Gulp...
Nu fastnar givetvis dylika skämt i halsen eftersom vi lever i en värld där ex USA ånyo inte förstår enkla samband hur terrorism egentligen växer upp... Man tar till tortyr idag för att det fungerade ju inte med vanligt våld...Folkpartiet
Folkpartiet har under en lång period fullständigt lämnat den klassiska liberalismen, och socialliberalismen bakom sig. Man har ersatt medkännande liberalism med hårdare tag, krav och disciplin. Eftersom frihet och liberalism faktiskt är grundpelare för hela vår demokrati kan det nog med fog sägas att vi alla (nästan) egentligen är liberaler på ett eller annat sätt. Men ordet liberal har en annan innebörd numera än bara för några år sedan. Det liknar lite det som republikanerna i USA gjort med ordet liberal, de har lyckats få det att betyda ungefär mjukis - vilket givetvis ingen amerikan med politiska ambitioner vill kallas... ;o)Wanted - liberaler!
Jag har en längre tid tyckt att det är synd att det enda hyggligt renodlade liberala partiet - folkpartiet - har lämnat arenan och tagit ett steg, eller ett par, bort ifrån sina grundvärderingar. Vi ha trots braskande rubriker för varenda litet småbråk i riksdagen, en ganska homogen värdegrund att stå på i riksdagen. Alla är t ex överens om demokratin, statsskick, förekomsten av en välfärdsstat, alla tar miljöfrågorna på allvar idag (något som iofs kan, och kommer marginalisera mp) o s v. Men visst finns det en dynamik i och med att vi har v längst till vänster(sic!) och vi har kd längst till höger, i alla fall traditionellt sett. Men jag tycker det är för politiken idag litet av ett svart hål där liberala åsikter borde komma fram i debatten. Folkpartiet lämnade den, tydligen ganska heta stolen och drog sig närmre moderaterna, som i sin tur närmade sig mitten och därmed även folkpartiet. Nu är väl ingen osannolik utveckling att m siktade på att kannibalisera lite grann på sina grannar till vänster, och att det var därför som fp snabbt tog till sig taktpinnen med disciplin, krav och hårdare tag, framför allt i och med bytet till Björklund som partiledare. (Mer om Björklund, och ännu mer...) Det är för all del en naturlig utveckling, men liberala röster ekar med sin frånvaro i riksdagen idag, vilket är synd och negativt för samhällsdebatten.Flumskolan, repris
(Hämtat ifrån mitt inlägg, 'Björklund?!')Och det här med flumskolan? Är det ett uttryck för bristande disciplin, kepsar, mobiltelefoner och mobboffer som flyttar?
Var sjutton kommer det ifrån?
Skolan är skyldig till att följa sitt styrdokument, i skolans fall är det läroplanerna. I dessa så beskrivs skolans värdegrund, uppdrag, mål och riktlinjer för arbetet.
Sålunda - om nu skolan verkligen har blivit en flumskola så måste detta på något sätt ha sanktionerats i läroplanen.
Om vi således tar en titt på de läroplaner som föreligger idag så är det:
- Läroplan för förskolan (Lpfö 98)
- Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo 94)
- Läroplan för de frivilliga skolformerna (Lpf 94)
Är det bara jag som ser i syne?
Nej, tydligen inte - samtliga dessa läroplaner är satta av ett borgligt styre!?
Men kanske så var flumskolan på så kraftig frammarch och fördärvad att inte ens en hård, disciplinerad borgerlig skolplan skulle kunna ändra på utvecklingen?
Men då tar vi en titt på den tidigare läroplanen, Lpo 80 - Hoppsan! Där var det återigen en borgerlig regering som satt riktlinjerna?
Mysko detta - men nog är det väl ändå socialisternas fel att det bedrivs en flumskola idag? Faktum är att man måste gå tillbaka ända tills 1967 för att hitta en läroplan som (s) varit med och utformat...
Riktigt usel retorik i mitt tycke! Björklund har nog en del att prata om i alliansledningen om hur deras företrädare tydligen lade grunden för flumskolan!
