulle vi lägga krutet på att t.ex. bevara vår mat så giftfri som möjligt. Inte nåtot EU direkt bidrar till.
Så fort något visat sig överdrivet, så beter vi oss som om det inte alltjämt vore lika viktigt.
Vår miljö är otroligt viktig för oss själva och inte minst för kommande generationer. EU har snarare bromsat vårt eget miljöarbete. Varje land borde individuellt kunna ta sitt ansvar utan att snegla på resten av Europa.
Du kommer ofta med lite svepande kritik mot EU, men sällan mer specifik sådan. Så jag vill veta i vilken måtta som EU förhindrat vårt miljöarbete, helst också i ljuset av hur de ger oss fördelar...
SvaraRaderaAtt de har både starkare förbud och svagare på andra områden vad gäller t ex tillsatser i maten är nog ingen hemlighet heller.
Så att bara vara negativ och peka på alla problem ger ingen trovärdighet i debatter, lika lite som att bara vara pro-EU.
EU-medlemskapet är båda fördelar och nackdelar. Jag tycker idag helt enkelt att fördelarna överväger, men knappast att det inte finns några nackdelar.
Du vidhåller att miljön är ett nationellt problem i första hand?
//Zac
Zac på vilket sätt kan folket vara med och påverka? eller politikerna heller för den delen om lagarna stiftas av EU byråkrater?
SvaraRaderaJo det finns en folkopinion om EU:s vara eller inte vara samt om medlemskapet. Folkupproret lämna EU. Ja jag har redan skrivit flera gånger att det fattas en debatt om frågan.
Du undviker noga att svara på mina frågor?
SvaraRaderaJag tycker nog att man kan hävda att subsidiaritetsprincipen ändå fungerar. Problemet är att de saker som måste beslutas på den högsta lagstadgande nivån påverkar oss alla och tas långt ifrån medborgarna. Det är knappast ett nytt problem historiskt sett. Alla stora imperium har mer eller mindre lidit av denna typ av problem. Lösningen har man försökt hitta i en statsförbund; Europas Förenta Stater är väl dagens bästa liknelse.
Jag påstod att frågan om medlemskapet i EU är en ickefråga för folkopinionen, att det finns grupper som fortfarande kämpar är bara bra - men generellt så är det inte en fråga för dagordningen längre. Inte idag, kanske imorrn.
//Zac
Tycker inte att min kritik mot EU är svepande. Däremot så är ditt försvar det. Det är klart att EU skulle kunna vara ett jättebra projekt! Om människorna vore redo för det. Det är som med olika politiska system. Människorna utgör innehållet. Makt och pengar är det som driver makthavare idag. Verklig "makt" är något annat. Makt att verka för planetens och alla livsformers bästa.
SvaraRaderaNär det gäller miljön, så anser jag att det överdrivs liksom med svininfluensan som LK tog upp. I syfte att skrämma. När vi blir rädda tar vi tokiga beslut. Kaos gynnar endast makthavarna dvs eliten. Men det betyder inte att miljöarbete inte är väldigt viktigt. VÄLDIGT!
Miljön är ett internationellt problem som varje nation måste ta tag i. Utifrån sina egna förutsättningar. Det behövs ingen överstat till det.
Nej Zac jag har svarat och du blundar!
SvaraRaderaKan du peka på någon makthavare någonsin som inte varit intresserade av makt och pengar?
SvaraRaderaOch för fattiga länder inom EU, ex Polen som inte vill lägga pengar på att rena sin miljö - och som spiller igenom över till oss? Eller fiskekvoter? Eller samarbete med lagar och kriminalitet. Banklagar etc? Mänskliga rättigheter?
Du älskar att ta upp Frankrikes behandling av Romer? Nu lär EU dra dem inför domstol - och utan EU? Hade vi väntat på FN-mandat att gå in då?
Nej, det finns många fält där ett överstatligt samarbete helt enkelt krävs, men visst måste vi hålla hårt i att det bara är nödvändig makt som förs över.
//Zac
LK: "Bälteslagen är onödig ja, den gör inte att andra blir skadade...."
SvaraRaderaHar du tänkt på kostnaden för att en svårt trafikskadad skall kunna bli produktiv i samhället igen? Det är väll ändå en aspekt som intresserar dig!?
