Fortsätt till huvudinnehåll

Det nya BIDRAGS-partiet?

Den borgerliga regeringen har misslyckats med jobben. Sverige har en massarbetslöshet på över 9 procent. 450000 människor i Sverige som vill ha jobb står utanför arbetsmarknaden.
(Källa.)

Detta undertecknas av en representant ifrån S, som satt vid makten för en handfull år sedan under efterkrigstidens största högkonjuktur - där de själva inte klarade av att minska arbetslösheten! Är detta trovärdigt överhuvudtaget?

Miljöpartiet

Förutom att budgeten kryddats med några av Miljöpartiets hjärtefrågor (stöd till småföretagen, ökad bensinskatt) så ser det lite ut som socialdemokraternas patenterade oppositionspolitik numera - mycket mer åt alla som kan rösta.
Det nya begreppet 'Tobleronepolitiken' känns tyvärr allt mer gediget för varje överbudsutspel som de RödGröna gör numera...

Stark arbetsmarknadspolitik

Alliansen lämnar efter en mandatsperiod efter sig ungefär samma arbetslöshetssiffror som när de tog över - och det efter den värsta ekonomiska nedgång efter kriget. Är inte det ett styrkebesked över Alliansens arbetslinje så vet jag faktiskt inte.

Straffa de som jobbar!

Emedan de RödGröna fortsätter med oförminskad styrka att straffa de som jobbar. Socialdemokraterna går från att ha varit ett arbetar-parti till ett bidrags-parti. De som inte jobbar skall dock få sänkta skatter - arbetslösa, pensionärer och sjukskrivna. Med någon oförklarlig logik så skall det löna sig bättre att stå utanför arbetsmarknaden än att driva den.
Hur länge till kommer det att dröja innan detta går upp för alla de som arbetar?

Motbjudande politik

För mig som arbetat hårt hela mitt vuxna liv så känns det rent ut sagt för djävligt att man skall beskattas till döds samtidigt som de rödgröna sätter nya rekord i överbudspolitik. Bakom miljardregnet så skymtar höjda skatter på närt allt i samhället.
Och bidragen fortsätter att hagla...

Nya vänstern?

Är det den nya vänsterns giv? Att fortsätta föda bidragsmonstret med skatter som kväver hela samhället?
Lycka till!

Parodi

För en annan som numera står utanför så har vänstern förvandlats till en pinsam parodi på sig själv.
  • Det är ett illa dolt hat mot alla som har - skitsamma att alla fått det bättre - det finns de som har fått det ännu bättre! Upprörande!
  • Bidragen från en god stat skall öka på bekostnad av
  • Skattehöjningar som kväver allas initiativ.
  • Feminismen - det är bara att öppna ögonen och se hur knasig den är
  • Invandrarpolitiken är så genom-PK att SD lär sitta i riksdagen tack vare S senare i år... Läs bara de senaste turerna kring Anders Jacobsson som tyvärr fungerar alldeles utmärkt som avskräckande exempel på utvecklingen i Sverige. Det är inte - och kommer aldrig bli rasism - om man ifrågasätter hanteringen och beslutsgången hos våra (invandrar)myndigheter.
  • Ledarfrågan... Ohly och vänster(kommunsterna) skrämmer. De f d kommunisterna i en regering?? De stora socialdemokraterna (Palme, Erlander m fl) som man i retroperspektiv hyllar lär rotera som turbiner i sina gravar... Och nuvarande partiledare?

Mona Sahlin?

Jo, kanske har det gått upp för väljarna att hon iofs har varit i den politiska hetluften länge - och aldrig gjort någonting? Ja, förutom serverat media med affärer då...

Sahlin är den i särklass mest erfarna politikern i dag. Hon har haft en mängd olika ministerposter och har suttit i riksdagen i flera decennier.
(Källa.)

