Fortsätt till huvudinnehåll

Evolutionen är blind

...brukar man säga, och det stämmer. Felet de flesta gör är att de tror att evolutionen är på väg mot ett mål. Evolutionen tar det bästa steget i just denna precisa situation, inget som helst förutseende inför framtiden. Det finns myriader med evolutionära återvändsgränder. När en art specialiserar sig så ökar risken snabbt för utslagning. Man måste sprida riskerna. Fördelen är att man ofta blir oerhört effektiv och på det sättet snabbt vinner fördelar. Men försvinner denna enda fördel så rasar arten ofta ihop lika snabbt och försvinner.
Ett annat kardinalfel är en oförmåga att förstå de ofantliga tidsrymder som det handlar om. En och en halv miljon år är bara för oss 19 bokstäver, eller i siffror 1 500 000år; bara nio tecken. Den mängd mutationer och utveckling, specialisering och utdöd som detta innebär är helt enkelt utanför vår mentala förmåga att föreställa sig. Att religionen dessutom ofta sätter stop för dylika tankar är ytterligare något som försvårar. Jag har berört detta delvis i bl a inlägget 'Det flygande spaghettimonstret' och några andra.
Men till ämnet i sig:

Vi människoapor?


Evolutionen är egentligen ur vissa aspekter ett ganska dåligt argument i kostdiskussionssammanhanget, framför allt när det gäller metabola sjukdomar, eftersom dessa sjukdomar uppträder först efter det att man förökat sig... Vill man spekulera vidare i detta så är det väl också onekligen så att vi under mycket kort tid funnits här uppe i norr, med feta bytesdjur? Retoriskt är det givetvis bra att hänvisa till jägare här uppe i norr, men med vår egen retorik är det faktiskt ett blott ögonblick i vår utveckling... En handfull tusen år, när vi som art har vandrat på jorden kanske lite drygt hundra gånger så lång tid... men vad åt vi innan dess?

Artefakterna

Man hittar ben, man hittar krukskärvor som det går att göra isotopundersökningar på. Men snabbt som tusan så ökar o-vetskapen om vad de egentligen åt. Vi vet vad de åt som de hade i krukor, vi vet vad de åt som lämnade ben efter sig, men rimligtvis så åt de något mer än det... Man kan å andra sidan utgå ifrån vad de isolerade och utrotningshotade s k ursprungsfolken gör; det handlar om inutiter, det handlar om grupper på Papua Nya Guinea.

– Vi vet att spridningen ut ur Afrika skedde för ungefär 90 000 år sedan. Men exakt hur snabbt det gått därefter är inte klart, säger Lars Werdelin.

(Källa mer källor.)

Tydligen har man hittat lämningar som är bortåt 60.000år gamla på Papua Nya Guinea. Amerikanarnas urinvånare var sena - det tycks bara vara 12.500år sedan de först befolkade den amerikanska kontinenten. Så vi här uppe i norden lär i alla fall per definition ätit en icke-afrikansk baserad diet sedan ungefär 90 000år sedan? :o)

Homo-släktet

Om vi går tillbaka ca 2.5 miljoner år, vad har vi ätit under majoriteten under den tiden? Då måste vi titta på hur människoapesläktet utvecklats. En mycket tydlig skiljelinje mellan mer vegetariska människoapor; chimpanser, gorillor och orangutanger, visar på en mycket kraftig buk, något som de har gemensamt med andra idisslande växtätare. De däggdjur som kommit längre har utvecklat ett enormt komplext matsmältningssystem för att hantera cellulosan i födan. De människoapor som nyligen gått över till en vegetarisk kost har uppsvällda bukar för de mängder vegetariska beståndsdelar som de måste försöka smälta i sin enda mage.

Balansproblem?

Redan här börjar man ana ugglor i mossen - vi människor går på två ben, en stor buk som våra mer fyrbenta kusiner har skulle onekligen försvåra denna förmåga betydligt. En ganska tydlig markering om att vi inte skall äta som våra kusiner. Alltså går oklanderligt den huvudsakliga vegetariska kosten med små animaliska inslag (insekter, smådäggdjur och småapor) logiskt bort i vårt sökande efter den artriktiga kosten. Nyckelfrågan är väl om vi växlade från vegetarisk kost till omnivorer, med överslag mot karnivor eller mot en ren karnivor. Som jag ser det så besvarar frågan sig själv. Ytterligare tunga argument(sic!) finns i mitt, något rubrikchockssättande inlägg, 'Vegetarian = barnmisshandel'. Det står ganska klart - eller om jag får citera mig själv ur en kommentar till nämnda inlägg: "ha rejäla ideologiska skygglappar för att lyckas missa den"...

As?

Mycket energi har lagts ner på att både verifiera och falsifiera synen på våra förfäder som asätare. Den enda rimliga slutsatsen är att vi visst åt en de as, men vi var nog mycket långt ifrån specialiserade på det. Vi har inte några särskilda färdigheter för att äta as, av typen överdimensionerat luktsinne, kraftiga, krossande tänder etc. Däremot var vi med vår intelligens, vår kommunikativa förmåga parat med förmågan att arbeta i grupp en mycket effektiv asjägare när det väl fanns tillfälle.
Vi saknar väl också - såvitt jag vet - också förmågan att som andra asätande djur att hantera de mängder av bakterier och annat lort som är oundvikligt vid denna typ av kost. Så jag tror helt enkelt att när tillfälle gavs för ett byte i form av ett bra nyligen dött djur så passade vi på, precis som alla andra köttätare. Men att vi skulle ha varit specialister på as, det tror jag då rakt inte på.

Sockersjuka chimpanser?