Eller vi löser det med "sköt dig själv och skit i andra" ala USA modellen? Har dom varit tröga nog att köra utan bilbälte så får dom ingen vård?
Nej hör ni, vissa lagar är rätt bra ändå. Ett minimikrav på handsfree för att få prata mobil i bilen tycker jag är en lysande ide med. Var och varannan dag ser jag idioter med luren i hand som kör utan någon som helst koll på resten av mot-trafikanterna.
//kk
Tack, kk, för att du för oss tillbaka till ämnet! :o)
SvaraRaderaJo, för mig är det slående hur pass tydligt det är hur dåliga bilförare som pratar i mobilen är. Kanske är det något rent biologiskt, men faktum kvarstår - att i lite mer krävande trafik så pratar nästan alla i mobil som klumpar sig och kör okoncentrerat och farligt. Ja, förutom 20-åringarna då som sagt... :o)
//Zac
Nej det är väl just det jag beskriver att mänsklighetens makthavare är och har varit intresserade av makt och pengar. Vi är inte mogna för ett så stort åtagande och samarbete ännu.
SvaraRadera"men visst måste vi hålla hårt i att det bara är nödvändig makt som förs över"
Det tycker du att politikerna gör? När de inte frågar folket? Vårt samarbete med EU är det samarbete som har störst påverkan på vårt samhälle. Om folket vägrar bry sig dessutom håller folket då "hårt i att det bara är nödvändig makt som förs över"? Håller hårt i den egna plånboken möjligtvis...Precis som makthavarna vill.
Lisbeth, vi folkomröstade om EU-medlemskapet för över 15 år sedan. Det satsades miljoner och åter miljoner i informeringskampanjer.
SvaraRaderaPolitikerna frågade folket om medlemskapet, de följde resultatet. Idag är ännu fler positiva till EU-medlemskap, bl a undertecknad.
Vi fick det vi röstade för och mer därtill - de frågade folket.
Att ett medlemskap i världens största ekonomi har störst påverkan jämfört med annat i vårt samhälle? Jo, det skulle vara konstigt annars, eller?
//Zac
Jaha? Så det räcker att folket blev tillfrågade för över 15 år sedan, efter en massa propaganda? Nej blev till ja. "Världens största ekonomi" kan påverka vår goda ekonomi...? Det skulle vara konstigt annars. "eller"?
SvaraRadera"Vi fick det vi röstade för och mer därtill" :) Ja tack och amen! Vi fick Lissabonfördraget.Hur mycket ska vi "få på köpet"?
Vill minnas att du frågade mig förut om inte folkomröstningar ska göras om...och hur länge det bör gå emellan.
Skulle en folkomröstning göras nu skulle förmodligen svaret bli ja. Det eftersom politikerna talar övertygande om EU:s förträfflighet. Mycket mer upplyser de inte om.
Men det verkar räcka för de flesta.
Så det är väl så... Allt måste rasa samman helt.
Tack för diskussionen nu avslutar jag. Åtminstonde för idag.
Zac vi röstade i allmänna val för fyra år sedan.
SvaraRadera"Det satsades miljoner och åter miljoner i informeringskampanjer"
Politikerna frågade folket de följde resultatet. Idag är många människor nöjda med Alliansen.
"Vi fick det vi röstade för och mer därtill de frågade folket."
Det räcker nu och för evigt. De har ju frågat folket och de har valt Alliansen.
Vad bråkar folk om egentligen? Det är ju demokrati? Folket har valt "rätt"? Två gånger i rad har de valt "rätt."
Behövs ens allmänna val längre? Makten tas mer och mer i Bryssel det kanske bara är bra för "demokratin" om de allmänna valen på sikt helt försvinner? Då riskerar vi inte att kommunismen får vind under seglen igen....Det är demokrati?
???
Ja, två gånger har man nu valt bort det (fd) "statsbärande" partiet Socialdemokraterna. Det är ju i mångt och mycket det som valet handlade om.
SvaraRaderaÄr din kommun helt maktlös för att det finns en stat ovanför? De kan inte påverka ditt liv överhuvudtaget?
Kommunismens saga borde vara all - i alla fall så länge som man inte förvanskar historien utan lär sig ifrån den.
//Zac
Jo fortfarande kan min kommun påverka människors vardag lite.
