Enligt de nuvarande svenska kostrekommendationerna ska den som vill hålla vikten och vara frisk äta mindre fett och mer kolhydrater. Modedieter som Atkinsdieten och GI-metoden utmanar det traditionella synsättet och förespråkar mindre kolhydrater. Farhågor har funnits om att de som följer Atkinsdieten ökar risken för diabetes eftersom de äter mer fett.(Källa.)
Den nya Harvardstudien visar alltså att så inte tycks vara fallet.
En intressant sak, som vi snart få läsa mer om inom LC-sfären är detta:
Resultaten, som publiceras i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition, visar också att risken för diabetes inte ökar om man äter så kallad lågkolhydratkost. En kost med liten andel kolhydrater kan tvärtom minska risken något under förutsättning att man väljer fetter från växtriket. Det kan till exempel vara raps- eller olivolja och nötter.(Samma källa som ovan.)
Det har ju hävdats från meningsmotståndare att högt intag av mättat fett skulle öka risken för diabetes, frågan är om det är det vi ser i studien. Men som sagt, det lär vi bli varse om! ;o)
Enkla
(Källa.)– Vi ska äta mycket grönsaker och fiberrik föda. Målet är att gå ned i vikt genom att minska det totala energiintaget. Om man promenerar 30 minuter per dag så förebygger man diabetes effektivt. Det visar både en finsk och en amerikansk studie, så där har vi ganska mycket på fötterna, säger Christian Berne.
Ganska mycket på fötterna med två - upprepar - två studier?? Ohhh... Det blir inte någon direkt övertygande evidensgrad för det? Och för vilka andra "sanningar" har Berne et al "på fötterna"? :o(
//Zac
Sedan återstår att de skall fatta att vegetabiliska fetter också är direkt hälsovådliga i annat än mycket små mängder, och då talar jag om så små mängder att vi har råd att använda riktig virgin olivolja, sådan får man inte tag på under 200 kronor litern.
SvaraRaderaI övrigt bör vi äta det animaliska fett som männsiskan levt på i tusentals generationer.