En lite spekulativ fundering - hur lång tid tog det för våra närmsta släktingar chimpanserna (och lite längre bort gorillorna) att anpassa sig till vegetarisk föda? De har väl kvar kort tarm etc har jag för mig? Lider de av några metabola sjukdomar? Det skulle vara oerhört intressant att få veta hur pass snabbt så de lyckats med att förändra sitt beteende till mer vegetarisk livsföring. Nu tror ju jag att de trots denna synliga anpassning i form av stor buk, ändå kompenserar en bristfällig kost med insekter och kött, för att inte få bristsjukdomar mm, precis som vi. Idag vet vi att syntetiska ämnen många gånger inte alls har samma effekt i våra kroppar som naturliga diton. Jag tror att det ofta handlar om synergieffekter med andra naturligt förekommande ämnen. Om detta lär jag svårligen hitta någon som svarar emot, men när det gäller proteiner så duger plötsligt vegetariska precis lika bra!? Tja, de ideologiska skygglapparna går sig ånyo påminda... :o(

Modern mat...

Den mat som jägare/samlare äter är ju per definition inte odlad och "förädlad" av oss. Man vet att "vild" mat innehåller enormt mycket mer vitaminer, spårelement mm än någonsin odlade diton. Varför fokuserar vi så sällan till det faktumet? Det är kanske den märkbart högre kvalitén och omväxlingen på den s k vilda maten som ger den goda hälsan, d v s avsaknad av kemiska tillsatsämnen mer än sammansättningen? Inte att man äter dittan så mycket mättade fetter, eller dittan så mycket protein, utan mindre kemikalier med tveksamma kunskaper om vad som egentligen händer? Så oerhört långt ifrån att låta de gamla äta först och sedan äta själv har vi nog egentligen inte kommit...

Tillsatser

Vi ööööser verkligen på med tillsatser i maten, jag skrev i en kommentar till mitt inlägg 'Heja Ahlborg!':
Jag känner allt mer att det handlar om råvaror, inte om vad, utom i vad... Dessa tillsatser är knappast nyttiga någonstans. Vi är proppfullaav bakterier som skall sköta nedbrytningen av det vi stoppar i oss, som i sin tur är proppfull med tillsatser för att förhindra nedbrytning?! Och man kan onekligen fortsätta med funderingarna, men alla slutar på samma sätt - alla dessa tillsatser är inte vettiga! Smakförstärkare, förtjockningsmedel, konserveringsmedel och färgämnen måste bort, bort, bort.
Och så är det, dessvärre...

Alltid modern mat!

Jag påstår att den absoluta majoriteten av alla koststudier har gjorts med modern, "förädlad" mat - oavsett om det är en köttdiet eller frukt- eller grönsaksdiet som undersökts. Det tycks ju onekligen att det enda som alla dessa kulturer med god hälsa har gemensamt är just den kosten jag beskrivit, inte att vi gör som brukligt och selekterar ut köttätande kulturer. Det finns ju trots allt gott om överlevande kulturer med god hälsa som äter huvudsakligen vegetariskt? Det är ju minst sagt intressant att vi tydligen skall äta bortåt 5kg mat per dag för att få i oss 2.000kcal (mer )... Och det är med dåtidens vitamin-/mineral-/spårämnestäta vegetabilier... Med nutiden, som tycks ungefär innehålla hälften så mycket nyttigheter så blir det utifrån vitaminer och spårämnen tvunget att äta 10kg per dag... Herregud! Läs t ex 'Skippa frukten!' eller någon av mina andra inlägg om samma sak.

LC i allt detta?

Min personliga - och mycket anekdotiska - ståndpunkt är att när man väl gått över till fetma, eller någon annan metabol sjukdom, så handlar det om LC som ren friskkost.
Det är ganska långt ifrån att dra slutsatsen att man slipper dylika problem om man äter LC. Jag tror att en återgång till en mer balanserad kost med lägre, betydligt lägre kolhydratsinnehåll - och absolut inga F1-kh. Bort med tillsatser som inte gör någon annan än tillverkaren glad och naturligare råvaror överhuvudtaget, och detta för normalviktiga. Egentligen kan man nog säga en GI-kost fast utan Atkinsbars-skit... Men för oss f d sjuka så krävs det som sagt en annat anslag än det kanske mest naturliga...

Tyngre blogginlägg

För mer vetenskapligt knutna inlägg så rekommenderar jag dels Johannas Kost och Hälsa:
Hos Johanna så hittar man guldkorn i varenda inlägg, fantastiskt! Framför allt om det jag skrivit ovan, en ursprungstanke när det gäller kosten som är mycket underbyggd och formulerad.

Kostdoktorn, mycket bra på att förklara ganska trasslig teori för lekmannen på ett imponerande sätt. Också en bas i vetenskapen.

//Zac, ödmjuk idag...

Kommentarer

  1. Min teori vad gäller tiden innan vi blev jordbrukare, och då betydligt längre tid än vad vi varit jordbrukare, är att en stor del av alla människor var nomadiserande herdar. Problemet med att bevisa det är ju att det sannolikt är en av de kulturtyper som lämnar minst arkeologiska fynd efter sig. Det kan man se inte minst på Samerna och Aboriginerna som i dag blir av med mycket mark just för att de inte kan bevisa att den kan åberopa urminnes hävd till sin mark.

    Det är ändå som jag sagt och motiverat flera gånger tidigare ganska sannolikt att en stor del av mänskligheten levt på det sättet under lång tid, så lång att det är rimligt att anta att en hel del evolutionär anpassning hunnit äga rum.

    Jag läste nyligen att på några av de allra äldsta krukskärvorna man hittat fann man spår av mjölkproteiner.

    Av de kvarlevor man hittat ser man mycket som dessutom tyder på att människan under den tiden var väldigt friska och i princip saknar förslitningsskador trots att mycket hör ålder var vanligt.