Skolkarna tvångshämtas
Tvångshämtning av skolkare...Jo, nu i sann nyfolkpartistisk anda så läggs ett förslag om att polisen skall hämta upp regelbundna skolkare upp på bordet. Och det skulle kunna införas så snart som om två år. Det låter ju bra vid första anblick, låt oss sluta dalta med de där, kavla upp ärmarna och släpa dem till skolan så att de förstår vad vi vill! Men sedan kommer lite tvivel krypande, varför slutar dessa barn gå till skolan. Vad är det för mekanismer bakom, vad är det för något bakom detta skolk, vilket skolket är ett symptom på? Att låta polismän köra runt och leta och sedan efter litet pappersarbete köra dem till skolan måste väl anses som världens dyraste skolskjuts? Och är inte det enbart en behandling av symptomet, så vet jag inte vad som skulle kunna vara det?!
Polishämtning lösningen?
(Källa.)Någon gång i sjunde klass så orkade inte jag med skolan mer, det var egentligen inte skolan som var problemet, det var livet.
Och skolans hot om polishämtning fick mig inte tillbaka dit igen.
Vad hade en polishämtning hjälpt mig, Jan Björklund? Och hur ska ni sedan få dem att stanna kvar? Ska ni låsa in och kedja fast dem? Är hårdare tag verkligen lösningen när barnen mår dåligt? skriver Mari Jensen.
Varför inte lyssna på de som "borde ha hämtats"? Det låter inte som någon varaktig lösning, inte...
En human och varaktig lösning?
Därför värmer det hjärtat när man läser, till skillnad från ovanstående rottingdisciplin, om ett försök till en varaktig och positiv lösning på problemet. I Sundbyberg har man inrättat en "hemmasittateam" som tar ett individuellt grepp med kognitiv beteendeterapi, kbt i varje enskilt fall. Sedan detta helhetsgrepp om att försöka lösa/underlätta problemkällan istället för symptomet, så har antalet kroniska skolkare minskat från 25st till en...- Orsakerna till skolk kan vara väldigt olika. Det kan till exempel handla om psykiska problem i form av social fobi eller ångest, men också om inlärningssvårigheter eller neuropsykiatriska diagnoser, säger Johanna Harström-Östensson, en av två psykologer som ingår i teamet.
Jo, det känns som om social fobi, ångest, inlärningssvårigheter eller neuropsykiatriska diagnoser låter som bra typsexempel på sådant som löses genom att en polis kommer och hämtar skolkaren och släpar tillbaka denne till skolan. Förebyggande också, kan jag tänka mig...
- Problemet med hög frånvaro och hemmasittare är mer komplext och en polishämtning är inte lösningen. Vi tror på tidiga insatser i form av stöd till dessa personer och ett större ansvarstagande från de olika resurser som finns, säger Jonas Nygren (s), ordförande i Sundbybergs barn- och utbildningsnämnd.
Det som är ännu mer glädjande i historien är att det råder bred politisk enighet bakom dessa åtgärder, något att berätta för kollegorna i Stockholm kanske? Och ge mer stöd åt kuratorerna.
Svält dem till underkastelse!
Men kadaverdisciplin kanske har effekt, vi har t ex en privatskola där man helt sonika tar ifrån eleven matkortet om eleven tar en förbjuden genväg till maten. Det låter både som ett humant och klokt sätt att i avskräckande syfte få eleverna att gå den långa vägen till bespisingen...*drypande ironi*
Jag tror för övrigt att stegling, piskstraff och offentlig förnedring vore bättre vägar att gå, men hey - det är bara jag...
Drogtesta dem!
Nu höjs ju också röster för att börja drogtesta eleverna mer regelbundet:Upplands Väsby vill ta krafttag mot droger i Vilunda gymnasium. Kommunen vill införa bindande kontrakt med eleverna om drogtest och rätt att stänga av missbrukande elever. Men förslagen behöver stöd i lagen, vilket de inte har enligt Skolverket.
Jag skulle aldrig ställa upp på en sådan sak. Jag skulle gladeligen skriva på att jag inte skall vara drogpåverkad i skolan, i samma riktlinjer som i övriga arbetslivet. Men vad jag gör på min fritid är helt och hållet min ensak. Varför inte slumpvis genomsökning av skåpen och full kroppsmuddring slumpvis? Tror inte det är vidare trevligt att ha en polis som står över en och kontrollerar så att verkligen urinen kommer från det naturliga stället... Misstanke om brott är helt ok, men inte opåkallat. Är det slumpvis så talar nog det mest för att det är de som hållt på några gånger som i huvudsak åker dit. Däremot så skrämmer det möjligen några som därför inte testar första gången. Ask är positiv...
