Fortsätt till huvudinnehåll

Bra ledare ang FRA

Bra ledare ifrån Centerpartistiska Norra Skåne:
Argumenten mot propositionen känner ni igen vid det här laget. Förslaget inskränker den personliga integriteten på ett för Sverige sällan skådat sätt. Det finns en uppenbar risk för att ändamålen kommer att utvidgas vartefter och det finns stor risk för att uppgifterna läcker. Att alliansregeringen lägger fram det förslag som arbetades fram på försvarsdepartementet under den förra socialdemokratiska regeringen är skamligt. En borgerlig regering måste värdesätta liberala principer och värderingar högre än så. Om inte annat borde det stämma till eftertanke att både polisen och Säpo är starkt kritiska till lagstiftningen och de är ju knappast kända för att vara integritetsskyddets främsta företrädare.
(Källa.)

Och dagen innan:
Vad är då anledningen till den återkommande kritiken mot FRA-avlyssningen som av vissa säkert uppfattas som tjatig? Först och främst handlar det om ett oerhört stort ingrepp i den personliga integriteten utan någon egentlig definierad nytta. Avlyssningsivrarna gömmer sig bakom argument om att det handlar om att bekämpa terrorism. Allt för att kunna utmåla dem som värnar människors frihet som undfallande mot terrorism. Men hur många terrorister sitter med helt öppna mailkonversationer till exempel? Få, om några. I den mån terrordåden planeras via e-post sker det med skydd av avancerad kryptering. De stora fula fiskarna som regeringen säger att FRA kommer att fånga kommer inte att fastna i nätet. Istället blir det den vanlige medborgarens tele- och datatrafik som FRA får i sitt nät. Och vem vill egentligen att staten via FRA ska ha möjlighet att läsa deras e-post eller lyssna på deras samtal?

För det andra handlar det om att dammluckorna öppnas om riksdagen godkänner regeringens proposition i nästa vecka. Godkänns denna lagstiftning kommer den så småningom att vara normen, inte undantaget, och det kommer att ställas krav på än mer långtgående övervakning. Och de som företräder en sådan linje kommer alltid att kunna hänvisa till att FRA får göra si och varför ska FRA eller andra myndigheter då inte få göra så?

När väl övervakningssystemet finns på plats finns det också en uppenbar risk för att staten ser ytterligare ändamål för övervakningen. Jämför exempelvis med hur polisen vill använda fartkameror för annat polisiärt arbete än just hastighetsövervakning. Det är således en överhängande fara för så kallad ändamålsglidning.
(Källa.)


//Zac

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man l...

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.