    Just detta tyder för mig på att den kost de levde på i den mån man kan avgöra det är väldigt nära en idealisk kost för oss.

    Ett av folken som til stor del levt på det viset fram tills helt nyligen är nordamerikas indianer, och deras kostvanor är ju relativt väl kartlagda av bl a Weston A Price. Den stora skillnaden är att de i tid lärde sig hushålla med sina gräsätare, huvudsakligen buffel, vilket innebar att de inte råkade ut för så stor födobrist att de var motiverade att uppfinna tamboskapen, men på senare tid har en del tagit till sig det och lever på tama kor på ett sätt som gör att de är lika friska som sina förfäder. Då föder de alltså inte upp korna på soja eller majs, utan låter dem beta gräs vilket även vi bör göra.

    I t ex Afrika är det sannolikt ett bättre val att utveckla mer eller mindre nomadiserande uppfödning av de gräsätare som är bättre anpassade till deras klimat, t ex gnu och antilop som ju har instinker som är väl anpassade till periodvis torka då de vandrar iväg till andra ställen där det finns vatten och därmed även föda.

    Här i Norden är det sannolikt mer lämpligt med kor, framför allt äldre raser som t ex fjällko samt gris, får m fl..

    Hönor och liknande fåglar är antagligen ett bra komplement i stora delar av världen framför allt för deras ägg. Dessa lämpar sig bäst för de människor som förblir bofasta.

    SvaraRadera
  2. Kan vi bara få reda på vad människan åt från minus hundrar tusen år sedan till minus tio tusen år sedan tror jag inte man behäver gå längre tillbaks i evolutionen för att hitta en bra utgångspunkt för vad en optimal kost är för oss.

    Vi som provat LCHF är ju ganska överens om att den period då vi odlat fågelmat och försökt leva på den har varit ett relativt misslyckat stickspår i vår utveckling.

    SvaraRadera
  3. Håller helt med, klokt och genomtänkt - och helt i linje med mina åsikter! ;o)


    //Zac

    SvaraRadera
  4. Det underbara är (nästan) att eftersom ingen inte vet tillräckligt mycket, kan var och en lägga in sina önskningar om vad som är den "rätta" kosten. Efter 11 år som paleodietare är jag inte ett dugg klokare. Bl a har jag sett filmer med t ex björnar och gorillor som behöver lära sina ungar vad som kan ätas. Så dieten som kulturfråga kan vara lika riktig/viktig som naturfråga, kanske.
    Jag skulle nog idag säga att idén om att det finns en idealisk föda är i grunden fel. Däremot finns det några grundläggande fel i den moderna industriella kosten, framför allt att den ger för högt insulin, fel balans omega6/3 och för lite av allt det där lilla extra nyttiga. Vad det sedan är vad man äter, kanske inte är så avgörande, huvudsaken att man trivs med det.
    Men det är klart att försöker man klara sig utan animalier, då är det inte lätt att klara grundreglerna.
    F. ö. käkar gorillorna sitt eget bajs för att kunna tillgodogöra sig alla bladen dom äter. Tarmen fermenterar cellulosan i första vändan, så att dom kommer åt den i andra vändan. Så på sätt och vis har dom två magar, och dubbel tarmuppsättning, fast inte samtidigt. Bästa tipset för veganer?

    SvaraRadera
  5. Jo, det är sååå lätt att vara köttätare... Tag en köttbit, komplettera med någon grönsak - KLART! ;o)


    //Zac

    SvaraRadera
  6. Eller som jag oftast tag en köttbit, komplettera med sås på vin, grädde och smör. De enda grönsakerna jag har är möjligen lite finhackad lök eller lite vitlök. Möjligen någon enstaka gång lite grand paprika som omväxling.

    Köttet till middag är ofta någon fläskstek, högrev eller liknande som jag tillagat i ugnen på låg temperatur över natten som jag sedan har i några dagar. Jag skär några tunna skivor som jag bara vänder i stekpannan innan jag gör såsen.

    Någon gång emellanåt kokar jag buljong som jag när den svalnat häller i istärningspåsar och lägger i frysen. Så jag behöver bara riva loss en eller två bitar till såsen, lika enkelt som färdiga tärningar men mycket enklare, godare och nyttigare.

    Frukosten är ännu enklare, stek bacon eller sidfläsk och två ägg. Riv lite parmesan eller gruyere över, servera med nymalet kaffe med mycket grädde.

    SvaraRadera
  7. Ja ni är roliga:)

    Skörbjugg hört talats om det? Den sjukdomen har krävt massor av liv. C vitaminens roll är känd sedan 1753... Den sanningen utgör en remarkapel framgångssaga i medicinhistorien. Läs på Wikipedia. Eller ljuger forskarna om denna hemska sjukdom, som finns dokumenterad. Det är en sjukdom som uppstår av för lågt intag av C-vitamin. Symtomet är blödningar i hud och tandkött. Det senare utvecklas i svåra fall till kraftig tandköttsinflammation och tandlossning.

    Utan tänder blir det inte svårt att äta kött då? Ni kanske får äta "bajs som gorillorna" själva. Det är kanske mer mjukt och lättsmält ha. ha.

    Naturligtvis behöver även ni som skojar till det så om veganer, tillskott av vitaminer. Grrr jag har inga tänder. Hjälp mitt kött är segt...:) Ge mig lite bajs att äta. Mig vara en gorilla Godzilla!?... Så gör som Zac komplettera med någon grönsak;)!!! Eller ät RÅTT kött som ekimåerna och bär. Det lär vara c-vitaminrikt.

    Genom Evolutionen har människor varit tandlösa också, även om vi enligt en del bara ska äta kött och ingen frukt. Så människans huggtänder som gjorda för kött är en myt. Får vi inte C-vitamin så faller tänderna förr eller senare.