Integritet!
Föreligger det misstankar om att någon är påverkad, eller om säkerheten på något vis äventyras är det självklart med drotester. Redan idag har polisen mycket långtgående rättigheter med stöd av arbetsmiljölagen att ta drogtester på skolungdomar, vilket i sammanhanget givetvis är helt rätt. Däremot är jag starkt emot slumpvis, regelbundna drotester i skolan. Det är en rejäl uppluckring av de personliga integriteten och får absolut inte göras lättvindigt. Vad människor gör under sin fritid är enbart dessa människors ensak. Att vi vuxna känner behov av att övervaka våra barn får inte påverka så pass integritetskränkande förslag som detta. Har man misslyckats kapitalt med att ge dem en solid grund att stå på så lär knappast drogtester göra från eller till.
Men visst kommer det införas, det är en mycket start folkopinion för. Men jag har t o m stöd av Jan Bjöklund själv:
-Jag är inte beredd att säga ja till att vi slumpvis går in och gör mycket integritetskränkande tester, säger Jan Björklund.
Vilket är förvånande, eftersom Björklund inte tidigare skyggat för rejäla intrång i den personliga integriteten... Buggningar, sparande av elektronisk kommunikation etc.
Tack gode tid för att man inte går i skolan idag! Möjligtvis måste barn och ungdomar redan i tidig ålder lära sig stå ut med integritetskränkande handlingar och övervakning - annars kan vi ju aldrig sova lugnt i skuggan av hotet av terrorister, pedofiler och fildelare...
//Zac
"Alla tar miljöfrågorna på allvar idag" Ja om menar att 25 miljarder till förbifart Stockholm är att ta miljöfrågorna på allvar så....:);)
SvaraRaderaNej du! MP är så mycket mer än miljöfrågor. De ligger i tiden... Ta skolan t.ex. Hårdare tag förespråkar Folpartiet rena fossilerna! De vill gå tillbaka i utvecklingen. Precis som om det inte har prövats redan. Mp kommer äntligen att få fram sina tankar kring skolan.
FP och alliansen tror inte att man kan nå höga resultat utan hårda tag. Det är helt galet tror jag.
Klass 9 A Johannesskolan som går på tisdagarna på SVT bevisar motsatsen. Debatten får fart nu tack vare programmet.
Det ligger helt i linje med hur MP resonerar... elevinflytande och respekt för eleverna ger positiva resultat och mer engagerade elever....Härligt att debatten tar fart....Jag är så glad över det!
PR-mässigt ligger mp hästlängder bakom allianspartierna. Dessutom så står mp både för en mjukislinje och för o-snabba, obekväma lösningar. Det är inte något som de snuttifierade 2000-talets svenskar, som till detta hämtar sin verklighetsbild ifrån AB och Expressen tycker om att höra...
SvaraRaderaBli populist, or get missed
Politik har alltid varit att hitta enkla slagord, att spela på opinionen, men idag är det värre än någonsin. Fördumningen tycks ha spridit sig mycket långt upp.
Elever ses idag som något som skall sitta i räta rader och bara prata när de blir tilltalade. Björklund kallas lite nerlåtande för rottingmajor här och var, tyvärr ligger det nog mer i det än bara ett elakt öknamn...
Jag tror personligen att två eller minst ett av mp, kd och v ryker ur riksdagen nästa val. Möjligen kan de två vänsterpartierna rädda sig genom att ingå en koalition med s, men det tror jag inte är möjligt med sossarnas goda opinionssifror just nu.
//Zac
Ja PR-mässigt ligger MP hästlängder bakom allianspartierna!Men man får hoppas att människor läser partiprogrammen, för att bilda sig en uppfattning. PR kostar bara en massa onödiga pengar och vill man tänka miljövänligt, så bör man minska på onödigheter... Alla är ju så miljövänliga nu:)
SvaraRaderaJa det är hemskt! Elever i räta rader får mig att tänka på gamla tider ja t.om. på 70-talet, inte så länge sedan...