SvaraRaderaVill gärna att det får fortsätta så. Inte att de kan påverka lite men påverka. DET ÄR DET jag försöker diskutera. Makten förs över till Bryssel. Politikerna för över EU byråkraters beslut till kommunerna. Vill du att din kommun ska kunna påverka människors vardag även i framtiden?
Oj, Oj hur många förvanskar inte "kommunismens saga".. Vi borde ha lärt oss att "kommunister" sattes i interneringsläger i Sverige för sina åsikter, för inte så länge sedan . Yttrandefrihet verkar inte vara prioritet nummer ett för det svenska folket. Om man ska lära sig av något kan man inte välja att blunda för vissa bitar.
Ja man har valt bort det "stadsbärande" arbetarepartiet" Istället så växer dess motsvarighet det "stadsbärande" moderata arbetarpartiet fram. Spekulation, de övriga i alliansen riskerar att växa nedåt som korumpan?
Om moderaterna växer sig allt större så har de tagit över Socialdemokraterns roll. Det "lustiga" är att båda partierna är nyliberala. Så för EU medlemsskapet spelar det ingen nämnvärd roll. Beslutsrätten förs ändå mer och mer över till Bryssel.
SvaraRaderaPrecis som det ska vara?
Hmmm... återkom om 70 år när M lett landet i 90% av tiden.
SvaraRaderaJag tror knappast Sahlin benämner sig själv som nyliberal. Vad lägger du i ordet och vad är det som S står för som gör dem nyliberala?
Och vilken beslutsrätt är det du pratar om? Är det kommunens, eller kanske landstinget, eller är det på statsnivå? Och vilka beslut är det som nu exporteras ut? Budgeten? Försvaret? Invandrarpoltiken?
//Zac
Har redan skrivit om den svenska stadskuppen när nyliberala sossar Feldt, Dennis, Åsbrink förändrade den svenska politiken. Varför ska jag återkomma om 70 år? Vi ska ju lära oss av historien? Tycker du talar emot dig själv!
SvaraRaderaJag talar om all beslutsrätt. Kommunen påverkas av politikernas beslut. Politikerna påverkas av EU:s beslut. Politikerna för då givetvis ner EU:s beslut till kommunerna. Det är inte svårt att lista ut att alla beslut till sist exporteras ut, om mer och mer makt överförs till Bryssel.
Om vi tittar på historien så ser vi skräckexempel. Du brukar säga att människan inte förändrats... Jag brukar säga att människan visst förändras, men att Evolutionen går sakta.
Precis som med EU det sker inte på en gång. På EU språk betyder nyliberalism fullständig privatisering. Säg att försvaret t.ex. exporteras ut vad kan vi tvingas ingå i framöver. Det vet vi inte. "Invandrarpolitiken" Hallå! Vi har SD i riksdagen nu. Högerpopulismen växer ute i Europa. Säger höger eftersom SD växt till sig efter fyra år med Alliansen. SD har givetvis ett blandat innehåll."Budgeten" flera länder inom EU har fått stora problem med sin ekonomi. Vi står starka. Men betyder det att vi gör det för alltid? Varför skulle vi särskilja oss från det övriga EU i längden, som har stora fattigdomsproblem. Svenska folket TROR att tomten är snällare mot oss. De tror att Reinfeldt är tomten. Det tror inte jag! Tomten är snällare...!
Lisbeth; Du är rätt ute sedan finns det andra som stoppar huvudet i sanden.
SvaraRaderaHela EU är borgeligt med en nyliberal idiologi (inte ideologi) som med Lissabonfördraget kommer att bli grundlagsfäst i Sveriges rikes lag. Det har riksdagen, alliansen, sossar och de övriga rödgröna bestämt! Och det tycks EU:s ja sägare acceptera utan att förstå konsekvensen av beslutet.
I Sveriges grundlag står att makten utgår från folket. Det kommer inte längre att gälla och det tycks vara så att folket vill ha det så och att enbart tro på auktoriteter är vad som gäller. Utan att se längre än näsan räcker låter sig folket allt mer styras av auktoriteter och på så sätt behöver inte individen längre ha egna tankar. Det sovande folket; Var det så Reinfeldt uttryckte sig? Robotar på TV och datorer är ju på tapeten så varför inte annama det!