    "Den engelske marinläkaren James Lind kunde 1747 visa att juice från Lime botade skörbjugg. Upptäcktsresaren James Cook kom på att Brysselkol är C-vitaminrikt."
    Ur Wikipedia.

    Detta är som sagt en gammal sanning. Som finns beskrivet i historien. Jag tror inte att vi ska utgå ifrån, att alla forskare ljuger. Då kan vi bojkotta ALL annan vetenskap också. Det är ett faktum att skörbjugg tagit massor av människors liv och att sjukdomen uppstår av ett för lågt intag av C-vitamin.

    Så såååå lätt är det inte att vara köttätare. Ni pratar mycket om veganer och vegetarianer. Jag är medveten om att jag INTE får i mig tillräckligt i kosten utan behöver kompletttera. Givetvis behöver köttätare också det. Det är klart att skörbjugg tar tid att utveckla. Men ska barnen växa upp på c-vitamin fattig kost så går vi förmodligen tillbaka till 1700 talets sjukdomar.

    Ja "Evolutionen är blind" framidens tandvård blir kanske nya löständer åt våra barn.

    SvaraRadera
  8. Ang. Afrika som Kennet Ekdahl tar upp säger Afrikagruppen så här.

    "För fattiga länder vore det bästa en kombination av ny teknologi och traditionella inhemska metoder"

    "Återgång till gamla beprövade utsäden som klarar torka, små dammar, enkla pumpar, framkomliga vägar m.m...."

    "För oss konsumenter i nord är det kanske dags att borja tänka om och det är gott med majs och morötter."

    Håller helt med dem klokt och genomtänkt och helt i linje med mina åsikter...;) Dessutom så baseras deras åsikter på forskning. Evolution är förändring, så ny teknologi behövs givetvis lika mycket som gamla traditionella metoder.

    SvaraRadera
  9. Lisbet: I särklass bästa resursen för C-vitamin är lever, jägarfolkens favititmat.

    SvaraRadera
  10. Mängden c-vitamin man behöver varierar kraftigt med vad man äter. Ju mer fleromättade fetter och andra ämnen som bildar fria radikaler desto med antioxidanter behöver man.

    Blödande tandkött som ju är ett tidigt symptom på skörbjugg är så vanligt att det görs tv-reklam för tandkräm och annat mot det, och den reklamen riktar sig inte till LCHFare.

    Frukt och grönsaker i dag innehåller väldigt mycket mindre antioxidanter än förr, detta eftersom askorbinsyra är surt och man förädlar frukten för att göra den sötare, samtidigt som man odlar och skördar den på ett sätt som minimerar mängden c-vitamin, bl a för att göra dem sötare.

    Det finns i dag apelsinsorter som helt saknar c-vitamin.

    Afrikagruppen är väl en förening som drivs ideellt och har sina grunder i den solidaritetsrörelse som skapade veganvågen? Inte så konstigt i så fall att de hellre går på SIDAs linje med genmodifiering och fossilgödsel än köttproduktion?

    SvaraRadera
  11. Usch nu fastnar jag här och snart är ockupationen ett faktum igen...rackarns! Det är civil olydnad:)

    Nja Hans...Det ska isåfall vara helt rått kött har jag fattat det som. Inte äter väl folk rå lever. Eskimåerna äter väl sådant plus rå fisk och bär när det är säsong. Eller åt förut. Delvis för kylans skull. Kroppen behöver ju mer fett i kyla. Vi lever på 2000-talet i allt varmare klimat. Vitamin c till lever däremot sägs ju vara nyttigt. Så en frukt till kan ju inte vara helt fel. Men vem vet. Det kanske det är. De ändrar sig hela tiden forskarna.

    Så reklamen riktar sig inte till LCHF:are när det gäller blödande tandkött? Nej givetvis så säger de inte "lystring speciellt alla LCHF:are. Det vore rena mobbingen! Den riktar sig väl till alla som inte får i sig tillräckligt med C vitaminer antar jag. Sedan till dem som inte borstar tänderna ordentligt också. LCHF:are lystrar förmodligen inte till den. Men det är väl en annan sak....Det betyder kanske att det är de som mest borde lyssna istället. Ibland kan det vara så. Ta rökare t.ex. inte lyssnar de...Det tog mig 20 år att fatta:) Inte strutsen heller. Den stoppar huvudet i sanden. Skörbjugg är en fruktansvärd sjukdom, inget att leka med. Vi som föredrar vegetarisk kost borde fatta att vi riskerar järnbrist och måste komplettera. Ni kanske ska fatta att ni behöver tänka på C-vitaminintaget....varför är ni smartare? Ni är väl också uppvuxna på intelligensbefriande margarin?

    Afrikagruppen är en grupp som ser misären på plats. Det är en partipolitiskt och religiös obunden organisation. Det är det som får mig att lyssna. Människor som arbetar ideellt utan egen vinning eller egna intressen främst för ögonen. Sedan så kanske det väcks tankar om vad vi bör äta mer av efter ett tag på plats där.


    Vilken forskning stöder LC-kost ur miljösynpunkt bl.a.? Går det att hänvisa till någon annan än Annika Dahlqvist och hennes blogg. Jag har förstått det som om, att hon inte tror på forskarna världen över. De hittar på saker har hon nämnt. Så jag är väldigt nyfiken, är hon en självutnämnd doktor som leker forskare eller har hon ett team av forskare som stöder henne? När det gäller diabetes och LC kost som kortvarig bantningsmetod är hon erkänd stämmer det?