Jag tror att KD ryker! hoppas på det också. Sedan så tror jag att FP knappar in väldigt på M. Centerpartiet får det svårt med kärnkraftsfrågan. De blir väldigt splittrade tror jag. Så de ligger risigt till. Mp växer sakta men säkert. Det är det enda parti som värvar ungdomar just nu. I de övriga partierna, ser det betydligt dystrare ut. Jag vill inte att Mp ska växa för mycket. Då blir de stöddiga och egot kryper fram som alltid vid för mycket makt.
S Vänsterpartiet och Mp kommer nog att behålla sina egna profiler så mycket som möjligt. MP kommer att samarbeta mer för att visa väljarna att de är mer åt vänster tror jag. Maria Wetterstrand kanske vill samarbeta för mycket. Det återstår att se....Lars Ohly har gått ut med att de inte vill samarbeta med de andra innan valet. Men samma sak gick ju Peter Eriksson ut med nyligen. De ville ev inte ha med vänsterpartiet...Det eftersom de anses vara bakåtsträvare.
Wetterstrand är riktigt säker får jag lov att säga. Jag har haft turen att få samtala ett par gånger med henne och det är en mycket trevlig, intelligent och medkännande människa. Ganska tvärtom jämfört med de flesta andra politiker jag mött! ;o)
SvaraRaderaCentern tror jag är stabilt kring 6-7%. De har väldigt tydligt stakat ut sin väg framåt, så kärnkraften är inget större problem för dem längre. Du glömmer att de flesta svenskar idag är kärnkraftskramare.
Däremot har kd jätteproblem med sin profilering. Hur de än gör för att locka till sig väljare så stöter de bort andra grupper.
Klipper Sahlin banden med vp så kan de inte räkna med kamrat fyra procent längre, och Ohly är inte vidare duktig i dagens medialandskap. Han passar bättre i en 40 år gammal miljö där han trycker upp stenciler i någon förening i skolan.
Jag har inte samma goda känsla(förhoppning?) som du har på mp. Jag tror att miljöfrågorna tar ännu större del i framtiden och då vinner de andra partierna på att de är bredare och har mer gedigen politik på de andra områdena.
//Zac
Men de har en bred och gedigen politik! De är engagerade i alla frågor. Det kommer att märkas mer och mer var så säker. Jag och min dotter är engagerade i kommunen där vi bor. Vi har stora förhoppningar inför nästa val att man får fram att Mp är ett brett parti, med moderna lösningar. Vi är inga tokar med "kottar i skägget" utan helt normala.
SvaraRaderaSkolfrågan blir som sagt mycket intressant. Väntar med spänning på att få se Mp debattera den! Att miljöpartiet nästan enbart bedrivit miljöfrågan, är ju för att man inte fattat hur stort problemet är förrän nu i de övriga partierna. Undantaget Centern delvis då.
Nej nu kommer man att bestämma vilka andra frågor som också stenhårt ska drivas. Det är mycket spännande tycker jag.
Jag tror inte att de flesta är "kärnkraftskramare" trots opinionsundersökningar. Tror att det är rädsla och att man vill hitta snabba lösningar. Men om man tänker efter lite så tror jag att de flesta vill hitta nya lösningar först och främst.
Ang detta om Sundbyberg i din artikel. Det låter bra att det gått framåt. Jag är uppvuxen i Sundbyberg. Gick i skiolan där med en lärare som var som "Hin Håle" själv. Då var det hårda tag vill jag lova. Han fick en unge till att gråta varje lektion och använde sig av psykisk mobbing.
Har du erfarenhet av hårda tag i skolan?
Nej, det vill jag inte påstå. Jag har alltid hatat skolan och skolkat mycket, framför allt i gymnasiet, där jag knappt var på plats alls... Mitt betyg såg ut som tipsrad:
SvaraRadera1
x
2
x
x
1
1
o s v..
Som tur hade jag en lärare som var klok nog att ge mig rådet att hoppa av innan jag kvitterade ut slutbetyg. Det gjorde att jag var berättigad till vuxenstudier, vilket jag gjorde och läste sedan på högskolan. Men det har aldrig i mitt fall varit frågan om problem hemma eller med droger eller annat. Jag var nog bara en arg tonåring som hade behövt att någon lyssnade på honom. Kanske borde jag bott i Sundbyberg? ;o)
Jag önskar dig lycka till med ditt politiska engagemang. Det är bara 945 dagar kvar till valet, så det är bara till att ligga i! ;o)
Läs gärna om 'The Political Compass' - superintressant! Var ligger du? Vi svenskar ligger nog alla i vänster nederkant. Det anses nog som "lagom"... :o)
//Zac
Nej jag lovar det hade inte gått bättre i skolan om du bott i Sundbyberg... Vi hade en återförening. Jag pratade med en kille som var väldigt utsatt av vår "demon" till lärare. Läraren sa "dig blir det aldrig någonting av" Killen har varit i chefsposition så gott som på alla arbetsplatser där han jobbat. Jag skulle vilja "trycka upp det i halsen på honom" sa han. Så hårda tag ger inte höga betyg. Det tror jag inte på!