Klart att Mona S inte själv benämner sig som nyliberal. Men sosialdemokraterna är en lika stor bluff som Arbetarpartiet Nya Moderaterna. Båda partierna är nyliberala och borgerliga mittenpartier och SAP har varit det sedan slutet på 80-talet och efter Eu-inträdet blev nyliberalismen ett faktum!
Angående FN så är de en mer och mer lydorganisation under USA-flagg.
"Vad (S) står för och gör dem nyliberala" DET ÄR EU-MEDLEMSKAPET!
SvaraRaderaVid EU-toppmötet i juni 2010 enades de 27 stats- och regeringscheferna om skärpta budgetregler i EU:s så kallade stabilitetspakt dvs den ekonomisk-politiska tvångströja som euroländerna sitter fast i.
I medlemsland efter medlemsland i EU verkställs nu enorma nedskärningspaket för att leva upp till stabilitetsfondens och stabilitetspaktens krav.
Grekiska arbetare har organiserat sig i protester mot regeringens (socialdemokratisk)nedskärningar i den offentliga sektorn för att tillmötesgå kraven från EU! Nedskärningar = höjd pensionsålder, högre skatt på drivmedel, frysta löner, ökad moms och högre skatt på alkohol och tobak.
I socialdemokratisktstyrda Portugal dras svångremen åt med bland annat höjd moms och att reglerna för arbetslösa blir hårdare.
I socialdemokratiska Spanien försämras anställningstryggheten, pensioner ska frysas, 13.000 offentliganställda blir av med jobben och de offentliganställdas löner sänks med 5 procent, mödrar ska inte längre få 2500 euro per nyfödd m.m.
Sverige är inget undantag (TROTS ATT ALLIANSEN STYR) och vad är det vi ser? JO NYLIBERALISM! RÖDGRÖNT ELLER ALLIANS = NYLIBERALISM!
Så det är särskilt nyliberalt att missköta sin ekonomi och drifta den med socialdemokratiska regeringar?
SvaraRaderaDen grekiska regeringens göromål behöver vi inte ens ta upp? Knappast något nyliberalt över skattefusk, mygel och korruption? Det vore också klädsamt om du tar upp den överbudspolitik som ledde fram till oerhört låg pensionsålder, livstidsanställningar fanns kvar, extralöner vid jul, en låg momssats som nu höjs till 23% (vår är 25%) mm. Och detta betalade man med lånade pengar - och efter man kraschat så skyller du på "nyliberalismen"?
De har levt gott på lånade pengar och nu är det payback.
Sverige är ett lysande undantag - kanske p g a att Alliansen styr. Vi har kanske Europas mest välskötta ekonomier idag - är kanske det som är det nyliberala?
//Zac
Tack anonym för information ang "EU:s så kallade stabilitetspakt" Inte svårt att se sambandet med Sverige och vad som sker.
SvaraRaderaDu talar om "lånade pengar" Zac. Uppmanas inte det svenska folket att låna? Till bostäder bl.a. vare sig de har råd med det eller inte. Behöver inte det svenska folket betala tillbaka lånade pengar? Om vi lever gott på lånade pengar gäller inte "payback" för oss liksom för andra?
Ja Sverige är ett lysande undantag när det gäller ekonomin just nu. Det är nog ingen som motsäger sig det. De flesta har fått tillskott i den egna kassan och det är förmodligen dit blickarna riktas.
Kanske uttryckte jag mig oklart - men när en (socialdemokratisk i dessa fall) oansvarig överbudspolitik som levt på lånade pengar slår i marken så tycker knappast jag att det är typiskt "nyliberalt", eller några högervindar eller dylikt. Det är ett typiskt korrupt bidragssamhälle där bidragen bl a hetat låg pensionsålder och extra månadslöner varje år. Motprestationen heter "rösta vidare på oss" - så letar du vilka som röstar med plånboken? Vrid huvudet åt vänster...
SvaraRaderaDet är ånyo vänsterns oförmåga att se nyktert på tillvaron och kritiskt kunna granska sig själv. Se på Sahlin idag t ex. Det handlar bara om vilket ansvar Reinfeldt har, inte en tillstymmelse till självinsikt eller självkritik - eller ansvarstagande heller för den delen...