    Det känns som om det är eget ihopsnickrat tänk som funkar på vissa och som därför ska prackas på alla andra. En från början kost som handlar om bantning ska alla ta till sig... Jag kan ha fel. Men jag går mycket på känsla och intuition. När något låter för bra så blir jag misstänksam för Haleluja faktorn, som jag är livrädd för i alla sammanhang. Allt som stöper oss i samma form är fel anser jag. För vi har olika tro. Det är det som kallas den fria viljan. Stopp nu pratar jag nyandlighet. Förlåt jag ska inte frälsa er....ha, ha där höll jag på att åka dit. Narcissismen lurar...:) Sopa rent framför din egen dörr lisbeth lilla. Nu ska jag ta mig i näsan och vrida om ett varv.

    SvaraRadera
  12. Lisbeth,
    Med LCHF slipper man en stor del av de ämnen som gör att man behöver mer antioxidanter som t.ex. vegetabiliska oljor, spannmål m.m. vilket innebär att man inte behöver så mycket sådana.
    Eftersom jag ännu inte slutat röka behöver jag naturligvis stora tillskott då röken förbrukar mycket antioxidanter. Skulle jag få i mig dem från frukt skulle jag behöva äta ett par kilo frukt om dagen eftersom dagens frukt nästan saknar c-vitamin, jag äter därför kosttillskott med stora mängder antioxidanter, i en form som frigörs under 24 timmar eftersom kroppen inte kan lagra överskottet.

    Ett alternativ hade varit att äta rå lever dagligen, men tyvärr har upplevelser i min barndom gjort att jag har svårt för det.

    Inuiterna hade inga problem med skörbjugg trots en 100% animalisk fet kost. Du kan hitta mer om det om du läser om Vilhjalmur Stefanssons erfarenheter.

    SvaraRadera
  13. Vilka forskare styrker det du säger ang LCHF?

    ja men då äter du ju också kosttillskott. Det är väl inget farligt med det.

    Upplevelser i din bardom gör att du har svårt att äta rå lever.... Upplevelser i min bardom gör att jag har svårt att äta kött och fisk....Vi låter ganska lika;) Men jag ska klara det....?

    Jag ska läsa om Inuiterna. Men många har forfarande dukat under i denna fruktansvärda sjukdom. Det ändrar inte Inuiterna på. De skriver inte om historien.

    SvaraRadera
  14. Jag nämnde en forkare som visat det på ett mycket tydligt sätt. Vill du söka vidare bör du framför allt söka på forskare som studerat ursprungsfolks matvanor.

    En mycket läsvärd sammanfattning är Guts and Grease: The Diet of Native Americans.

    Det är inte rå lever jag har problem med, utan lukten av stekt lever. Jag funderar därför på att skära lever i småbitar och frysa in så att jag kan svälja en sådan bit om dagen. Det är svårt att hitta ett bättre kosttillskott än det.

    SvaraRadera
  15. Vilhjalmur Stefansson överlevde bland inuiterna just för att han åt samma mat som de, många polarforskare har försökt överleva på den mat de haft med sig och dött.

    Eftersom läkarna när han kom hem inte trodde på att det gick att överleva på en kost helt utan vegetabilier gjorde han ett experiment där han lade in sig på ett sjukhus några månader så att det gick att dokumentera exakt vad han åt, under den tiden åt han exakt samma kost som han gjort bland inuiterna, läkarna höll nogrann koll på honom beredda att avbryta eftersom de var övertygade om att han inte skulle överleva hela försöket.

    Han lämnade sjukhuset friskare än när han skrev in sig.

    SvaraRadera
  16. Urk!
    Nä ta lite vaniljsås och äppelkaka istället. Det blir vi gladare av. Jag tror på det här med den visuella känslan och känslan av liv. Färg och lukt du sa det själv, du tål inte lukten av stekt lever...Grön mat är vacker att titta på. Den speglar alla universums färger. Kött är brunt. Brunt förknippas med död inom Feng Shui. Kött är definitivt dött. Jag klär mig gärna i brunt...:) Så jag är så gott som död!

    En forskare och så på engelska. För krångligt för att övertyga mig. Jag är inte så jättebra på engelska. Nä jag tror att sanningen är att vi hittar på alltihop. Hon har rätt i det doktorn. Det sprider sig över världen, forskarnas "lögner." Eller som jag ser det "deras" sanning. För alla tror att de själva har rätt. Alltså hittar vi på det som passar oss. Sedan så kan vi betrakta det som lögn eller ta till oss av varandras erfarenheter. Vi väljer själva. Den fria viljan...:)

    Så LCHF är bra anser jag. Det är bra för vissa. Men passar inte alls andra.

    SvaraRadera
  17. Varför skulle han inte överleva? Han var smart. Han åt den kost de åt som behövs i sträng kyla.

    En vegetarian eller vegan som inte anpassat sig hade förmodligen dukat under rätt snart. Jag tror att vi människor anpassar oss om vi blir tvungna. Vi äter även döda människor om vi riskerar att svälta ihjäl i kyla. Det tror jag gäller de flesta veganer eller vegetarianer också.

    Men Inuiterna äter även bär när de går att få tag på. Bär sägs vara väldigt nyttigt. Jag äter lite blåbär varje dag. Det sägs vara bra för synen. Så de får i sig alla vitaminer...Deras kost går inte att jämföra med den matsedel du beskrev att du äter t.ex. De nyttjar naturen efter vad det är tillgång på.

    Några månader på sjukhus...Kan det jämföras med åratal eller en sådan kost på livstid?

    SvaraRadera
  18. Då missar du poängen med berättelsen, läkarna var övertygade om att han skulle dö av skörbjugg.

    I stället lämnade han sjukhuset friskare än när han skrevs in, bara det är i sig anmärkningsvärt, i dag är det väl vanligare att man skrivs in på sjukhus med en sjukdom och lämnar det med tre?

    SvaraRadera
  19. Varför skulle han dö av skörbjugg om han åt samma kost de de. De äter ju bär dessutom.