SvaraRaderaInte polishämtning heller:) Hur har de tänkt sig det hela? Ska ett vaktbolag vakta ungdomarna sedan så de inte sticker igen??? ha, ha
Själv var jag så livrädd så jag kunde inte ens peka ut Sverige på kartan! Usch...Vår lärare skulle sätta oss alla nästan i obsklass. Vi fick räkna äpplen och bananer. Snacka om att bygga upp självförtroendet.
I klass nio A Johannesskolan arbetar man med att stärka elevernas självkänsla. De får frågan "vad är du bra på", inte du är så dålig. Det är så det måste gå till tror jag. Det plus hjärtat
på rätta stället, pedagogik och diciplin. Det går att kombinera. Det viktigaste är väl nu att hitta lösningar över blockgränserna för skolan. Så att inte besluten rivs upp igen vid nästa val?
Tack för att du önskar mig lycka till:) Jag skriver lite motioner som jag sticker i handen direkt på Michaela Waltersson, som sitter i riksdagen. Förhoppningsvis så kan det så små frön...Man får göra så gott man kan av det som man verkligen tror på och försöka att påverka.
Spännande test. Ska göra det. Men jag är ingen fena på engelska så det tar nog ett tag:) Åt vänster ligger jag iallafall definitivt. Skulle bli väldigt förundrad annars:)
Ja att man inte förstår hur terrorism egentligen växer upp....Såg på hur en man skendränktes i USA i fängelset. Människorättsorganisationer har filmat. Bush kan avstyra detta om han vill med sin röst....kommer han att göra det?
Knappast, den officiella hållningen från USA's sida är att skendränkning inte är tortyr... Jag skulle då inte för allt i världen vilja bli utsatt för det! Det lär sätta djupare sår i själen än bara ren smärta!
SvaraRaderaFy h-e rent ut sagt!
//Zac - betalande medlem i Amnesty numera
Ett av de verkligt stora problemen med demokrati är att systemet är helt beroende på att en majoritet av de som röstar faktiskt har kunskap nog att avgöra frågan de röstar om, allt annat leder till populism på ett mycket destruktivt sätt.
SvaraRaderaEtt annat problem, som jag tagit upp tidigare, är att det liksom alla andra hierarkier mycket effektivt sållar fram de absolut minst lämpliga ledarna.
Samtliga partier hade förbättrats radikalt ifall man hade plockat bort alla i toppen, eftersom de visat att de är beredda att klättra på andra för att få makt.
Sedan hoppas jag att de kommande årens kongresser i mp fram till nästa val bli stora framgångar för den mer radikala fraktionen i partiet, man vinner väldigt få väljare på att vara försiktiga och likna alla andra partier så mycket som möjligt, det gäller i ännu högre gfrad ett mindre parti som mp. Man måste profilera sig mycket starkare än nu.
Nu när alla andra partier tar upp miljöfrågorna måste mp bli mycket radikalare, faktum är ju att oljan håller på att ta slut mycket snabbare än vad någon politiker vågar erkänna, peak oil är redan passerad, produktionen kommer bara att minska medan konsumtionen ökar, alltså kommer priset att skjuta i höjden med en enorm fart så fort USA och några andra stora länder sålt ut sina reserver, vilket de redan håller på med för att hålla nere världsmarknadspriset. Gör man inte det kommer priset att öka mycket snabbt, vad skulle hända i USA ifall oljepriset mer än fördubblades varje år, i ett land där den främsta religionen är rätten att köra stora bensinslukande bilar nästan gratis och där en stor andel av befolkningen äger skjutvapen?
Vi behöver inte vänta många år till för att få uppleva mycket intressanta tider...
