Fortsätt till huvudinnehåll

Kopior, kopior, kopior...

En musiklåt upplagd på internet finns i ett oändligt antal kopior och är därmed inte alls unik. Det är här musikindustrin tillsammans med många konstnärer gått vilse. Anledningen till att musikindustrin vänder sig mot nedladdning, är att de nu tvingas börja arbeta, skriver civilekonomen och managementkonsluten Mikael Flovén.
(Källa.)

Jo, att fortsätta hävda en pervers avart på äganderätten, d v s immaterialrätten är inte produktivt. Det är dags att vi sätter oss ner och funderar på hur vårt samhälle ser ut idag och utformar immaterialrätten utifrån det.

Trackrecord?

Äganderätten är något som funnits i 100-, nej, 1000-tals år och den har fungerat hela tiden, de sociala experiment som man försökt sig på där den spelar mindre roll har fungerat oerhört dåligt. Immaterialrätten uppfanns för 100 år sedan (-var vi smartare för 100 år sedan?). Och utvecklades i en tid mycket fjärran från vår.
Det är dags att låta upphovsrätten och reglerna som omgärdar den komma till tvåtusentalet...

Kopior?

Man har aldrig tidigare kunnat tjäna pengar på kopior som musiker. När grammofonen gjorde entré var det uppror i musikerkretsar eftersom man ansåg att den tog deras levebröd ifrån dem - livespelningarna.

Klassikerna!

Mozart, Beethoven och pojkarna tjänade inte en endaste spänn såvida de inte framförde musiken själva - och ändå fortsatte de att skapa! Inte lite heller, enligt en skröna sägs det att om man satte sig ner och kopierade allt Mozart skrev för hand - under vanliga kontorstider så hade man haft att göra i 18-19år! Ganska fantastiskt, inte minst när man betänker att Mozart själv faktiskt bara blev 36år gammal...

Morot för skapande

Att man under denna musikens guldålder skapade musik bara för att tjäna pengar för liveframträdande, eller på beställning skulle enligt enligt mängder med upphovsrättsbeivrare vara en omöjlighet idag... Idag går det nämligen inte att skapa om man inte tjänar pengar på det... Sicken idioti!

Sluta turnera

Beatles var ett av de första banden som slutade turnera, dels eftersom de tjänade så ofantliga pengar på skivförsäljningen, men givetvis också för bekvämlighet etc.

Så historiskt sett så är inspelningarna den nya typen av levebröd för musikerna -

En inspelning räntar av sig själv!

- en oerhört ny, sentida uppfinning.

Skit i integriteten!

Utan Ipred kommer det inte skapas någonting!!!

Personligen ser jag inte att musiken har gagnats av det ett dugg, så jag ser en positiv trend att musiker faktiskt får göra det de borde göra - att spela musik. Men det är ett ämne med tusen bottnar, och sista ordet lär knappast vara sagt.

Slutord

Problemet för dessa gamla branscher är att de lider av idétorka, vilket är precis det som drabbar företag som har monopol, arbetar i oligopol eller inom lagar och regler som gör livet enkelt och förutsägbart. Och rätten att ta betalt utan hederligt arbete för upphovsrätten gör de inblandade loja. Utan konkurrens behöver ett företag inte förnya sig, stå på tå och tänka nytt. Istället gäller det att likt gamla skråväsenden försvara det som finns och har funnits så länge som någon kan minnas.

Från debattartikeln i SvD.

En livrädd musikbransch

Kopierar lite ur mitt inlägg:

Grammofonen

Ansågs som ett enormt hot mot musikernas försörjning - hur skulle det se ut att man ersatte en orkester med en platta som dessutom alltid låter likadant? Det blev upplopp, precis som tidigare med självspelande pianon - och ljudfilmens inträde...

Bandspelaren(rullband)

Min far berättar gång på gång hur han satt ständigt beredd på kvällarna för att spela in bra musik från radion, och har för inte så länge sedan suttit och lagt över dessa 40-åriga rullband på datorn och bränt ut dem på skiva. Kulturarv skulle jag vilja säga, men det är lite offtopic just nu - läs mer nedan, under nästa punkt:

Kasettbandspelaren


(Klicka för källa, jag hade bilden i mitt inlägg 'Hometaping is killing music')

Nu började hotet bli riktigt allvarligt, plötsligt så kunde vem som helst spara musiken och dessutom på ett enkelt sätt - dela med sig av den!!! Herrgud! TÄNK INTE ENS TANKEN! (Förresten dog inte musiken alls...)
Sedan 1998 har vi idag en mer standardiserad kassettersättning (läs en grymt intressant artikel om denna), en extra skatt på media för att kompensera för piratkopiering. Kopiering för privat bruk och till familj och vänner har dock varit lagligt även innan och är det också idag.
Således betalar jag alltså dessvärre pengar till Per Gessle när jag köper cd-skivor för att bränna ut bilderna på årets julparad på Liseberg... och även när jag backuppar mina filer, t ex dokumenten som ligger till grund för min blogg...
Äckligt minst sagt!