    Dessutom så tar det säkert längre tid att utveckla skörbjugg. Att bo med dem en tid och sedan några månader på sjukhus kan väl inte jämföras med om vi börjar ge våra barn en C-vitaminfattig kost från de är små.

    Det var min poäng med att ta upp Skörbjugg. Jag ville säga att din kost inte passar barn om man inte tillför ordentligt med C-vitamin. V Stefansson levde inte med dem sedan han var barn. Utan endast en begränsad tid.

    Han levde med Inuiterna på 1930-talet. Det var ett tag sedan. Idag så skulle ingen bli lika förvånad över detta experiment.

    SvaraRadera
  20. Bär äter de då de finns någon månad på hösten, Stefanson åt inga bär under sin tid på sjukhuset.

    Skörbjugg kan utvecklas väldigt snabbt om man äter en högriskkost som t.ex. den sjömän ofta åt på segelfartygens tid, mestadels skeppskorpor och insaltat kött som för länge sedan passerat bäst-före-datum. Under en resa från England till Kina hann skörbjuggen bli allvarlig innan de kom på att man skulle ha med sig citrusfrukter. Hade de i stället haft enbart färskt kött och färsk fisk hade de inte behövt någon frukt för att undvika skörbjugg.

    Att ha underskott på antioxidanter under lång tid, även om underskottet inte är tillräckligt för att man skall utveckla tydliga symptom på skörbjugg, ökar ändå risken för många sjukdomar relaterade till fria radikaler, vilka vi i dag ser öka lavinartat. Behovet av antioxidanter ökar om man äter en inflammatorisk kost och om man utsätts för t.ex. vissa luftföroreningar.

    LCHF påverkar inte luftföroreningarna, men det är en kost som är markant mindre inflammatorisk än den folk i gemen äter. Behover av antioxidanter är alltså betydligt mindre än bland folk i allmänhet.

    Dessutom är det väldigt få som inte äter grönsaker alls, de flesta håller ner mängden grönsaker ordentligt medan man normaliserar sin vikt, efter det brukar man lägga till lite grönsaker för att hålla vikten.

    Dessutom finns det många andra antioxidanter än c-vitamin, kaffe är t.ex. en väldigt bra källa till mycket potenta antioxidanter, liksom vin och sannolikt vinäger som jag använder en hel del av.

    För att kompensera att jag röker tar jag dessutom tusen milligram c-vitamin i depådos plus ett annat preparat med ett flertal mycket kraftfulla antioxidanter varav en är en av de mest kraftfulla man hittills känner till.

    Jag rekommenderar alla att ta någon form av sådana tillskott på grund av att det är svårt att få tag på förstklassiga livsmedel i dag samt att det är svårt att undvika luftföroreningar, men skulle jag bo på landet och föda upp mina egna kor grisar och höns, och slutade röka, skulle jag inte lägga pengar på sådana tillskott.

    SvaraRadera
  21. Finns det dokumenterat exakt vad han åt så att alla kan läsa? Du skrev att han åt samma mat som de och de äter bär. Vet vi exakt vad han stoppade i magen under den tiden. Jag tror ju inte det.

    Många människor har under historiens gång dött av skörbjugg. I det amerikanska inbördeskriget dog 30 000 soldater av skörbjugg.

    Sedan så ska vi nog inte underskatta naturfolken. Vi kan förvara bär i våra frysar. De levde i ett väldigt kallt klimat som lämpade sig för förvaring av bär. Vi skulle nog behöva lära oss överlevnad från dem. De skulle förmodligen skratta gott om de såg detta.

    LCHF är en kost som är markant mindre inflammatorisk än den som folk i gemen äter säger du.

    Finns det några bevis för det du säger? Någon forskare som stöder det? Säger de att ni bör äta LCHF för att JUST den kosten är mindre inflammatorisk?

    Jag skulle t.ex. aldrig våga mig på den eftersom jag hört att griskött inte anses vara bra för reumatiker. Dessutom så har jag en bakgrund som gör det omöjligt för mig, att överhuvudtaget tänka tanken att äta kött. Så den är helt utesluten, den kosten för mig. Men det betyder inte att den inte skulle vara bra för andra.

    Jag vill nog ändå ha lite mer fakta och forskning som stöder också....!

    Eftersom jag har reumatism i släkten och har ständig värk själv samt Ulcerös kolit, så letar jag med ljus och lykta efter bra föda. Hela livet har varit ett sökande. Säkert gör jag precis som dig och andra, som äter den kost som du äter. Jag tänker inte må dåligt över köttdieter som förespråkar att de hittat svaren.

    Forskning visar på att gurkmeja och även curry som innehåller gurkmeja har en inflammationshämmande effekt.

    Jag har alltid förvånats över att jag tål curry i enorma mängder. Andra kryddor klarar jag inte alls på samma sätt. Så där stämmer min känsla av att denna krydda kan vara bra. Känslan av det och forskning gör att jag numera äter en matsked curry eller gurkmeja dagligen. Detta tror jag är viktigt att vi har en känsla av, att det vi gör fungerar. Om man trumpetar ut att denna kosten har alla lösningar den är bäst, så tror jag att det skapar ångest och förvirring hos människor. Det gäller både den vegetariska och köttdieter. Vi har så mycket med oss från bardomen. Det kan vara religiösa övertygelser från våra föräldrar bl.a.

    Så länge vi inte hävdar att det här är bättre så är det okej tycker jag.



    Dessutom har jag läst att en forskare som forskar kring Proviva rekommenderar just curry och gurkmeja.

    Forskningen pekar också på att Gurkmeja inehåller både kemikalier som både är antiinflammatoriska och antioxiderande. Så för mig låter bl.a. detta som värt att pröva.

    SvaraRadera
  22. Ingefära är också en medicinalväxt som varit känd inom folkmedicinen under lång tid. Den anses verka inflammationshämmande och är rik på antioxidanter.

