Men EU säger att det minskar?
(Källa.)– Med tanke på den ökande andelen ekologisk odling har snarast användningen ökat på de konventionellt odlade arealerna. Man använder mer potenta lågdosmedel och gör fler behandlingar per säsong, säger Peter Bergkvist. [Expert på riskbedömning vid Kemikalieinspektionen, min anm.]
Ekologiska kostråd?
– Det är en otrevlig utveckling. Gällande kostråd säger att svenskarna bör äta mer frukt och grönt men då får vi också i oss mer rester av bekämpningsmedel. Därför är det hög tid att Livsmedelsverket också rekommenderar människor att äta ekologiskt, säger Pia Lindeskog som är chef för KF Konsument som tagit upp frågan i Livsmedelsverkets referensgrupp.(Källa.)
Inte farligt?!
(Källa.)– Verkets hållning är att om det är under gränsvärdet så är det inte farligt, oavsett om det är konventionellt odlat eller ekologiskt, säger Bengt-Göran Eriksson, toxikolog på Livsmedelsverket.
- Det är ju inte klarlagt om de här, trots allt rätt låga, nivåerna av bekämpningsmedel i maten innebär faktiska hälsorisker. Men eftersom gifterna till stor del kommer ut i form av nedbrytningsprodukter så måste ju kroppen ta itu med dem på något sätt. En väldigt onödig exponering, särskilt för foster och barn. [Pia Lindeskog, näringsforskare och chef för KF Konsument, min anm.]
(Källa.)
Mest bekämpningsmedel
Mandariner, apelsiner och päron är de livsmedel som oftast innehöll bekämpningsmedelsrester. Paprika och vindruvor är de livsmedel som innehöll flest olika typer av bekämpningsmedel.
(Källa.)
Okunskap om hur gränsvärderna sätts?
–Dagens gränsvärden är ett väldigt trubbigt instrument. De förhandlas fram i internationella handelssamtal och i praktiken handlar det för oss oftast om att undvika försämringar. I slutänden sätts gränsvärdena i förhållande till vad som genereras vid en normal användning inom jordbruket och utifrån vad som är möjligt och rimligt att kontrollera, säger Peter Bergkvist, expert på riskhantering vid livsmedelsproduktion på Kemikalieinspektionen.(Källa.) Jag passar givetvis på att påminna om min två poster om att genast flytta bort SLV från jordbruksverket, här och framförallt här... Jag är även mycket kritisk till att SLV idag slapphänt tittar på den alltmer utbredda tillsatsexplosionen i sverige, i ex denna post.
Klok regering?
Regeringen har efterlyst en tredubbling av den ekologiska odlingen i Sverige till år 2010. Grundtanken är att mindre bekämpningsmedel och konstgödsel hjälper naturen att må bättre. Och i förlängningen även oss.(Källa.) Låter klokt, ett ekologiskt, hållbart jordbruk är något vi borde anamma snarast! //Zac PS.Jag har även skrivit om de minskande nyttigheterna i frukt innan; 'Jordgubbar någon?', 'Mer frukt!' och 'Skippa frukten!'.
För det första håller jag med om att SLV skall flyttas bort från jordbruksdepartementet, för det andra bör alla gränsvärden beslutas enbart av människor med forskarkompetens inom området, för det tredje bör huvuddelen av all forskning finansieras med allmäna medel för att undvika att industriintressen påverkar forskarna att "justera" sina resultat så att det passar finansiären. sedan får industrin anpassa sig efter forskningsresultaten i stället för som i dag tvärtom.
SvaraRaderaVisst känns det som en sketch ur Yrrol eller nå't om man skulle försöka sig på att beskriva hur verkligheten idag ser ut när det gäller kostråden?
SvaraRaderaPinsamt!
//Zac
Monty Python skulle nog kunna beskriva den ganska bra. :-)
SvaraRaderaTvå andra intressanta kandidater är Terry Pratchett eller Douglas Adams. Filmen bör produceras av Terry Gilliam (Brazil m.fl.)
SvaraRadera