Walkman (Freestyle)

CD-spelaren

Från början var det både kostsamt för att inte säga omöjligt att kopiera dessa. Jag minns min första kontakt med en CD-brännare som kostade 7.500:- och det måste ha varit -96 tror jag. Skivorna kostade väl bortåt en 30spänn vilket gjorde att man grät blod över de skivor som "brändes sönder".

Men med MP3:ans intåg så blev det plötsligt enkelt att hantera stora mängder filer. Genast så gick man över till att försöka stämma i bäcken genom korkade och konsumentfientliga tekniker som kopieringsskydd, DRM etc. Höjden var när Sony BMG installerade rootkit på ett hundratal skivor som gav sig in i själva kärnan på operativsystemet - i detta fall Windows - och öppnade upp för yttre angrepp... 

Låt CD-skivan, denna miljöovänliga plastbit som enbart är bärare av musik, gå samma väg som ångloken, gaslamporna och isskåpen - släpp hörnflaggan och kom in på plan!

Enda anledningen till att CD-skivan säljer fortfarande är nog egentligen att industrin till en början bara sålde DRM-skadade MP3:or på nätet, vilket gjorde att enda sättet att få tag på bra MP3:or var antingen via rippa CD-skivor själv, eller ladda ner...

En typisk skyddsmekanism som är dömd att dö. Vansinne att stänga in konsumenterna - och skapa ett självpåtaget, självgenererat monopol - man ser helt enkelt till att det inte finns alternativ...

DAT-bandspelaren

Denna dog mest p g a ointresse och dyrt media. Annars både innovativ och tekniskt mycket bra. Givetvis har man vid flera tillfällen försökt låsa in konsumenterna så de inte kan göra vad de vill med sina egna media...

Minidisc

Exakt samma sak som med DAT-spelaren ovanför.

MP3-spelaren

Denna lyckades man t o m få förbjuden under 10 medeltidsdagar 1998...

Förlåt dem fader för de veta icke vad de gör?

Mer om...

Läs gärna mina andra inlägg 'Upphovsrätten' och 'För övrigt anser jag att skivbolagen bör läggas ner', missa inte heller den sanslöst välgjorda filmen 'Film om copyright'.


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, upphovsrätten, kultur, ipred-lagen, ipred, sharing is caring, , , , , Bloggar123456789

Kommentarer

  1. Ja de e ju själva industrin som får ta smällen. Dock tycker jag hela industri konceptet av musik branshen är fel. Och ännu mer hur inskränkt möjlighet till konkurrans är, alla radio stationer tv media spelar i princip samma skräp. Och att folk går o lyssnar på detta de e skrattretande. (ok något för personlig åsikt vad gäller musik men endå). Men samtidigt man förstår väl också de som står i toppen av dessa grejor vill behålla sitt monopol....

    Så gräv nu fram individen och slå ner monopolet gott folk. :D

    SvaraRadera
  2. Vad gäller anledningen till att The Beatles slutade turnera har du fått ett och annat om bakfoten:
    http://www.youtube.com/watch?v=g3k-Ohzn-Cc
    Vilket får mig att misstänka att du fått en hel del annat som gäller musik och skapande om bakfoten. Har du någonsin skrivit, eller försökt skriva, en låt själv? Varför? Varför inte? Det vore intressant att höra/läsa ditt svar.

    SvaraRadera
  3. Vad gäller Beatles så turnerade de runt som galningar för att suga ut så mycket ur den kortvariga framgång de hade - eller det är vad de trodde... När framgången bara fortsatte och fortsatte så försvann givetvis suget efter publiken och man ville jobba mer bekvämt i studion. Något som vi alla gagnades av.

    Jo, jag har från och till skrivit en del musik. En period så tappade jag kontrollen lite och satt nattetid under flera månader. Början till slutet kom när jag i en kreativ topp lyssnade till Mike Oldfield och insåg att jag omedvetet stulit nästan en hel låt ifrån honom... :o(

    Satt faktiskt för någon månad sedan och letade efter något musikprogram som kunde öppna och spela de cakewalk-filer som jag råkat stöta på vid en backuppflytt. Kul som faan, men som tur var så tänkte jag inte mycket på att piratkopieringen drog mattan under fötterna på mig, utan jag skapade enbart utifrån upptäckarlusta och skaparglädje. Å andra sidan hade jag nog inte fått någon att ladda ner min musik heller... ;o)


    //Zac

    SvaraRadera
  4. Det var mycket skrik och tandagnisslan redan när kristallmottagaren kom (dvs, radion). Då skulle också musiken dö.