    Vitlök verkar också inflammationshämmande. Själv dricker jag "te" gjort på färsk vitlök som jag häller vatten över.

    I vilken mån använder man sig av kryddor i LCHF? Utnyttjar man de gamla beprövade kunskaperna inom folkmedicinen? För där finns det gammal visdom som även nya forskningsrön stöder.

    SvaraRadera
  23. Förlåt te på Ingefära inte vitlök.

    SvaraRadera
  24. Lisbeth,
    Din motvilja mot kött verkar få dig att söka allt mer desperata argument. Jag skulle vilja ställa en motfråga, kan du hitta belägg för att inuiterna samlade bär och frysförvarade dem så att de kunde äta dem hela året? I stora delar av deras område råder permafrost, där växer knappast några bär.

    Att vissa växter är verksamma som läkemedel är väl känt och inget jag säger emot dig i, jag är ganska väl påläst inom området medicinalväxter och rekommenderar ofta folk att använda sådana.

    Inflammatoriska sjukdomar som raumatism orsakas av inflammationsdrivande kost som t.ex. gräsfrön och vegetabiliska oljor på grund av deras överskott av omega-6 men även socker och stärkelse som orsakar högt blodsocker vilket i sig orsakar inflammation.

    Att då försöka bota det med antioxidanter är logiskt eftersom en av orsakerna är att de vegetabiliska fetterna härsknar lätt, ännu mer logiskt är att låta bli de lättoxiderade fetterna helt i stället eftersom de inte tillför något nyttigt.

    När man analyserar fettbeläggningarna i inflammerade blodkärl visar det sig att de består till största delen av oxiderat vegetabiliskt fleromättat fett.

    Jag har sett många exempel på personer med reumatism som blivit helt friska redan efter kort tid med LCHF.

    Några exempel

    SvaraRadera
  25. Jag är ledsen Kennet E.
    Men jag är inte speciellt desperat och försöker se lite balans i det hela. Varför ska jag ge bevis. Du svarar ju aldrig rakt på en enda fråga. Du hävdar att du är påläst i allt. Det är svårt att diskutera då. Vad är fakta, din personliga åsikt eller vetenskap. Det blir förvirrande.

    En fråga bara innan jag avslutar. Tycker du att det är okej att människor söker andra alternativ än dig? Detta "Lisbeth din motvilja mot kött får dig att söka allt mer desperata argument" tyder inte på att du respekterar mig. Du vill ha rätt. Det jag vill säga är bara helt enkelt, vi är olika respektera det.

    Här redovisar jag argument som är både personliga och vetenskapliga. Jag försöker skilja på vetenskap och personlig uppfattning. Precis som dig vill jag dela med mig. För det är väl det du vill...

    Min fråga gällde om LCHF anhängare allmänt förespråkar medicinalväxter. Inte om du personligen gör det. Det jag undrade över var om detta kunde vara en bidragande orsak till det som du påstår dvs att kosten är inflammationshämmande.

    Ditt prat om vegetabiliska oljor tar jag med en nypa salt. Har ingen färdig ståndpunkt i den frågan. Eftersom den inte är riktigt utredd. Så jag blandar min egen blandning av rapsolja och smör. Dessutom så håller jag med om att ungarna i skolan ska riktig mjölk och smör.

    SvaraRadera
  26. Lisbeth,
    Jag respekterar ditt val att äta kött, men jag kan inte på något sätt hålla med om att det finns något vetenskapligt stöd för att göra det av hälsoskäl.

    Vill du ha vetenskapliga referenser kan du titta på Annika Dahlqvists sida med länkar till dem, kolla i högermarginalen på hennes sida, jag har tyvärr ingen bra ordning på min referenslista men jag letar efter något bra program att använda till att sortera upp dem.

    Du kan ta mitt prat om vegetabiliska oljor med ett helt berg av salt om du vill, men faktum är att det är mycket väl bevisat att människan bara kan använda en mycket liten del vegetabiliskt omega-3 på grund av att vi precis som så många andra köttätnade djur har väldigt lite av enzynet elongas som krävs för att omvandla det till de animaliska varianterna vi kan använda i våra kroppar. Djur som av naturen är vegetarianer har däremot gott om detta enzym vilket gör att de kan klara sina behov av omega-3 med de de får från vegetabiler. Detta är vetenskapliga fakta och inga personliga åsikter.

    Det fett man hittar i igenslammade blodkärl är till övervägande delen oxiderade vegetabiliska fleromättade fetter, även hos köttätare. detta är vetenskapliga fakta och ingen personlig åsikt.

    SvaraRadera
  27. Medelhavskost sägs också vara bra;)

    http://www.bokus.com/b/9789172411210.html


    "En matnyttig trio"

    Medelhavskost, Stenålderskost och GI.

    I Den här boken kan vi ta till oss huvuddragen i de olika koncepten och laga mat efter bästa förstånd.

    Låter förståndigt!

    Den boken ska jag skaffa.

    SvaraRadera
  28. Den boken bygger på två myter:

    För det första myten att vegetabilisk omega-3 är lika med animalisk omega-3 samt att omega-6 inte är skadligt ifall vi får mer av den än av omega-3 vilket är fallet med genomsnittssvenskens kost.

    För det andra att fetma, diabetes och hjärt- kärlsjukdomar är mindre vanliga runt medelhavet. De enda områdena runt medelhavet med lägre frekvens av dem är Frankrike, känt för feta ostar, smörsåser och gåslever samt delar av norra Italien med stor produktion och konsumtion av mejeriprodukter och kött, kända för bl.a. sin fina Parmaskinka och Parmesanost, för övrigt en ypperlig kombination!

    Om du tänker på en Italienare i övre medelåldern, man eller kvinna, vad tänker du på då? Inte är de smala i alla fall.