Detta om "flumskolan"... du får väl inte vara så naiv så du tror att läroplanerna styr skolverksamheten... ;-) Nej, flumskolan beror på att för många lärare (av yngre årgång) är är vänsterflummare som hyser åsikten att kunskap kan eleverna få på internet i skolan ska vi gå omkring och myspysa om värdegrunden och baka kakor till fredagsmyset.
SvaraRaderaFan man längtar ju nästan efter Caligula!
Hets var - är! - en fantastisk film. Jag får rysningar av bara tanken på Järrel... :o(
SvaraRaderaBergman skrev manus och det sägs att Bergman gjorde slutscenen helt själv. Sjöberg är lite smått bortglömd tycker jag, han fastnade mellan guldåldern under stumfilmen och den nya svenska filmen med widerberg m fl.
Men de skolor jag gått på - och det är en hel del - så var man oerhört noggrann med att följa läroplanen. De sista åren t o m gick man igenom läroplanen med oss elever så att vi skulle få en målbild (antar jag). Så för mig så är läroplaner definitivt ett av de saker som mest påverkat undervisningen under min skolgång.
//Zac
Programvaran för Wikipedia är fri, undrar hur mycket pengar skolan hade sparat genom att sätta upp den på en server och låta lärare och andra utveckla läroböcker där?
SvaraRaderaSedan kan man ha flera parallella sidor på varje ämne, åtminstone två, där den ena är en "officiell och granskad version" och den andra är fri att redigera.
Det är säkerligen mycket billigare med en laptop per unge och år än en uppsättning gravt inaktuella böcker.
De exakta formerna kan naturligtvis diskuteras, men jag tror att grundidén är mycket sund.
Ett alternativ är att böckerna finns i ett versionshanteringssytem liknande de man använder för programvaruutveckling i grupp, där varje klass checkar ut en arbetskopia på stycket de skall arbeta med för tillfället, har de sedan gjort några ändringar kan de checka in sin version, och en ansvarig för skolan kan kolla om den skall godkännas att checkas in i det nationella arkivet, i så fall granskar någon nationell expert ifall den skall godkännas där.
En version som inte godkänns skall returneras med motivering så att man kan se vad man gjort för fel, eller får en ny chans att motivera sin ändring.
Man kommer då att få elever som känner sig delaktiga på ett helt annat sätt, och samtidigt kommer man att få ständigt aktuella läromedel.
Det kommer också att bli ett bra sätt att strukturera informationssökandet på internet och andra källor. Samtidigt lär man sig att arbeta på det sätt man kommer att arbeta på i arbetslivet i framtiden.
Kan man utveckla ett operativsystem som hotar ett stort kommersiellt operativsystem med tusentals utvecklare på det sättet kan man säkerligen klara att utveckla läroböcker som är bättre än dagens på det sättet också.
Håller med Kennet ekdahl i allt han skriver. Hierarkier sållar fram de som är minst lämpliga. En bra ledare är ofta den som inte vill vara en ledare!
SvaraRaderaHåller med, jag upplever att en del är väldigt försiktiga inom partiet. Men liksom inom andra partier så finns det en höger och en vänsterfalang, även inom MP. Jag t.ex. är för EU numera. Nu är inte jag någon ungdom direkt :) Men jag stöder ungdomarna inom partiet. I den frågan är nog en del äldre inte riktigt beredda att ändra sig. Trots att MP faktiskt är det parti som skriver mest motioner i EU. Klimatet är ju på tapeten. Det gäller att göra det bästa av att vi är med i EU nu och påverka anser jag. Även om mycket är skräp. Man måste profilera sig mycket starkare nu. Du har helt rätt och det är de flesta medvetna om tror jag. Även bakåtsträvarna i partiet.
Det var därför jag försökte övertala Gustav Fridolin att stanna kvar i partiet, och att bli språkrör. Han är den enda politikern i Sveriges riksdags historia som jag har haft förtroende för.
SvaraRaderaSamma här. Han lever som han lär. Han gör dock gott i "Kalla Fakta" Där han kan granska makthavarna. Gustav Fridolin lämnade politiken utan att ta ut pengar, som han hade rätt till. Jag har ett nytt jobb så jag ska inga ha sade han. Handen på hjärtat...Hur många politiker gör det? Sådana ledare behövs...men han vill ju inte. De som skulle bli bra ledare vill inte! Det är så sant som det är sagt...
