Nu är det inte jätteofta som jag propagerar för andra, nya bloggar - men det får bli ett litet undantag här! För de som är "inne" i LCHF-sfären så är detta knappast någon nyhet, men för de eventuellt nytillkomna så är det nog av intresse att ytterligare en proLC-läkare har börjat blogga. Jag hämtar hans egna presentation - lite ihopklippt nedan:
En sida att hålla koll på framledes.
Jag passade på att ge lite förslag på vad jag saknar vad gäller LC-information på webben:
Lycka till! Det kommer bli oerhört intressanta artiklar!
//Zac
"Jag heter Andreas Eenfeldt och är ST-läkare inom allmänmedicin i Karlstad. Sedan många år är jag mycket intresserad av kost och hälsa. Den här sidan är för dig som vill veta mer om det senaste på detta område.(Källa.)
[...]
Tanken är att man här framöver skall kunna läsa om kost och hälsa. I första hand hur man kan äta för att förebygga västerländska civilisationssjukdomar såsom övervikt, diabetes, högt blodtryck, blodfettsrubbning, förhöjt blodsocker, hjärtsjukdom, ett flertal cancersjukdomar, demens osv."
En sida att hålla koll på framledes.
Jag passade på att ge lite förslag på vad jag saknar vad gäller LC-information på webben:
- Samling av länkar för olika vetenskapliga undersökningar uppdelade i tydliga fack - det är något som i dagsläget faktiskt inte finns någonstans. T ex mättade fetter, kolesterol, kolhydrater, hjärtsjukdomar, cancer etc etc
- Kanske en avdelning med stenålderskost också - naturlig mat, d v s avsaknad av tillsatser och en massa e-nummer är något som bör tryckas på.
- En F.A.Q. där de bästa svaren från KIF redovisas.
- En gästkolumn är något mycket trevligt! Korsbefruktning av LC-etablissemanget är oerhört viktigt i rent folkbildningssyfte. Eller varför inte en gammalt inlägg någonstans ifrån? Många gånger så förtjänar gamla inlägg att lyftas upp igen!
Lycka till! Det kommer bli oerhört intressanta artiklar!
//Zac
Det finns ju många länkar hos Annika, men det skulle behövas hjälp av någon med bibliotekarieutbildning eller liknande, alltså någon som är duktig på att katalogisera information.
SvaraRaderaSjälv har jag försökt mig på att katalogisera sådant med ett tillägg till Firefox som heter ScrapBook, men resultatet har inte blivit särskilt bra. Det jag lärt mig av det är att det krävs mycket kompetens för att klara en sådan katalogisering. Verktyget ovan kan dock vara till stor hjälp, man kan också med det exportera allt eller delar till html att lägga upp på en webbsajt.
Det enda man kan göra, som jag ser det i dagsläget, är att spika upp kategorierna först. Efter detta så blir det till att tagga upp alla länkar till publikationer man har. Det kräver som du säger mycket, mycket eftertanke innan! Så det är nog en fråga för sådana med mycket erfarenhet från sökandet bland studier - medicinska sådana. Just utarbetandet av kategorierna(taggarna) är det som kräver huvuddelen av allt tankearbete.
SvaraRaderaJag kör själv med Google Anteckningsblock och det fungerar väl bra, men att kunna tagga sparade anteckningar med flera taggar, snarare än att lägga dem i en mapp vore guld värt! I huvudsak så sparar jag ner små klipp på sådant jag finner intressant, men inte precis just då... Behöver jag tillägga att det blir en herrans massa klipp? :o)
//Zac
Många bra tips var det, får nog beta av några. Tack! Lagt in ett par studier till nu...
SvaraRaderaEn av nyheterna i nästa version av Firefox kommer att bli att bookmarks kommer att sparas i databasformatet sqlite i stället för som i dag i något som är nästan omöjligt att läsa med något annat program, formatet liknar html, men har så många brister i strukturen att det i praktiken är omöjligt att göra något vettigt av.
SvaraRaderaNär den nya versionen är klar att använda kommer jag att titta på ett antal olika lösningar för att bl.a. skapa en länksida som hämtar ut en underfolder från mina bookmarks automatiskt varje gång den ändras och genererar om länksidan.
Möjligheterna att göra olika intressanta saker med detta är nästan obegränsade med tanke på att redigeringen av bookmarks ju är utmärkt för att redigera alla möjliga data i trädstruktur.
Det som ändå gör att jag kommer att fortsätta använda ScrapBook paralellt är att den inte bara sparar ner länkar utan hela sidan, eller delar av den, vilket är speciellt intressant med sidor som man kan misstänka att de kommer att försvinna.
Det jag saknar i båda lösningarna är möjligheten att tagga poster med flera nyckelord, det skulle ge betydligt större frihet att placera en viss post under flera olika kategorier.
Jag har en gammal arbetskamrat som läst informatik på universitetet, och som dessutom är en mycket skicklig programmerare, tyvärr har han redan alldeles för mycket att göra, annars hade det här varit ett ypperligt område för honom att använda sina talanger.