    Tänk på en Fransk bonde, vad ser du då? En smal senig person som äter en lunch där han driker vin och äter ost med kniv, med en bit baugette som tillbehör till osten och inte tvärtom.

    SvaraRadera
  29. Om jag ser en Italienare i övre medelåldern, man eller kvinna...
    Då ser jag framför mig en ivrigt gestikulerande person. En rund och glad människa. En person med barn och barnbarn. Då har man kommit en bra bit i livet, när man fått barnbarn och fortfarnade orkar vara med. Jag ser sol värme och kärlek. Men skenet bedrar. Hälsan kan vackla.

    Om jag föreställer mig en fransk bonde. Så ser jag en smal senig person. Hårt märkt av slit. Han käkar för mycket ost och kött samt sköljer ner det med vin, massor av vin. Efter det tänder han pipan eller en cigarett. Han är visserligen smal, senig och brunbränd. Men skenet kan bedra. Hans hälsa kan vackla.

    Min man var storrökare och väldigt, väldigt senig och smal... Han dog av hjärtinfarkt. Han var brunbränd och såg enligt vissa ut som hälsan själv. Han kunde nog tas för en fransk bonde mörk som han var, trots att han var av svenskt ursprung.

    Vill plocka guldkornen ur olika kulturer. Jag gör det inom religionen och med allt annat.

    Varför skulle jag inte göra det när det gäller maten? Jag dras inte till dieter, som ska göra oss smala. Jag är redan ganska smal och nöjd med min vikt som den är. Men jag tror och har förstått att det finns positiva saker med din kost. Jag har ju läst en del om den nu och lyssnat till bl.a. dig.

    Denna bok skulle inte heller ge allt. Jag äter ju mest vegetariskt. Men att plocka ut russinen i allt är för mig det enda som känns rätt. Förutom i politik. Där är jag medveten om att jag kan vara enögd. Fast jag tillhör iallafall det parti som är bäst på att arbeta med de andra över blockgränserna;):)

    Detta är en fråga för politikerna. Kost, stress förebyggande hälsovård och alternativa behandlingar behöver diskuteras mer. Inte bara nya piller som ger biverkningar. Då blir det som du sa förut. Vi läggs in på sjukhuset med en sjukdom och kommer ut med tre. Då måste vi kanske ha ett piller mot biverkningarna och sedan ytterligare ett piller. Min mamma åt 22 st tabletter om dagen under de sista åren av sitt liv. Hur sjukt är inte det?

    Jag känner samma sak när det gäller UK och fibromyalgi. Kosten pratas det minst om. Det talas bara om nya tabletter. Fick en förfrågan om att vara försökskanin bara för någon vecka sedan.

    SvaraRadera
  30. Vore konstigt om vi sett samma sak. Med detta vill jag säga att det kommer aldrig att finnas en speciell kost som passar alla.

    SvaraRadera
  31. Jag tycker det är väldigt intressant om man tittar även på växtriket. Inte bara på människor och djur.

    http://brutalablommor.se/info.htm

    Vad är en köttätande växt?
    "Kan den äta människor" "kommer den att äta upp katten"?

    Själv tror jag på att vi reinkarneras återföds i en ny varelse. Att inte en högre intelligens är inblandad, tror jag inte. Naturen är alltför otrolig för att allt, ska vara en slump. För mig så känns det fullt logiskt att blanda in "Gud"....utan Bibeln eller Koranen...

    Att jag har varit både en apa eller en växt är inte en tanke som är främmande:)Den känns väldigt spännande och logisk för mig.

    De är en utdöende art de "köttätande" växterna. Människans framfart i naturen gör att de dör ut.

    Har de huggtänder, som gjorda för att äta kött? Eller överlever de precis som Zac säger "för att de tar det bästa steget i just denna precisa situation". "Det finns myriader med evolutionära återvändsgränder". Isåfall är inte "evolutionen blind" utan vi människor. Frågan nu när klimathotet vilar över oss är anser jag. Kommer vi att ta de bästa stegen? Eller är vi snart slut som ras vi människor?

    SvaraRadera
  32. Hade jag varit "skapare" så hade jag nog utan tvekan raderat ut misstaget "skadeodjuret" människan. För den biologiska mångfalden, natur och miljö så har vi inte varit något annat än en katastrof. En tröst i det hela är nog att det inte behövs någon skapare för att radera ut oss, det gör vi mycket effektivt själva...


    //Zac

    SvaraRadera
  33. Det finnss ju andra "skadedjur" än människan om vi ser efter bland djuren. Inte utrotar "Gud" dem. Varför utrota något man skapat...

    Vi människor skapar missär och elände. Men även bra saker! "Skadedjuren" behövs säkert också på något sätt. Men vi försöker utrota dem, för att vi inte begriper varför de behövs.

    Varför ska skaparen lägga sig i detta. Nya arter uppkommer ändå. Jorden är en planet av många. Jag tycker at det är Evolution.

    SvaraRadera
  34. Linda Nyberg tar över Vetenskapsmagasinet. ÄNTLIGEN kommer frågan upp "Måste tillväxt räknas i konsumtion".

    Jag tror ju att den frågan är avgörande för, om vi klarar klimathotet.

    Forskningen ska granskas kritiskt. Man ska även se politiskt på forskningen. Kommer politikerna att våga driva en annan linje om vad tillväxt innebär? Förhoppningsvis....

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! <-- Dra och släpp länken till vänster på ditt bokmärksfält. När du sedan markerar något på någon sida som du vill skicka till någon så klicka sedan på länken du sparat och vips! så har du ett snyggt förpackat mail med allt du behöver. Rekommenderas. TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! <-- Gör samma sak med denna. Supersmidigt och rekommenderas å det grövsta! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.