    När ljudfilmen kom var det dissonant ljud i skällan: hur skulle det gå för alla stackars biografpianister? Ja, deras affärsmodell dog. Likaså försvann i samma veva ett stort antal stumfilmsskådisar som inte hade bra röster, eller inte kunde memorera sina repliker, eller fortsatte överspela kroppspråket.

    När trummaskinerna kom (Linn) under discovågen så lyckades amerikanska musikfacket få till stånd att ersättning skulle ges för "riktiga" trumslagare, fast de ej användes!

    Historien är fylld av försök från de etablerade att stoppa det nya. Och hur hade det sett ut om de lyckats? Ja, vi hade suttit och tittat på stumfilm och radion hade ej fått spela musik, osv.


    /Erik S

    SvaraRadera
  5. "Skit i integriteten" Ja gör människor det?
    Musik, musik återigen musik....

    Sverige håller på att införa "Bodströmssamhället" Inte Bodström själv dock utan hans "motståndare" på den politiska arenan. Motståndare till socialdemokratin väljer att kalla detta ett "Bodströmsamhälle" kanske för att ta udden av regeringens agerande. Förhoppningsvis så är det för att påvisa att politiker resonerar tämligen lika när de väl har makten...De kan sätta igång något som de tidigare avvisat och göra det till sitt eget. Det samtidigt som upphovsmakarna ändrar sig och protesterar mot egna tidigare förslag.

    Stockholmsprogrammet vad är det som sker? Svenska EU ordföranden är på väg att införa ett omfattande massövervakningspaket. Piratpartiet agerar! fast hänger deras väljare med? Eller har de fastnat i musikens värld?

    "kopior, kopior, kopior" Ja de kan sannerligen sätta sig på hjärnan :);)

    Kommer EU att ta till sig detta program? EU är inte det ett fredsprojekt? Skapas fred med integritetskränkande metoder?

    Inga höga röster från vänsteralliansen när Sverige tar över ordförandeklubban i EU? Då ska regeringen stöttas. Vad händer med dessa viktiga frågor blir de mindre viktiga för att vi är ordförande för EU?



    Tack och lov för Piratpartiet i nuläget. Men vad händer med politiska partier efter ett tag...

    SvaraRadera
  6. Jo, den enda nyutveckling från etablerat håll tycks vara glädjen över att få en veritabel övervakningsleklåda... Och det mest nyskapande från skivbolagshåll är att tjäna pengar på stämningar - på maffiavis.

    Det är sannerligen fantastiska tider vi lever i!


    //Zac

    SvaraRadera
  7. Jo det händer saker. Omtumlande saker måste tydligen hända innan vi reagerar.

    SvaraRadera
  8. Tack för ditt uttömmande svar. Men vad gäller Beatles, så var det ju inte av "bekvämlighet" som de började koncentrera sig på att göra skivor när de slutade turnera.
    Varför skulle samtliga av dem annars senare, när bandet spruckit, i nya konstellationer gett sig ut och spelat live och turnerat (en del av dem ganska flitigt)?
    Intressant att du gjort musik du med. Hade du aldrig någon dröm, innerst inne, om att du skulle lyckas skriva något som många skulle gilla så mycket att du skulle kunna leva på musiken?
    Jag tror själv att chansen att kunna leva på det man gillar, musik, alltid varit en viktig drivkraft (och inte bara själva skapandet). Drömmen om att skriva en hit har nog varit högst påtaglig hos många.
    Och på tal om Mike Oldfield:
    http://mog.com/Willard/blog/1252954
    :-)

    SvaraRadera
  9. Nja, jag har haft lite för många musiker/musikaliska människor runt mig för att jag ens skall tro att min icke-talang skulle ta mig någonstans... ;o)

    Däremot att man skulle uppfinna/skapa något som gör en förmögen för resten av livet önskar vi väl oss alla? Sedan om det är en lottovinst, eller en enda låtjävel spelar nog ingen roll... ;o)

    Incitamentet för att skapa ligger inte i jakten på framgång, utan det kommer inifrån - tror jag. Du har sådana som t ex Mike Oldfield som fortsätter skapa trots enorm framgång. Eller varför inte McCartney? Jag har inte den drivkraften så jag kan nog utan tvekan säga att jag lagt ner och dragit mig tillbaka ganska omedelbart efter en fullträff... ;o)


    //Zac

    SvaraRadera
  10. Jo, den enda nyutveckling från etablerat håll tycks vara glädjen över att få en veritabel övervakningsleklåda... Och det mest nyskapande från skivbolagshåll är att tjäna pengar på stämningar - på maffiavis.

    Det är sannerligen fantastiska tider vi lever i!


    //Zac

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man l...

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.