SvaraRaderaJag ska vara ärlig och säga att jag hade definitivt tagit pengarna! Men visst, det är ur utgångspunkten av idag, att jag tjänar ganska kasst med pengar på mitt nuvarande jobb... Det kanske vore skillnad på mitt engagemang efter 48månader med 35-45.000:- i månaden?
SvaraRaderaMen jag håller med om Fridolin, en mycket kompentent och rak politiker. Jag antar att han tänker sig arbeta ett par mandatperioder och sedan komma tillbaka. I så fall en mycket bra handlingsplan. Att skaffa sig lite fotfäste i verkligheten är inte fel!
//Zac
Zac,
SvaraRaderaSkolan är flummig just på grund av att det knappt får några konsekvenser att bryta mot dess fina styrdokument.
Det står att skolan ska motverka mobbning, men fortfarande har skolan ingen skyldighet att flytta mobbare i någon som helst situation. (Tidigare fick skolan inte flytta mobbare mot vårdnadshavarens vilja; nu får man detta men behöver inte. Snacka om flum!)
Visst är det så att den tidigare borgerliga regeringen ignorerade mobbningsfrågan, och att den nuvarande regeringen inte gör tillräckligt. Men det hindrar inte att Jan Björklund har rätt i mycket av sin kritik mot skolans bristande trygghet och arbetsro.
Polishämtning av skolkare är däremot förkastligt, eftersom vissa av dessa skolkare stannar hemma för att undgå mobbning. Fler poliser behövs definitivt i skolan, men poliserna ska ingripa mot förövarna och inte mot offren.
Lagen om skolplikt behöver ändras, så att det tydligt framgår att elever som kränks inte ska vara skyldiga att vistas på skolans område. Ingen ska behöva infinna sig på en plats där man bryts ner. Men framför allt måste skolan bli skyldig att flytta mobbare om inga andra åtgärder hjälper.
Kloka ord Hanna. Men det är inte så enkelt som att bara flytta mobbarna; "Men den till synes enkla, lite populistiska lösningen har en baksida som är belamrad med problem...
SvaraRaderaVem ska ta emot mobbarna?
Huvudparten av de som mobbar är inte mönsterelever, utan problembarn. Det lär knappast vara med öppna armar som man tar emot dem på en annan skola. Och det lär ytterligare ta av de redan knappa resurserna. Knappast en lösning i längden..."
Men att flytta den mobbade får ta mig tusan aldrig ske innan man prövat att flytta mobbarna!
Det är mobbarna med en inskränkt och skev syn på sin omgivning som behöver nya perspektiv...
Sedan skall det vara väl tilltagna böter för skolor som inte gör tillräckligt. Böter som skall in till en central, icke vinstdrivande fond som arbetar mot mobbing. Eller dylik konstruktion.
//Zac
Ang. MP och EU...
SvaraRaderaDet är väldigt roligt och intressant att följa debatten kring EU... Miljöpartiet har alltid varit motståndare. Övriga partier förutom vänsterpartiet mycket mer positiva. Ja t.om. övervägande positiva... Nu ser Reinfeldt fundersam ut:) Allt är inte så bra...konstigt:)
Nu börjar kritiken ta fart. Allt är INTE positivt inom EU. MP kritiseras för att de är EU motståndare, något som inte är helt korrekt idag. Det finns olika åsikter om EU inom partiet. Men Peter Eriksson har sagt att man inte ska kräva utträde ur EU vid ett ev. samarbete med S. Det sa han i SVT för en tid sedan. Ledningen är mer positiv än vissa medlemmar.
Alltså så har det svängt... De partier som var för är idag mer emot. MP som varit emot är mer för ett medlemsskap, eftersom många inom partiet anser att man ska påverka klimatdebatten inom EU. MP skriver dessutom flest motioner i EU ang. klimathotet. Det är INTE alliansen som gör det.
Så inte kan man anklaga MP för att vara EU motståndare, för att de innan övriga partier konstaterat att allt inte är bra med EU. :)
De uppmärksammade klimathotet före de övriga partierna också. Jag tycker snarare att de ska få lite beröm för det.
Jag anser att detta tydligt visar att MP kan flera frågor än klimatet. De ska som sagt profilera sig nu, så att människor äntligen börjar fatta det. Detta irriterar mig enormt, eftersom jag intresserar mig och engagerar mig i nästan alla samhällsfrågor. I den mån jag orkar och oftast mycket mer.
