(Förtjänstfullt nerskrivet på http://mikael.jansson.be)Men Claude Marcus tycker att vår rapportering från New England Journal of Medicine är "vulgärjournalistik", enligt vad han skrev på DN Debatt i söndags.
Själv har Claude Marcus publicerat 27 artiklar som finns registrerade i den medicinska databasen Medline. En påfallande stor andel är debattartiklar i Läkartidningen, där han bland annat går till storms mot dieter med en högre andel fett.
Men själv har Claude Marcus inte utfört några kliniska studier som jämför olika bantningsdieter. Hans forskning handlar bland annat om ungdomar med svåra genetiska störningar i ämnesomsättningen och om ansiktsformen hos överviktiga.
Ingen av hans studier har publicerats i medicintidskrifternas toppskikt New England Journal of Medicine, The Lancet eller Jama
Claude Marcus debattartiklar och angrepp på svenska journalister tillför ingenting i den viktiga frågan om vilken kost som bäst kan skyddda svenska folket mot övervikt och fetma.
Det gör däremot välgjorda studier i världens ledande medicintidskrifter. Och dem kommer Dagens Nyheter att hårdbevaka även i fortsättningen.
RAPP!
Jag håller med Karin Bojs - Claude Marcus uttalar sig uppenbarligen om sådant han inte har någon forskarerfarenhet om. Jättebra att det nu fokuseras på detta.Okunnig eller omedveten?
Att han dessutom tycks antingen vara omedveten om resultaten i de stora undersökningarna, ex 'Women's Health Initative' och den israeliska studien om bantning, som publicerades i somras och som han själv hänvisat till flera gånger, är bara häpnandsväckande...Eller ojuste?
Eller undanhåller håller han helt enkelt det för att det inte drar jämt med hans egna linje? Extra upprörande är det när man inser att en sådan person sitter med vid utformningen av kostråd.På med sökarljuset bara, vetenskapsjournalister!
//Zac
Läs även andra bloggares åsikter om diet, bantning, lowcarb, claude marcus, kost, debatt, paradigmskifte, mcclaude, karin bojs
Håller inte med. Oavsett om Marcus har publicerat eller inte har han sannolikt bra mycket större kompetens att bedöma forskning än en vetenskapsjournalist. Ett större problem är att många vetenskapsjournalister brister betänkligt i kunskap kring forskningsprocessen och våldför sig på resultaten, dessutom vägrar de inser detta själva.Skrämmande med tanke på att de sitter på trumfkort i debatten och får sista ordet. Lite ödmjukhet från journalistens sida är att efterlysa.
SvaraRaderaJag tycker inte ens att 100 oärliga vetenskapsjournalister är värre än en oärlig professor... Så jag håller definitivt inte med dig.
SvaraRaderaVad har Marcus bedrivit för forskning vad gäller mättat fell kontra övriga fetter? Ingen alls såvitt jag vet... "Hans forskning handlar bland annat om ungdomar med svåra genetiska störningar i ämnesomsättningen och om ansiktsformen hos överviktiga."
Så plötsligt är jag inte alls säker på att man skall lita på vad han tror om det mättade fettets farlighet...
//Zac