Jo, en massa erfarenheter

  • Sveriges arbetsmarknadsminister, 1990–1991
  • Arbetsmarknadsutskottes ordförande, 1991–1992
  • Socialdemokraternas partisekreterare, 1992–1994
  • Sveriges vice statsminister, 1994–1995
  • Sveriges arbetsmarknadsminister, 1998–2002
  • Sveriges integrationsminister, 2000–2002
  • Sveriges demokrati- och integrationsminister, 2002–2003
  • Sveriges demokrati-, integrations- och jämställdhetsminister, 2003–2004
  • Sveriges miljöminister, 2004–2005
  • Sveriges energi- och samhällsbyggnadsminister, 2005–2006
  • Socialutskottets vice ordförande, 2006–2007
  • Socialdemokraternas partiledare, 2007–

Men vad har hon åstadkommit?

Mig veterligt - ingenting.
Det finns ingenting som lämnat avtryck förutom lite politisk kalebalik; dels hennes pinsamma omsvängning i RUT-frågan - först tydligt för (90-talet), men efter vänsterpartiets ideologiska påtryckningar/utpressning så är hon tydligt emot(10-talet).

Slarv och missade historiska möjligheter

Sedan givetvis hennes privata egenskaper och klumpigheter, oftast exemplifierat i den kraftigt historierevisionistiska Tobleroneaffären. Jag tror att Mona egentligen hade tjänat på att dra sin egen väg - och chansen fanns där... Men det kanske ligger lite i vad belackare sagt tidigare om henna; att hon är lat och slarvig. Det är nog inget tvivel om att det onekligen känns som både lathet och slarv att tappa bort den möjligheten... :o|

Mer om...

PolitikBodströmsamhället
PiratpartietFRA-lagen
KulturUpphovsrätten
(anti)FeminismJämställdhet
PolitikOm bloggen


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
PS. Snyggast var de Piratpartister som paraderade i färgglada 1:a Majmunderingar!
Delvis ifrån inläggen 'Tobleronepolitik?!', 'Erfarenhet utan resutat...', 'Wow! Knappt 100 i månaden?' och 'Tips för Mona'

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , e24-1, AB12345678901234, SvD123, DN123456, Ex12345678

Kommentarer

  1. Det är fler som går under rubriken "åtgärd" nu istället för arbetslös. Det är i stort sett samma som bidrag men i många fall direkt förnedrande låtsasarbeten som annars arbetsdugliga personer tvingas till. Dessa "åtgärder" kostar även de. De som drabbas värst är de som verkligen är ordentligt sjuka och behöver annan form av stöd. Bidragspolitiken är ingen lösning, nuvarande "skampåle politik" är inte heller någon lösning. Det måste till något annat system. Som hjälper med rätt insatts där det behövs. Kännbara straff för de som fuskar och riktiga arbetstillfällen för de som kan jobba.

    SvaraRadera
  2. Skattehöjningar är alltid av ondo. Skattesänkningar är alltid av ondo. Av döma av opionssiffrorna är det tydligen tillräkligt många som har någon i sin närhet som fått det sämre för att det tydligen ska vara poppis med skattehöjningar.

    Kul att du säger att folk är avundsjuka. Argumentet kan lika gärna vändas och säga att du är girig som inte vill betala för dig utan behålla dina pengar själv.

    Nä, högern har gett Sverige den återställare Sverige behövde. Nu är det dags för 8-12 år med Sossar igen.

    SvaraRadera
  3. Henrik Johansson3 maj 2010 kl. 10:13

    KI förutspådde en arbetslöshet på 12%...alliansen fick stopp på den på 9% det säger väl allt. Alliansen såg till att fler fick behålla jobbet under brinnande kris.

    SvaraRadera
  4. @Henrik Johansson: Jo, det är en grym hantering som tyvärr tycks gå de flesta förbi;

    "Med en stark exportsektor, statsfinanser som stått emot nedgången i ekonomin och duktiga avbetalningar på statsskulden under de goda åren hamnar Sverige i rankningens topposition."

    Observera också listan i länken...


