Fortsätt till huvudinnehåll

Nyfikenhet, ödmjukhet o intellektuell hederlighet!

Läs för allt i världen forskaren och läroboksförfattaren Henrik Brändéns oerhört pedagogiska framställning om att "Låt upphovsrätten vila i frid".
Han nämner tre punkter om varför upphovsrättsbeivrarnas kamp är felaktig och direkt skadlig för samhället, jag har slagit ihop punkterna nedan:
  • För det första kränker de metoder man vill använda för att hejda fildelning grundläggande principer om personlig integritet.
  • För det andra riskerar den kamp man för att upplösa legitimiteten för våra juridiska och politiska system hos stora delar av befolkningen.
  • För det tredje står dagens gräl i vägen för den debatt som borde föras om hur samhället ska anpassa sig till den snara framtid, då de som arbetar med skapande inte längre kan få märkbara royaltyinkomster.

Vettigt!

Äntligen så öppnar fler och fler ögonen och inser hur vilken föråldrad och i dagens läge, sjuk syn, det är på upphovsrätten som en förlängning av äganderätten.
Låt oss lämna hela affärsmodellen med dagens upphovsrätt bakom oss, i historiens skugga tillsammans med isleverantörerna och gasljuständarna.


Undertecknad bugar sig i vördnad över en som vågat titta över kanten och fått nya insikter.


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning


Läs även andra bloggares åsikter om Piratpartiet, övervakning, privatliv, Politik, Boströmssamhället, fildelning, upphovsrätten, kultur, ipred-lagen, ipred, sharing is caring,

Kommentarer

  1. Exemplet med ett medeltida kloster är intressant. "Upphovsrätten fanns inte hos munkar". I ärlighetens namn är vi som munkar då det gäller annat... Man ska alltså inte kunna använda dagens system för att tjäna pengar på sitt skrivande. Vad tjänas det pengar på idag? Hur värderas olika yrken egentligen. Den dagen vi är som munkar håller det exemplet, men inte nu. Det tjänas pengar på det mesta.
    Upphovsrätten skulle kunna reformeras i nuläget där vi (mänskligheten) befinner oss skulle det vara rimligare än att ta bort den. Sedan skulle vi kunna diskutera hur vi ska anpassa oss till den. Det finns många "affärsmodeller" man kan diskutera. Mycket som egentligen borde tas bort. Men eftersom vi har byggt upp dessa system så kommer alltid någon i kläm då de ska avvecklas. Men det betyder ju inte automatiskt att det inte borde avvecklas på sikt.

    SvaraRadera
  2. Nja, det är nog mest min irriterande svada som gör att jag inte skriver ut hela meningen: upphovsrätten av idag måste försvinna. Ett reformeringsarbete som tar den bakifrån genom historien. Ett första steg är att backa bandet till förra beslutet.

    Men nu är det samhällets utveckling i o m teknikutvecklingen som gjort skivbranschens affärsmodeller omoderna. Läs mer i mitt inlägg 'Stackars skivbolagen' - och de länkar som finns däri:

    "Musiken kommer aldrig mera ha den särställning som den historiskt - om än historiskt kortvarigt - haft. Det är rent önsketänkande från branschen och bara okunnighet från de bakåtsträvande förespråkarna för IPRED-lagen."


    //Zac

    SvaraRadera
  3. Upphovsrätten AV IDAG måste försvinna säger du. Vet inte om Henrik B menar detsamma. Det vet endast han själv.
    "Låt upphovsrätten vila i frid" "Sluta att slåss mot väderkvarnar. Acceptera det oundvikliga" det låter väldigt definitivt. Som att skrota en bil innan man har ett annat alternativ.

    Tycker att integritetsfrågor handlar om så mycket mer än IPRED-lagen. Den har plötsligt kommit att handla om att man kan jämföra oss med munkar. Även om de frikostigt delar med sig, så betyder det inte att de frikostigt tar del av allt materiellt. De lever ett enkelt liv materiellt sätt. Här handlar det om precis motsatsen allt ska serveras oss på silverfat.

    Men jag gillar exemplet. Vi behöver andliga värden i politiken. Inte religion utan andlighet. Författare och artister är inte de enda inom mänskligheten som har problem med att dela med sig. Andliga föredömen tas ofta upp i exempel t.ex. naturfolk och munkar. Ändå så vägrar mänskligheten på det hela taget att erkänna att vi är andliga varelser. Mycket märkligt. Så låt oss liksom munkarna dela med oss och samtidigt minska på det materiella. För det existerade ju inte någon upphovsrätt i det medeltida klostret. Nu så lever vi ju inte på medeltiden. Men MATERIELL kultur verkar inte göra oss lyckligare. Den leder istället till konflikter.

    SvaraRadera
  4. "Men MATERIELL kultur verkar inte göra oss lyckligare. Den leder istället till konflikter."

    Jo, många tror att skiten började med jordbrukssamhället - plötsligt blev det viktigt med gränser, vattendrag och förråd etc. Ägandet uppfanns på sätt och vis - och undernäringen och en hel del sjukdomar... ;o)

    Lite off-topic... Men va f--n - det är ju fredag! ;o)


    //Zac

    SvaraRadera
  5. Exemplet med ett medeltida kloster är intressant. "Upphovsrätten fanns inte hos munkar". I ärlighetens namn är vi som munkar då det gäller annat... Man ska alltså inte kunna använda dagens system för att tjäna pengar på sitt skrivande. Vad tjänas det pengar på idag? Hur värderas olika yrken egentligen. Den dagen vi är som munkar håller det exemplet, men inte nu. Det tjänas pengar på det mesta.
    Upphovsrätten skulle kunna reformeras i nuläget där vi (mänskligheten) befinner oss skulle det vara rimligare än att ta bort den. Sedan skulle vi kunna diskutera hur vi ska anpassa oss till den. Det finns många "affärsmodeller" man kan diskutera. Mycket som egentligen borde tas bort. Men eftersom vi har byggt upp dessa system så kommer alltid någon i kläm då de ska avvecklas. Men det betyder ju inte automatiskt att det inte borde avvecklas på sikt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man l...

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.