Som jag sagt tidigare MP har drivit miljöfrågorna nästan enbart, för att inga andra haft vett att driva dem. NU tycker ju alla att det är viktigt som tur är.
Kanske börjar man förstå varför MP har varit och fortfarande i mångt och mycket är EU motståndare. Allt är som sagt INTE klimatpolitik...ANDRA PARTIER VILL GÄRNA ATT MP ENBART SKA FRAMSTÅ SOM "MILJÖKUFAR".
Kanske är det de övriga partierna som börjat fatta det nu. ALLT ÄR INTE KLIMATPOLITIK;) Det har MP förstått länge!
Jag samtalade vid tillfälle med några tyskar som var mycket förvånade över att miljöpartiet i sverige var så EU-kritiskt, med tanke på hur de gröna omfamnar EU just för miljöfrågans skull, som ju normalt sett inte är bunden av några gränser alls. Blev själv ställd vid tillfället och har fortfarande svårt att förstå att MP vill ställa sig utanför något som har enorm potential att ge stora vinster på just miljöområdet av alla områden.
SvaraRadera//Zac
Då är dessa tyskar kanske lika förvånade över Reinfeldt och andra partier som nu är uppenbart kritiska till EU? Det trots vinsterna med att samarbeta i klimatfrågan....Det är så många andra frågor som vi riskerar att köras över i. Jag tycker det är bra att de är kritiska. Det är mycket som är skräp med EU. Har inte MP rätt i det? Och även övriga som kritiserar EU.
SvaraRaderaMP jobbar på som sjutton inom EU med att skriva motioner. De vill göra det bästa av situationen. Att alla miljöpartister inte vill vara med i EU är ju sant... Men vinden vänder. Det finns alltid olika åsikter i alla partier. Vem vet kanske många medlemmar i alliansen ändrar sig ifråga om medlemsskap i EU i framtiden. Om inte annat så kanske de förstår att MP gynnas av att vi är med i klimatdebatten inom EU. Det gillar nog inte alliansen:);)
Det låter som om jag inte vill att MP ska samarbeta i klimatfrågan med de övriga. Det vill jag givetvis!!! MEN det är sååå många andra frågor som jag vill att de ska få chansen att driva. Flyktingpolitik, skola, mänskliga rättigheter, djurens rättigheter, frågor inom det ekonomiska systemet m.m. m.m.
SvaraRaderaOm de bara samarbetar så finns risken att övriga partier tar åt sig äran och att människor bara tror att de kan klimat. Så falskt är det ju inom politiken. Jag anser därför att de ska samarbeta, men vara tydliga med vad de lägger för förslag. Det för att alla ska förstå vilka partier som lägger förslagen. Vi blir ofta lurade tror jag och jag vill åtminstonde veta vilka som arbetat fram vad.
Populistiska politiker tar nog gärna åt sig äran. Vi kollar inte upp saker och ting så mycket tror jag. Jag skulle givetvis inte heller vilja att MP tog åt sig äran för något som alliansen egentligen har jobbat fram.
Zac,
SvaraRaderaSkolan är flummig just på grund av att det knappt får några konsekvenser att bryta mot dess fina styrdokument.
Det står att skolan ska motverka mobbning, men fortfarande har skolan ingen skyldighet att flytta mobbare i någon som helst situation. (Tidigare fick skolan inte flytta mobbare mot vårdnadshavarens vilja; nu får man detta men behöver inte. Snacka om flum!)
Visst är det så att den tidigare borgerliga regeringen ignorerade mobbningsfrågan, och att den nuvarande regeringen inte gör tillräckligt. Men det hindrar inte att Jan Björklund har rätt i mycket av sin kritik mot skolans bristande trygghet och arbetsro.
Polishämtning av skolkare är däremot förkastligt, eftersom vissa av dessa skolkare stannar hemma för att undgå mobbning. Fler poliser behövs definitivt i skolan, men poliserna ska ingripa mot förövarna och inte mot offren.
Lagen om skolplikt behöver ändras, så att det tydligt framgår att elever som kränks inte ska vara skyldiga att vistas på skolans område. Ingen ska behöva infinna sig på en plats där man bryts ner. Men framför allt måste skolan bli skyldig att flytta mobbare om inga andra åtgärder hjälper.