    //Zac

    SvaraRadera
  5. Kan bara säga att jag håller med i allt! Hur man kan rösta på S när man ser att det totalt kommer att sänka landet igen och göra att resan fortsätter mot avgrunden! Alliansen gör ett förbannat bra jobb med att leda Sverige i krisen och framåt i 2000-talet för ett bättre, starkare och mer konkurrenskraftigt land. Att vissa hamnar i kläm är oundvikligt! Det handlar om att den stora helheten är mer positiv än tvärtom vilket absolut är fallet idag. S är ett parti som regerar genom "Management by fear" folk som är mer rädda för att förlora sina bidrag än att istället ha fokus på att det ska vara en flexibel arbetsmarknad som underlättar att få nytt jobb då det blir knapert för någon viss bransch osv. Men dom måste ju göra så S, de måste se till att folk är fast i bidragsfällan för att behålla makten. Eftersom att alla som jobbar vet att när S styr så blir det straffskatt på att man just jobbar så det är viktigt att denna grupp är så liten som möjligt. Allt för makten... Urk!!

    SvaraRadera
  6. Nej det säger inte allt. Vi får olika siffror från olika håll och vi tolkar dem, som de passar oss bäst. Påhittade jobb och åtgärder är inte betydelsefulla förrän man utvärderat vilken nytta de gör för individen och samhället.

    Det FINNS redan betydelsefullt arbete till alla. Vi behöver inte låtsas. Ideella organisationer av alla de slag "skriker" efter folk. Men i detta samhälle räknas endast lönearbete helst minst åtta timmar om dagen som ett riktigt arbete. I olika skeenden i livet kan ideellt arbete vara lösningen. Både ur ett samhällsperspektiv (betala igen) inte bara ta emot och ett individuellt perspektiv. Fast är det lösningar vi vill hitta? eller är det syndabockar, som ska få oss själva att känna oss lite större och mer betydelsefulla. Liten vill känna sig stor. Det sker ofta på andras bekostnad. Undrar om vi då inte missförstått det där med individens rättigheter...

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  7. "Resan fortsätter mot avgrunden" hur vi än röstar. De stora besluten tas nämligen inom EU. Men "hjältar" träder in och räddar t.ex. Grekland sedan? sedan? TROR ni verkligen att politikerna/partierna har den makt som ni vill ge dem?
    De som vinner valet får det inte lätt...?

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  8. Ideellt arbete istället för låtsasjobb och meningslösa utbildningar är en lysande ide.

    SvaraRadera
  9. Jovisst är det så. Ingen kan väl på allvar påstå motsatsen? Att tjäna andra istället för att tjäna pengar på andra borde väl uppmuntras mer i ett idealt samhälle. Lathet eler girighet bör övervinnas. Det övervinns genom tjänande.

    Uppvidingemoderaterna säger "Det behövs mer volontärer inom många sektorer". Förhoppningsvis så "smittar de av sig på resten av moderaterna och alliansen. Så pass att tanken blir längre ja lååång och aha där har vi EN lösning...Men då måste det uppenbara känslomässiga motståndet mot sjuka, arbetslösa som lata övervinnas, dvs varje individ måste övervinna det.

    MP i sin tur talar en del om vad innebär arbete? Är det endast lönearbete? Det finns med i deras partiprogram. MEN är det en fråga som de kommer att föra fram, eller får de kompromissa? Friåret för de fram, så risken är stor att det stannar där....

    Det handlar alltså om oss väljare! Tycker vi t.ex. inom oss att det ska finnas grupper i samhället som beskattas annorlunda som de sjuka nu gör? Är det demokrati? Är det svinn som vi får räkna med? Ska vi upprätta skampålen också? Eller vill vi se meningsfulla LÖSNINGAR och inte meningslösa åtgärder och jobb till dessa individer...

    mvh
    Lisbeth

    SvaraRadera
  10. Jag har blivit mer och mer övertygad om att medborgarlön faktiskt är riktigt bra begrepp.

    1) Idag har många svårt att ta ett arbete för att bidragen minskar mer än vad inkomsten från jobb ger. Om bidragen inte minskar när man tar ett jobb är varje arbetad timme en vinst.
    2) I stället för att gå på förnedrande förhör hos soc får man sin lön oavsett om man är närande eller tärande. Det är ju inte så att socialbidraget inte fungerar som en form av medborgarlön redan. Soc kan dessutom koncentrera sig på de som faktiskt far illa och inte de som "bara" saknar inkomst.

    Framför allt är det idén att få bort marginaleffekterna som jag tycker är tilltalande. Det är systemfel man förlorar pengar på att jobba. Samtidigt tror jag att alliansens idé om att öka klyftorna för att göra folk mer arbetsvilliga är det som kommer garantera en valförlust. Ty gammelmoderaterna visar åter igen sitt sanna ansikte.