//Zac
"Vrid huvudet åt vänster..."
SvaraRaderaNej vrid huvudet åt både höger och vänster så ser du att det inte handlar om höger eller vänster.
Du verkar ta för givet att jag kritiserade endast "högern" för att titta för djupt i plånboken. Så är det inte. Blickarna riktas även till den egna kassan om den är tunn. Där har vi en stor del av problemet. Vi identifierar oss med höger eller vänster.
Det är ju väldigt löjligt eftersom (S) och de rödgröna är nyliberaler liksom Alliansen. Det är precis som anonym skriver EU- medlemskapet som gör dem nyliberala.
Vilka är inte "nyliberaler"? Kommunisterna?
SvaraRaderaEller är "nyliberal" bara en omskrivning av verkligheten, nutiden? Jag har fortfarande inte greppat vad du menar - och du har glidit runt järnet kring frågan.
//Zac
Nyliberalismen är bara en annan variant av kommunismen. Så ser jag personligen på det.
SvaraRaderaOm 60- 70- talet präglades av vänsterpropaganda så skulle 80- 90- talet bli högerpropagandans tid med nyliberalismens framfart. Med nyliberala sossar vid spakarna.
De som ville ge arbetarna mer makt avfärdades som galna kommunister som ville införa ett Sovjet samhälle.
Stora delar levde i en förvirrad romantiserad föreställning när kommunismen i själva verket är en annan variant av slaveri än det kapitalistiska löneslaveriet. Tänk på vad Tage Danielsson sa. Han sa ungefär så här. Jag tror på revolution, men var ska vanligt folk få sina pengar ifrån?
Personligen så tycker jag att jag inte glidit runt utan följt en röd tråd. Kanske bäst att säga blå-röd ;) Det handlar ju inte om höger eller vänster. Utan om att vilket system som helst kan bli himmel eller helvete. Människor har inte förändrats genom Evolutionen har du skrivit tidigare. Nej det går sakta. Varför sådan tilltro till nyliberalismen då? Vi människor prioriterar fortfarande pengar och vad verklig makt innebär har vi inte stor koll på.
Att ge sig på mobiltelefonen är en för enkel fråga. Ska man få ägna sig åt andra saker än framförandet av bilen när man sitter bakom ratten är frågan som ska ställas. Tex, om jag gör en inställning på min GPS som befinner sig i mobiltelefonen, har jag pillat på mobilen då eller räknas den som en GPS och ingår där med inte i lagstiftningen.
SvaraRaderaNä, dumma formuleringar ska stoppas, att använda ordet mobiltelefon i stället för "inställning av enhet" eller något annat generellt är dumheter. Tyvärr är Ask rädd för att ta det steget samtidigt som hon vet att mobiltelefon är otillräkligt.
En mobillag skulle inte bli något annat än en "pekfingerslag" som är nästan omöjlig att efterleva. Men samtidigt så är det så katastrofala följder att man knappast kan strunta i det heller.
SvaraRaderaVi har lagstiftning som hanterar det kring att man gör sig själv ouppmärksam, jag ser gärna att man inkluderar och försöker efterleva det när det gäller mobiltelefonsamtal också.
//Zac
Som sagt bör vi lyfta huvudet ur sanden och vrida det åt både höger och vänster.
SvaraRaderaDe av EU dikterade åtstramningarna i Sydeuropa beror inte på att folket levt över sina tillgångar såsom politiker, ekonomer och media försöker få oss att tro. Utländska banker, försäkringsbolag och pensionsfonder sprätte iväg över 2000 miljarder Euro i Grekland, Portugal och Spanien i svindelkonjukturen efter anslutningen till EMU (valutaunionen). Nu ska storbankerna räddas med nödlån från det offentliga och uppoffringar från folket.
Det sovande folket drömmer vidare!
Tack Anonym!
SvaraRaderaSå vi ska alltså luras att tro att vi lever över våra tillgångar eller lockas till att leva över våra tillgångar? Vi lockas att låna. Nu ska de i Sydeuropa förstå att det är payback. Man snickrar alltså ihop en fond för att behandla europas medborgare och hela världen som naiva dumbommar? Så stabilitetsfondens uppgift är att lindra plågorna för Europas banker. Samtidigt så ökar det plågorna och det dåliga samvetet för vanliga människor, som tror eller vet att de har förköpt sig?
