Den 1 mars gick ansökningstiden ut för den femte och sista Rookie-filmen. Kravet var -förutom att man ska vara första- eller andragångsregissör - att endast kvinnliga regissörer kunde söka. Filmerna får ha en budget på max 10 miljoner kronor och ska kännetecknas av en stark, personlig berättarröst. Totalt 77 ansökningar har kommit in.(Källa.)
När man kämpar emot diskriminering så blir man trött när man stöter på dessa helt öppna diskrimineringar... Här väljs helt enkelt andra halvan av mänskligheten bort (tja, i alla fall de som är regissörer) enkom för att de råkar vara födda med testiklar...
Men inte hör man några feminister klaga på detta? Är det för att diskriminering av män normalt ingår i deras arsenal?
Jag har inte något emot att kvinnor gör det som de vill, duger man inte som individ så går det alltid skylla på osynliga strukturer istället för helt öppna...
Öppet var det ja...
Regeringen har föreslagit att det ska tillsättas en slags haverikommission när kvinnor mördas av någon man. Nu kommer Socialstyrelsen ta itu med saken:(Källa.)
http://www.socialstyrelsen.se/Aktuellt/Nyheter/FirstPage/2009/Q1/Nyhet090306.htm
..
Fotnot: varje år mördas i genomsnitt 4,4 män av en kvinna som han har eller har haft en nära relation till (att jämföra med 16,8 kvinnor som mördas). Källa: BRÅ
//Zac
PS. Hur skulle samhället bli bättre av detta?
Läs även andra bloggares åsikter om jämställdhet, antifeminism, feminism, politik, genus
Bland första- eller andragångsregissörer, vilken grupp är i majoritet. Så för att öka den delen som är i minoritet kan man inte då ge den fördelar för att jämna till balansen fram tills den om inte är 50/50 befinner sig något som åtminstone kan påminna om det, 30/70 kanske?
SvaraRaderaNu har jag inga fakta vilken storleksandel kvinnorna har i gruppen första- eller andragångsregissörer så mitt resonemang är något hypotetiskt. Men förutsatt att kvinnorna i gruppen är kraftigt underrepresenterad har jag svårt att se felet i att ge den underrepresenterade gruppen lite fördel. Gäller naturligtvis alla underrepresenterade grupper där en kraftig underrepresentation finns.
Så om det nu inte skulle visa sig att det finns fler kvinnliga första- eller andragångsregissörer än manliga dito kanske det finns viktigare mansdiskriminerings frågor som värnplikten eller arbetsplatsolyckor med dödlig utgång.
Min poäng är snarast att ingen överhuvudtaget reagerar på att mandiskriminering är legio i media idag.
SvaraRaderaDet är en vacker tanke att positivt särbehandla en grupp som är dåligt representerat - men baksidan är att man diskriminerar en annan grupp då. Otänkbart om man är för riktig jämställdhet. Män och kvinnor har olika prioriteringar i livet och därför blir det demografiska skillnader - det finns inget nedtryckande eller diskriminerande i det - inget som man skall ge sig in och få till en statsunderstödd diskriminering i alla fall.
//Zac