    SvaraRadera
  11. Instämmer medborgarlön skulle kunna vara ett riktigt bra begrepp!

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  12. Fast medborgarlön är väl ett drygt hundraårigt begrepp, snyggt som sådant, men jag har svårt att se hur det skulle fungera i ett modernt samhälle.


    //Zac

    SvaraRadera
  13. Varför skulle det inte fungera. Visst för att det finns ett antal tekniska saker med vem som ska betala. Men jag skulle kunna tänka mig att arbetsgivaren betalar den om man har jobb och "medborgarkontoret" om du inte har jobb. Om du bara har enstaka timmar så får du både från "medborgarkontoret" och arbetsgivaren.

    För de flesta arbetsgivare som betalar ut lön gör det ingen skillnad. Det är samma pengar som ändå skulle betalas ut som bidrag så jag ser inte att skatten skulle påverkas. Möjligtvis att bankens datorer skulle få jobba lite mer.

    Poängen är att jobb ska löna sig.. men alliansens recept att vi måste göra folk fattiga för att de ska vilja ta jobb tror jag är fel.

    SvaraRadera
  14. "Modernt samhälle" ?
    Det nuvarande ekonomiska systemet skapades på medeltiden mellan judar, muhammedaner och kristna. Så moderna är vi...

    Det är moraliskt förkastligt att göra människor fattigare och samtidigt sig själv rikare. Kallas girighet! Alliansen med Reinfeldt i spetsen hävdar att undersköterskan fått det bättre. Men han glömmer att säga att de rika däribland han själv fått det mycket bättre. Småsmulor till olika grupper delas ut för att de ska bli nöjda. Grupper hetsas mot varandra. Klyftorna i samhället blir större och större. De rika rikare och rikare. Det borde vara genomskinligt...

    mvh
    Lisbeth

    SvaraRadera
  15. För mig som har arbetat i ett projekt för arbetslösa som står "en bit från arbetsmarknaden" kan jag bara kommentera att den nuvarande regeringens politik är katastrofalt inhuman och, tyvärr inte speciellt nyskapande.
    "Jobb och utvecklingsgarantin" som man trummade på stort med är inget annat en en omdaning av socialdemokraternas gamla politik. Den fanns redan på AF men under annat namn. Plusjobben som alliansen kritiserade har bytts mot "fas 3" platser som innebär att folk får arbeta 100% mot socialbidrag medan arbetsgivaren får betalt för att ta emot dem. Ibland till och med mer betalt än den som är anvisad en fas 3 plats. Resultatet är att många företag som har varit på väg att anställa nu väljer att ta in fas 3 folk som dom slipper ge lön.
    Sjukförsäkringen är idag ett katastrofområde. Folk som blir utförsäkrade och kommer till arbetsförmedlingen är många gånger för sjuka för att arbeta. Tro mig, jag möter dom.

    Alliansen må profilera sig som att dom kör "arbetslinjen" men i mina ögon handlar det om att avveckla trygghetssytem. Inget ont om människor som arbetar, har själv både utbildat mig och arbetat under snart 25 år med ett par månaders arbetslöhet totalt. Men idag känner jag mig om möjligt än mer motiverad att betala skatt och kan gärna tänka mig en skattehöjning om vi får tillbaka de system som kritiseras så hårt. Den dag man själv är i behov av dem så vill jag nog att de finns. Jag tror nog att de flesta svenskar förväntar sig att systemen fungerar när man behöver dem. Som det ser ut nu så finns det risk att man kommer att stå utan trygghet om det händer en något.

    Appropå 450 000 människor utan arbete så finns det en annan sanning. Av de långtidsarbetslösa idag finns det en stor andel av folk som vi brukar benämna som "ej anställningsbar". Det är människor som pga olika orsaker inte är önskade av arbetsgivare men som inte anses arbetsoförmögna. För dessa människor hjälper det inte med försämrade bidragssystem för att få ut dem i arbete. Ingen arbetsgivare kommer att anställa dem, inte ens med bidrag. Om dessa talar man inte om. I alliansens ögon så är dom lata bidragsfuskare.