Är det så du menar Anonym?
Lisbeth jag ska citera vad den internationella finansbyrån Cantor Fitzgeralds skrev i ett nyhetsbrev:
SvaraRaderaCitat: "Argumentet att stabilitetsfonden är utformad för att hjälpa länder i eurozonen är att behandla alla medborgare i Europa och hela världen som naiva dumbommar. Den snickrades ihop för att hjälpa de ledande europeiska bankerna."
Trots sådana uttalanden fortsätter det sovande folket att köra huvudet i sanden och drömma om höger eller vänster. UTAN ATT FÖRSTÅ ATT DET ÄR ÖVERSTATEN EU SOM DIKTERAR VILLKOREN!
"Vad (S) står för och gör dem nyliberala" DET ÄR EU-MEDLEMSKAPET!
SvaraRaderaVid EU-toppmötet i juni 2010 enades de 27 stats- och regeringscheferna om skärpta budgetregler i EU:s så kallade stabilitetspakt dvs den ekonomisk-politiska tvångströja som euroländerna sitter fast i.
I medlemsland efter medlemsland i EU verkställs nu enorma nedskärningspaket för att leva upp till stabilitetsfondens och stabilitetspaktens krav.
Grekiska arbetare har organiserat sig i protester mot regeringens (socialdemokratisk)nedskärningar i den offentliga sektorn för att tillmötesgå kraven från EU! Nedskärningar = höjd pensionsålder, högre skatt på drivmedel, frysta löner, ökad moms och högre skatt på alkohol och tobak.
I socialdemokratisktstyrda Portugal dras svångremen åt med bland annat höjd moms och att reglerna för arbetslösa blir hårdare.
I socialdemokratiska Spanien försämras anställningstryggheten, pensioner ska frysas, 13.000 offentliganställda blir av med jobben och de offentliganställdas löner sänks med 5 procent, mödrar ska inte längre få 2500 euro per nyfödd m.m.
Sverige är inget undantag (TROTS ATT ALLIANSEN STYR) och vad är det vi ser? JO NYLIBERALISM! RÖDGRÖNT ELLER ALLIANS = NYLIBERALISM!
Har redan skrivit om den svenska stadskuppen när nyliberala sossar Feldt, Dennis, Åsbrink förändrade den svenska politiken. Varför ska jag återkomma om 70 år? Vi ska ju lära oss av historien? Tycker du talar emot dig själv!
SvaraRaderaJag talar om all beslutsrätt. Kommunen påverkas av politikernas beslut. Politikerna påverkas av EU:s beslut. Politikerna för då givetvis ner EU:s beslut till kommunerna. Det är inte svårt att lista ut att alla beslut till sist exporteras ut, om mer och mer makt överförs till Bryssel.
Om vi tittar på historien så ser vi skräckexempel. Du brukar säga att människan inte förändrats... Jag brukar säga att människan visst förändras, men att Evolutionen går sakta.
Precis som med EU det sker inte på en gång. På EU språk betyder nyliberalism fullständig privatisering. Säg att försvaret t.ex. exporteras ut vad kan vi tvingas ingå i framöver. Det vet vi inte. "Invandrarpolitiken" Hallå! Vi har SD i riksdagen nu. Högerpopulismen växer ute i Europa. Säger höger eftersom SD växt till sig efter fyra år med Alliansen. SD har givetvis ett blandat innehåll."Budgeten" flera länder inom EU har fått stora problem med sin ekonomi. Vi står starka. Men betyder det att vi gör det för alltid? Varför skulle vi särskilja oss från det övriga EU i längden, som har stora fattigdomsproblem. Svenska folket TROR att tomten är snällare mot oss. De tror att Reinfeldt är tomten. Det tror inte jag! Tomten är snällare...!
Argumenterar du på samma sätt vad gäller Stat-Landskap-Kommun-Stad-Stadsdel-Kvarter-Grannarna?
SvaraRaderaDet är utmärkt att vi har ett EU för att hantera de frågor som måste hanteras på en överstatlig nivå. Däremot så vill jag se rejäla förändringar och genomgående reformer för arbetet och deras maktområde. Fördelarna överväger för mig.
//Zac