Fortsätt till huvudinnehåll

Bättre språkanvändning...

Tips och regler för bättre språkanvändning

Inledning

Tal är ett språk för örat, skrift är ett språk för ögat. I talet har vi flera sätt att signalera hur det vi säger skall uppfattas: tonfall, pauser, betoning, röststyrka och dessutom kan vi använda gester och miner. I skrift måste vi använda andra signaler, som styckeindelning, skiljetecken och stor eller liten bokstav. De olika signalerna lär vi oss huvudsakligen spontant, de är naturligt framvuxna. Men för skriftspråket behövs vissa bestämda regler för den yttre utformningen.
Reglerna är inriktade på normalfallen. Det innebär att man under speciella omständigheter kan välja att bryta mot en enskild regel eller låta bli att följa en rekommendation - om man har goda skäl.

Viktiga regler

  1. Använd aldrig allitterationer.
  2. Använd aldrig utländska låneord när det finns en adekvat inhemsk terminologi att tillgå. Låneord är inte à propos.
  3. Anmärkningar inom parentes är onödiga (även om de är relevanta).
  4. Man ska aldrig generalisera.
  5. Uteslut citat. Som Ralph Waldo Emerson sade: "Jag hatar citat. Berätta för mig det du vet."
  6. Jämförelser är lika olämpliga att använda som klichéer.
  7. Var inte omständlig; använd aldrig fler ord än nödvändigt - det är överflödigt, och risken är att du bara tröttar ut läsarna och får dem att tappa koncentration och intresse så att ditt budskap riskerar att gå förlorat i en aldrig sinande ström av ord som kanske i och för sig låter bra och vederhäftiga, men som inte har så stor betydelse i sammanhanget och kanske inte heller tillför så mycket i sak till det du egentligen vill uttrycka.
  8. Var mer eller mindre exakt i formuleringarna.
  9. Ettordsmeningar? Undvikes!
  10. Analogier i skrivandet är som fjädrar på en orm.
  11. Passivformer bör undvikas.
  12. Vem behöver retoriska frågor?
  13. Överdrifter är miljoner gånger värre än understatements. Lagom är bäst, heter det, men se upp så att du inte blir alltför måttfull.
  14. Kom ihåg att alltid börja alla meningar med stor bokstav och avsluta med punkt
  15. Och börja aldrig en mening med konjunktion.
  16. Om du läser igenom det du skrivit kan du vid omläsningen kanske hitta en del upprepningar som kan undvikas genom omläsning och redigering.
  17. Överdriv inte användandet av utropstecken!!!
  18. Placera syftningar så nära som möjligt, särskilt i långa meningar med bisatser på tio ord eller kanske ännu fler, sitt huvudord.
  19. Försök få tummen ur vagnen och sluta använda blandade metaforer.
  20. Stor vikt ska alltid tas till ett korrekt val av ord och formuleringar.
  21. Undvik trendiga ord och uttryck även om de låter häftiga.
  22. Undvik förkortningar osv.
  23. Uttryck inte uppmaningar i negativ form.
  24. Glöm inte att aldrig använda dubbla negationer.
  25. Sist men inte minst - sky klichéer som pesten; de är bara gammal skåpmat som passar bäst av att förpassas till historiens skräphög.
Sprang på denna lista på ett humorforum - dessvärre så känner jag mig träffad av säkert (drygt) 20 av punkterna... ;o)


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

  1. *asg* Det där är min typ av humor :)

    Är *asg* ok att skriva förresten?

    SvaraRadera
  2. Hehee, man känner sig faktiskt lite smådum när man sitter och fnittrar förtjust åt finurligheterna i texten... :oD


    //Zac

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man l...

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.