På DN-debatt idag skriver de tre tidigare partiledarna för folkpartiet Ola Ullsten, Bengt Westerberg och Maria Leissner tillsammans med de fyra folkpartistiska riksdagsledamöterna Birgitta Ohlsson, Camilla Lindberg, Cecilia Wikström och Maria Lundqvist-Brömster:
"Det grundläggande problemet med FRA-lagen är att även icke brottsmisstänkta enskilda individer kommer att få telefonsamtal, mejl och sms analyserade av en myndighet vars verksamhet inte går att granska. Därmed strider den mot grundläggande liberala värderingar.
..
Regeringsformen slår fast att varje svensk medborgare ska vara garanterad att få ha "brev eller annan förtrolig försändelse" samt "telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande" i fred från statens granskande öga. Ett ingrepp som innebär avsteg från denna grundprincip måste enligt grundlagen dels vara "godtagbart i ett demokratiskt samhälle", dels stå i rimlig proportion till vad som står att vinna, i detta fall ur säkerhetssynpunkt.
..
De kallblodiga attentaten i USA år 2001 har bidragit till många berättigade säkerhetsåtgärder i världen. Men tyvärr har flera nationer, i skuggan av verkliga eller inbillade terrorhot, öppnat Pandoras ask när det gäller alltför långtgående motåtgärder. Den nya signalspaningslagen, som ger ett fåtal personer i kretsen i och kring FRA alltför lösa tyglar på bekostnad av enskildas integritet och rättssäkerhet, anser vi är ett sådant exempel."
Ord och inga visor; tyvärr är det väl inget direkt nytt som inte vi kritiker framfört innan - och fått bortviftat som okunnighet eller som en ren vänsterfråga... Jinge undrar var Per Ahlmark är - och vem gör inte det?
4 Hjältar...
Som Oscar Swartz nyktert påpekar angående debattartikeln ovan, "Att det är just fyra ledamöter är symboliskt viktigt och kan uppfattas som ett hot: Om alla oppositionspartier skulle rösta för ett upprivande av lagen krävs det ju just fyra stöd-röster från alliansledamöter för att lagen skall falla."Arrogansen om igen...
Det är inte bara FRA-lagens utformning som upprör, utan även den totala arrogans som Alliansens partiledningar har uppvisat. Medborgarna har behandlats som barnrumpor. Kritiska partister har dessutom fått smaka på riset.
(Källa.)
Börja om, stuva om... Det handlar inte om att ett beslut är taget, det handlar inte om att omgivningen är okunnig, Det handlar inte heller om regeringsduglighet, det handlar om att människor i Sverige ska må bra och känna trygghet i att den folkvalda regeringen värnar om vår personliga integritet.
Skriver mina moderata karameller helt korrekt. Det är hög tid nu Reinfeldt, inse att slaget är förlorat och att det är dags att försöka ena alliansen igen. Att ni är överrens på kaffedoppen i partiledaröverläggningarna är inte samma sak...
Birgitta Ohlsson...
SvD påpekar ang debattaartikeln att "Camilla Lindberg var ensam folkpartist om att rösta nej när riksdagen godkände FRA-lagen den 18 juni. Hennes partikamrat Birgitta Ohlsson avstod från att rösta.".
Tyvärr så tycker jag att man tappar när man tillåter att en sådan karaktärslös och svag individ som Birgitta Ohlsson vara med. När det blåste vågade hon inte stå på sig och karriärssmart valde att markera, men inte gå emot partilinjen - och piskan. Fegt, fegt och återigen fegt.
Vakna!
Det är onekligen nu hög tid för alliansledarna att vakna upp ur sin Törnrosasömn och börjar försöka prata med de medborgare de företräder. Detta luktar allt sämre, men den nedlåtande attityd som de haft i frågan, den nonchalans och den okunnighet(sic!) - är tre av huvudingredienserna i denna soppa som mer och mer ser ut som om det kommer sluta i ett enormt nederlag för regeringen, förr eller senare. Jag hänvisar till min förra postning också.
Frysta höns
Jag håller med Sofia Nerbrand som skriver klokt på SvD:s ledarsida:
Kvarsittning och bakläxa! De ledamöter som röstade för FRA-lagen borde antingen använda sitt långa sommarlov till att förklara varför lagen är bra, eller öppet erkänna att de blev inpiskade i regerings- fähighetens namn och arbeta för lagens avskaffande. För varför ska vi annars ha hela 349 ledamöter om de som bildar regeringsunderlag bara förväntas vara leverera rätt tryck på voteringsknappen? Och varför ska en regering inte kunna lyssna på en massiv och saklig kritik, och ompröva något som gått helt snett utan att tro att den förlorar ansiktet?
Regeringschefen har redan förlorat det mesta och de flesta i denna affär.
Men istället för att bara dela ut tre höns, som tidskriften Tvärdag tydligen gjort så vill jag dela ut frusna kycklingar till samtliga borgerliga politiker i riksdagen idag (minus en klart lysande Camilla Lindberg, som hellre får en bukett blommor till!).
Det som främst förbinder dem med de frusna hönsen är den självständiga tankeförmågan och rörelsefriheten inom partiet.
Pyrrusseger
Lite av en bitter eftersmak kommer detta lämna efter sig oavsett hur det går. Jag är allt mer säker på att demokratin och vår rätt till integritet kommer att segra, men priset som Reinfeldt och de andra kommer att kräva är ökad politikerförakt och tappad tro till staten. Det är på sätt och vis en Pyrrusseger för demokratin.
Och för?
En rent humoristiskt och (o)roande detalj är att försvaret av FRA-lagen idag göra av Stig Bergling i Expressen; "Därför behöver vi FRA-lagen"... :o) Med sådana vänner...
Och den andra som försvarar lagen är den till synes ganska genomtrevliga Ingvar Åkesson, generaldirektör på FRA, somegentligen inte säger någonting utan mest vill att vi skall 100%-igt lita på FRA... Han vill bara säkra FRA:s organisation i vårt samhälle...
//Zac
FRA-lagen påverkar 7 av 10 ungdomar i valet 2010
SvaraRaderaTackar! Jag håller på och skriver en motion, (S), för att vi ska få någon bukt med FRA, IPRED!, datalagringsdirektiv, polismetodutredning osv.
SvaraRaderaJag hamnade här i din beskrivning av Pyrrusseger.
Vi måste komma runt den arrogans politikerna visat. (Även tyvärr mitt parti, SAP, se bla vårt arbete i riksdagssvar.se)
snart har vi mejslat klar vår motion. jag tror vi kan lyckas, om vi hjälps åt över partigränser och alla andra gräser, här på nätet!
Jag håller tummarna så de vitnar! Tyvärr så tror jag att det någon gång under de senaste åren skett en rejäl förändring i politikernas sinne - man skiter helt enkelt i människors rätt till ett privatliv. Jag tycker nog att det är grundfundamentet till demokratin överhuvudtaget, så dess betydelse kan inte underskattas.
SvaraRaderaÅterkom gärna med hur projektet fortlöper!
//Zac