Fortsätt till huvudinnehåll

Mona Sahlin får kritik för att...

Läste en ruskigt dålig artikel på Newsmill om
hur utsatt Mona Sahlin är för att hon är kvinna
hur utsatta kvinnorna är för att det är en ekonomisk kris
hur LO försökte rätta till jämställdhetskvoten i styrelserna genom att sätta in Wanja i 24 styrelser
 och slutligen
hur författarinnan har
"skämts av att vissa höga socialdemokrater på låga grunder ifrågasatt Mona Sahlin.
Föga skiljer hennes styrsyn från Göran Perssons, då höll de tyst.
Möjligen säger det mer om Persson än om Sahlin."

Svaga, otillräckliga Mona

Låt oss direkt slå fast att Mona Sahlin får kritik för att hon är en svag ledare som inte tillnärmelsevis lyckats infria de förväntningar på förnyelse som hon fick. Ilskan är säkert också ett resultat av hon inte löste in den för socialdemokratin mycket ovanliga inblanco-check hon fick för denna förnyelse heller. S var i chock efter valet och hade ta mig tusan gått med på vad som helst...

Kvoteringen...

Men så skulle man bara ha in en kvinna, till varje pris. Jag förstår helt och fullt tanken, det handlade också om att visa med alla tänkbara medel att nu är det nya tider för Socialdemokraterna - det är förändringens vingar både på utsidan och på insidan! Tyvärr så diskriminerade man också ca hälften av alla de kompetenta som kunde söka till platsen. Öppen diskriminering som ingen bryr sig om eftersom det bara drabbar män...

Men hon är ju kvinna?

Det hade knappast spelat någon roll om hon hade varit man eller från Libyen. Handlingsförlamningen, de klumpiga utspelen och bristen på fantasi kritiseras nämligen - inte hennes könstillhörighet.
Frågan är hur en man hade behandlats?
Jag tror inte att ett litet generat leende, en axelryckning och en liten pudel under lugg hade fungerat särskilt bra - det hade legat en avskedsansökan framme ganska snabbt...

Storpäten Göran Persson

F ö går det säga mycket om Göran Persson, men de direkta handhavandeproblem som hon uppvisat i offentligheten i den röd-gröna röran, hade aldrig - jag upprepar - aldrig hänt med honom i spetsen. Gör det att det öppnas för en comeback?

Krav på förändring

Nej, knappast. Min starka tro är att Göran blev bortröstad i valet 2006. Det var således inte Alliansen som vann, utan en trött och överspelad diktatorisk ledare som förlorade. Givetvis är manegen krattad och den SAP-röda mattan utrullad för vem som helst som kommer efter. Valresultatet blev s a s ett krav på förändring.

Krisen?

F ö så är det betydligt fler män än kvinnor som förlorar sina jobb nu. Men medias fokus är på kvinnorna som vanligt...

Och Wanja?

Jo, från artikeln:
Att Wanja Lundby-Wedin valdes in i så många styrelser kanske bara är ännu ett tecken på att man inte respekterar kvinnor inom arbetarrörelsen. Man vill ju gärna klämma åt storföretagen för att de har så få kvinnor i sina styrelser. Så då är det viktigt att ha många i de egna leden. Men de kvinnorna verkar man betrakta med en viss skepsis, utom då Wanja Lundby-Wedin, så hon väljs in i alla styrelser där det behövs någon från LO. Så var den saken löst. Jämlikheten avklarad. 24 styrelser!! Var är de andra LO-kvinnorna?

Jag tror artikelförfattaren missat en oerhört viktig sak här i sin iver att offermåla kvinnorna inom LO-sfären:

Blås upp min lön!

Från 'Mona positionerar sig ifrån Wanja':
LO har ju under många år hållt nere sina topplöner för den interna opinionens skull och sedan på den så hårt kritiserade roffelmentalitetens sätt låtit ordföranden plocka ut det bakvägen via en massa välbetalda styrelsearvoden inom LO's sfär.
Möjligtvis praktiskt men också en detalj som inte tagits upp särskilt ofta i debatten.


Det gällde Stig Malm, det gällde Bertil Jonsson och det gäller också Wanja Lundby-Wedin. Så att antyda någon typ av iver inom LO för att "klämma åt storföretagen för att de har så få kvinnor i sina styrelser" är bara korkat, det handlar bara om att kunna blåsa upp ordförandens lön bakvägen så man får ett moraliskt övertag i den offentliga debatten...

Tidigare om Mona

Jag har skrivit om henne förut, några axplock:

Tidigare om Wanja

Kass artikel

Riktigt, riktigt dålig artikel måste jag säga...


//Zac, påminner om min bloggläsarundersökning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , mona sahlin, valet 2010, alliansen, socialdemokraterna, rödgröna blocket, samarbete DN12345, SvD123, AB1234, EX

Kommentarer

  1. En kanske dum fråga men är det inte så att Sossarna börjar komma tillbaka till de siffror de ska ha (jämnför med förra valet). Att när det kommer till kritan har vi som land dragit till höger i flera år (extrapolera med sossarnas historiska kräftgång).

    Så att skylla på Mona nu när sossarna inte är något diffust som alla kan fantisera ihop sin drömbild om utan faktiskt börjar konkretisera sin politik (med följd att många inte tycker om vad som sägs) är för mig ganska naturligt.

    Så det finns inget drama idag. Det är överspelat och vi har kommit tillbaka till normaltillstånd. Däremot har vi haft ett sjuhelvetes drama under ett par år som blåst upp sossarnas siffror (men inte det faktiska underlaget).