    SvaraRadera
  16. Kan inte annat än att hålla med om att den s.k. Tobleroneaffären är ett skolboksexempel på historierevisionism. Jag läste så sent som idag en insändare i vår lokaltidning där den (S)-märkta insändarskribenten helt skamlöst påstod att Tobleroneaffären bara handlade om blöjor och choklad.

    Som ett led i att försöka få allmänheten att förstå vad affären faktiskt handlade om kan jag tipsa om följande reportage om affären som sändes i SR:s program Medierna (reportaget ligger på YouTube):

    http://www.youtube.com/watch?v=_gl2a9SLfxc

    SvaraRadera
  17. TROR att Mona tjänar på att alliansen drar upp "Tobleroneaffären". Det blir inte en seriös debatt. De står inte själva utan skuld. Finns ett och annat att dra upp för den som vill... Det förstår förhoppningsvis allmänheten och öppnar korpgluggarna istället, för att se vad som utspelar sig här och nu istället. EU länders ekonomiska kriser visar sig förhoppningsvis vara viktigare att förstå, än en femton år gammal "Tobleroneaffär". Den är överspelad. Svåra tider väntar oavsett regering.

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  18. @Lisbeth: Det tror jag med - eftersom gemene man faktiskt tror att det bara handlade om en Toblerone och ett paket blöjor...


    //Zac

    SvaraRadera
  19. Varför skulle det inte fungera. Visst för att det finns ett antal tekniska saker med vem som ska betala. Men jag skulle kunna tänka mig att arbetsgivaren betalar den om man har jobb och "medborgarkontoret" om du inte har jobb. Om du bara har enstaka timmar så får du både från "medborgarkontoret" och arbetsgivaren.

    För de flesta arbetsgivare som betalar ut lön gör det ingen skillnad. Det är samma pengar som ändå skulle betalas ut som bidrag så jag ser inte att skatten skulle påverkas. Möjligtvis att bankens datorer skulle få jobba lite mer.

    Poängen är att jobb ska löna sig.. men alliansens recept att vi måste göra folk fattiga för att de ska vilja ta jobb tror jag är fel.

    SvaraRadera
  20. Instämmer medborgarlön skulle kunna vara ett riktigt bra begrepp!

    //Lisbeth

    SvaraRadera
  21. Jovisst är det så. Ingen kan väl på allvar påstå motsatsen? Att tjäna andra istället för att tjäna pengar på andra borde väl uppmuntras mer i ett idealt samhälle. Lathet eler girighet bör övervinnas. Det övervinns genom tjänande.

    Uppvidingemoderaterna säger "Det behövs mer volontärer inom många sektorer". Förhoppningsvis så "smittar de av sig på resten av moderaterna och alliansen. Så pass att tanken blir längre ja lååång och aha där har vi EN lösning...Men då måste det uppenbara känslomässiga motståndet mot sjuka, arbetslösa som lata övervinnas, dvs varje individ måste övervinna det.

    MP i sin tur talar en del om vad innebär arbete? Är det endast lönearbete? Det finns med i deras partiprogram. MEN är det en fråga som de kommer att föra fram, eller får de kompromissa? Friåret för de fram, så risken är stor att det stannar där....

    Det handlar alltså om oss väljare! Tycker vi t.ex. inom oss att det ska finnas grupper i samhället som beskattas annorlunda som de sjuka nu gör? Är det demokrati? Är det svinn som vi får räkna med? Ska vi upprätta skampålen också? Eller vill vi se meningsfulla LÖSNINGAR och inte meningslösa åtgärder och jobb till dessa individer...

    mvh
    Lisbeth

    SvaraRadera
  22. KI förutspådde en arbetslöshet på 12%...alliansen fick stopp på den på 9% det säger väl allt. Alliansen såg till att fler fick behålla jobbet under brinnande kris.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! <-- Dra och släpp länken till vänster på ditt bokmärksfält. När du sedan markerar något på någon sida som du vill skicka till någon så klicka sedan på länken du sparat och vips! så har du ett snyggt förpackat mail med allt du behöver. Rekommenderas. TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! <-- Gör samma sak med denna. Supersmidigt och rekommenderas å det grövsta! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.