Fortsätt till huvudinnehåll

Reinfeldt, Reinfeldt, Reinfeldt...

Den senaste tiden har det varit lite liv om Odenbergs utnämning till vd för Svenska Kraftnät. Om igen så har de så mot sossarnas utnämningspolitik högljutt protesterande borgerliga ånyo utnämnt en av de sina till en ganska hög post. Detta har behandlats lite varstans, men en fråga som jag tycker kommer bort i sammanhanget är frågan om hur Odenberg skall agera, med tanke på hans (rakryggade) hållning när han avgick? Jag tyckte nog att Odenberg var ett under av stolt ärlig som stod fast vis sina värderingar hela vägen och tog konsekvenserna av det. Hur känner han det när hans f d regeringskollegor har smugit och smusslat till det för att sannolikt ge honom lite plåster på såren?

Direkta lögner eller glidningar?

Tyvärr så glider de ansvariga på sanningen också... Länk till SR:

Maud Olofsson:

– Det påbörjades i mars 2007 och sedan har vi fått in ett antal både ansökningar och tips och sedan har det gått till ett företag som har tittat på kravprofilen, intervjuat och testat de här personerna och sedan har det landat i ett förslag från deras sida och så har vi tagit ställning.


Fredrik Reinfeldt:

– Den externa konsult som genomförde rekryteringsprocessen kom fram till att han var bäst lämpad för jobbet, sa Fredrik Reinfeldt.


Konsulten ifråga:

Den externa konsulten, som är egenföretagare, var inte med och valde ut vilka kandidater som skulle bedömas. Näringsdepartementet namngav två personer. Den ene var Mikael Odenberg, den andre ville inte ha jobbet så därför fakturerade konsulten bara för en bedömning. Det säger nu den externe konsulten Per Brolin.

– Jag tog betalt för bedömning av en kandidat.

Vem var det?

– Det var Mikael Odenberg.


Maud framför allt är ute i en mycket geggig gråzon här tycker jag. Enkandidatsval är knappast något man vill se på denna sidan (f d) öststaterna...

Efter den kritik som regeringen och Reinfeldt fått p g a sin utnämningspolitik och affärshantering så är jag onyå mycket förvånad över att man så här öppet och klumigt fortsätter i samma stil. Blir man verkligen så blind så fort man hamnar i Rosenbad?

Mediahantering

Jag tror att den gode Reinfeldt har många goda sidor, att hantera pressen är dock inte en av dem. Men vad värre är så sätts det ytterligare frågetecken för hur han sköter det internt. Moderaterna har alltid varit kända för att vara oerhört i framkant vad gäller PR och mediahantering., även om de numera verkar utgöras av f d politiker från vänsterblocket, så frågan är om regimskiftet inom m drog med sig att den effektiva spindoctorkunskapen försvann? För mediahanteringen har verkligen varit katastrofalt dålig under detta första år.

Schenströms inverkan

En aspekt på det hela är om dessa misstag skulle begåtts om Schenström var kvar på kommandobryggan, tyvärr så var det mycket problem även med henne vid rodret... Mer om affärerna: 'Arbetsro för regeringen'.

Dåligt utfall...

SvD har lite statistik för att slänga ännu mer bränsle på brasan:
"Bara 13 av de 45 tjänster regeringen tillsatt sedan den vann valet 2006 har utannonserats offentligt, skriver Svenska Dagbladet."

DN Ledare kör också hårt:

De borgerliga partierna gjorde före valet en poäng av att ändra på detta. I rapporten "Att bryta socialdemokraternas makthegemoni" listade man fyra punkter för en ny utnämningspolitik. Det talades om kravprofiler, utannonsering av lediga tjänster, möjligheter för riksdagens fackutskott att ställa frågor samt en utförlig och öppen dokumentation av alla rekryteringar.

Men följer också upp med en lite lustig formulering:
Det är lätt att kritisera de borgerligas dubbelmoral, men hur kommer utnämningspolitiken att se ut när socialdemokraterna återvänder till Rosenbad? Kommer man att bygga vidare på den förändring som alliansen satt i gång eller tänker partiet backa tillbaka till eran Göran Persson?

Göran Eriksson på SvD konstaterar cyniskt och nyktert:

Regeringen har gjort en del av vad man lovade före valet, exempelvis annonserat ut ett antal statliga jobb.

Men den konsult som användes den här gången berättar nu alltså att han fick två namn. Den ena ville inte, och den andre var Mikael Odenberg.

Så i fallet Odenberg verkar skillnaden mot den förra regeringen framför allt bestå i ett moment. Att en extern konsult har fått godkänna den politiska utnämningen.


Är det inte alliansens brutna vallöften som egentligen borde debatteras, jag tror dessvärre att Sahlin knappast vågar kritisera eftersom hon då lyfter på täcket för sitt eget partis förehavanden när de var vid makten... Eller vore det kanske inte klokt i ljuset av att distansera sig från "det gamla", bort från paddan Göran Persson?

Tidigare blogginlägg



//Zac



Kommentarer

  1. Det är vansinne. Kort och gott vansinne. Vanligt folk hade inte tillåtit sånt här på sin arbetsplats. Inget företag hade tillåtit det. Inte ett statligt i alla fall.

    SvaraRadera
  2. Köpte faktiskt Aftonbladet idag eftersom jag var på Karolinska och ville ha något att läsa.

    Ivrigt kollade jag vad Helle Klein skrivit. Hon är en favorit! Kristen och prästvigd... Som vi konstaterat tidigare, man får plocka ut russinen ur kakan...

    Jag ser henne som en kristen aktivist. En trovärdig kvinnlig apostel:) Men jag har ju min tro...

    Hur som helst hon säger... "Reinfeldt tycks ha en oerhörd tro på att hans ord i sig förändrar verkligheten" "Vi minns Schenkenström-affären i höstas" "Ibland bygger ni storys som inte finns. I det här fallet så finns den helt enkelt inte sa Reinfeldt med myndig stämma"

    Storyn fanns....

    "Det finns något i dessa affärer som tyder på ett annat slags ledarskap, än det ödmjuka, lyssnande ledarskap som Reinfeldt påstått sig stå för" säger Helle Klein

    Jag håller med henne!

    SvaraRadera
  3. Det är vansinne. Kort och gott vansinne. Vanligt folk hade inte tillåtit sånt här på sin arbetsplats. Inget företag hade tillåtit det. Inte ett statligt i alla fall.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man l...

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.