    Ja, det är min analys av läget.

    SvaraRadera
  2. Det är inte bara din analys, det är en bra analys också. Det enda som jag skulle vilja skjuta in är att sverige är ett av de få (enda??) land i europa där sittande regering inte tar opinionssifferstryk under krisen.

    Precis tvärtom - regeringens siffror ökar - och rejält! Och då måste det helt enkelt vara något oerhört allvarligt med tillståndet för oppositionen, vilket är min enkla analys... :o)
    Och detta kombinerat med ett enormt tapp - historiskt! - och den klumpighet som uppvisats... Som jag sade i något tidigare inlägg - det blir ommöbleringar och en ny politik efter valet 2010...


    //Zac

    SvaraRadera
  3. Det är lite lustigt :) Om vi är det enda land som har en regering vars siffror inte tar stryk under krisen, vad tyder det på? En kompetent regering? Eller en före detta "kompetent" regering? Eller är båda "kompetenta"...

    Det KAN tyda på att den förra regeringen trots allt gjorde ett ganska bra jobb. Som man sår får man skörda. Uppenbarligen så har inte tillräckligt många märkt av krisen så att det syns i oppinionssiffror.

    Vad händer om fler och fler inser att de kanske måste sälja huset, bilen, villan, båten...Att pengarna och prylarna de trott sig ha, inte existerar i verkligheten.

    Tecken på att regeringen plötsligt ändrar ideologi t.ex. med bonusar som de nu ska stoppa är roande. Finanslivet är nog inte lika roade som mig. Men nu gäller det att vinna före detta socialdemokrater. Nu är Lo och sossarnas girighet avslöjat människor har fullt upp med att hata Mona och Wanja. Så de märker nog inget...inte ens att vi förvandlas till socialdemokrater ideologiskt mer och mer.
    Men vafan det är ommöbleringar som gäller, eller är det populism...

    SvaraRadera
  4. I de flesta länder så lastas regeringen i stort sett alltid i början på en kris. När krisen sedan blir rejält djup så sluter man upp kring regeringen. Att man redan idag inte litar på oppositionen måste vara ett grymt underbetyg som sagt.

    M och alliansen tar givetvis chansen att dra undan mattan så långt som möjligt för det röd-gröna samarbetet, bl a genom att stjäla både retorik och praktisk politik. Bonusdiskussionen är ett utmärkt exempel på det - de tog i hårdare än tidigare socialdemokratiska regeringar gjort. Pinsamt för oppositionen och det blev också helt tyst i frågan.

    Jag tror till detta att människor i gemen redan är trötta på "fiffel-Mona", som inte verkar bry sig eller ta till sig upprördheten över nya affärer och annat. Jag tror att den enpartistatliga socialdemokratin som både du och jag känner den är borta. De är idag lika stora/små som moderaterna. De kommer knappast att ändras med 23% som känner förtroende för Sahlin, för 14% så är Toblerone det första de tänker på när de hör hennes namn... I dagens läge så är det moderaternas spindoktoter som bestämmer tempo, takt och ämne för dagen. Med beslutet att låta Mona sitta kvar så är halva valet redan vunnet.


    //Zac

    SvaraRadera
  5. Så om ett parti ska vara trovärdigt så ska de själa retorik och praktiskt politik från andra?
    Inte konstigt med uttalet "Vi får de politiker vi förtjänar". Vi röstar fram sådan mentalitet.

    Mvh
    Lisbeth

    SvaraRadera
  6. Det hänger givetvis på hur pass konsekvent man är i sin politik också. En ren populistisk förändring skulle knappast hålla veckan ut.

    Möjligt att bonushysterin kan ses som populistisk, men å andra sidan började Borg prata om "roffarmentalitet" redan i början på regeringsperioden? Jag tycker nog att de (moderaterna) verkar ha satt sig ganska bekvämt där i mitten.

    Tänk tanken om S inte är största parti i EU-valet? Första gången sedan 1914(?) som S inte är störst i så fall. Det är mycket som måste omvärderas i och kring S, dels storleken, dels att det en gång var världens framgångsrikaste demokratiska parti. Bara tanken på att S är ett parti som alla andra gör en enorm skada för partiet. Jag tror det för all del är ett nyttigt stålbad, där Mona lär smygas ut. Förtroende för henne är oerhört lågt och jag tror att vilket annat parti som helst hade bytt ut henne, men nu försvåras givetvis situationen i och med att det är val så snart + en tradition att man byter partiledare mycket sällan inom S. Det faktum att det inte finns någon naturlig utmanare spelar givetvis starkt in också.


    //Zac

    SvaraRadera
  7. Allianser verkar i nuläget inte leda till enhet inom partierna. Lite spekulation om M växer och axlar S roll vari ligger då skillnaden?
    Tror också att detta är ett nyttigt stålbad och framförallt nödvändigt. Fast inte bara för Mona och S utan för oss alla.

    Fast det verkar långdraget. Min dröm och vision är väldigt avlägsen. Vi har en folkvald Sverigestyrelse baserad på personval, där det råder samverkan och enighet i stället för maktkamper och särintressen....

    personval ja...ang euron Fp gillar plötsligt folkomröstingar. Mp lika plötsligt inte... maktkamper och särintressen avgör när folket ska få säga sin mening.

    mvh
    Lisbeth

    SvaraRadera
  8. Så om ett parti ska vara trovärdigt så ska de själa retorik och praktiskt politik från andra?
    Inte konstigt med uttalet "Vi får de politiker vi förtjänar". Vi röstar fram sådan mentalitet.

    Mvh
    Lisbeth

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man l...

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.