"det finns bara ett sätta att övervinna en frestelse - och det är att falla för den!"
Underbart!
Sötsuget
Sötsug som jag förstår mekanismerna bakom är generellt av tre olika slag, ibland kombinerat:
- Psykologiskt
- Lågt blodsocker
- Rent beroende (vilket är mest omstritt)
Om jag pratar utifrån min egna erfarenhet så försvinner sötsuget i ett enda slag så snart jag slutat äta kolhydrater, eller rättare sagt minimerat dem. Det är en ENORM skillnad för mig och möjliggjorde att jag nästan skäms över hur enkelt jag gick ner 30 kg i vikt... Men var och en måste hitta det som passar ju ens egna individ.
Men till sockret då...
Det finns tre sorters makronutrienter, och med de menar jag fett, protein och kolhydrater. Två av dessa måste du få i dig, de är essentiella - de tillgodoser kroppens behov av vitaminer, mineraler, fettsyror och aminosyror. Det är sant att det finns en del organ i kroppen som drivs på glykos. Ex hjärnan, testiklarna(!) och några andra - men de är de viktigaste för mig personligen... ;o)
Men det viktiga är att de inte har några som helst problem att klara sig utan - kroppen ser till att det finns bränsle. Alltså har aldrig kolhydrater varit en oundgänglig del av vår kost - aldrig, aldrig aldrig.
Hoppa över dem då!
Men skall alla hoppa över kolhydraterna? Nej, här kommer det till min övertygelse - vi tjockisar, eller f d tjockisar bör nog i ganska stor grad minimera kolhydraterna. Ingen vet egentligen vad som hänt i kroppen på människor som är feta. Det som slår en är att det mer eller mindre statistiskt är omöjligt att gå ner i vikt över tid. Strikt kontrollerade studier visar på häpnadsväckande dåliga resultat efter en tid - t o m med magopererade! Därför tror jag att kroppen helt enkelt stannat i "spar-läge", något som delvis uppvägs av det "spender-läge" som lågkolhydratsdieter tycks sätta kroppen i. Visst är det till syvende dåligt underbyggda åsikter jag levererar här, men jag har då inte hittat någon bättre förklaringsmodell hittills.
SLV...
Att de gamla kostrekommendationerna behöver uppdateras, och uppdateras kraftigt sägs nu t o m av centralt placerade forskare med enormt inflytande. Kolla ex inlägget 'Uppror i etablerade led!'. Normalviktiga bör minska sitt kolhydratsintag och lära sig mer om fetter så att fettskräcken släpper. Med minskat kolhydratsintag menar jag inga enorma minskningar, utan en mer rimlig nivå på kanske 40-45E%, och då givetvis utan raketbränslet - de snabba kolhydraternam vilket ger en betydligt mer GI-inriktad kost.
Fett!
Per automatik så äter man mindre kolhydrater om man ökar på fettet, d v s bra fett. Att äta mindre processad mat är givetvis också något att sträva efter.
Vad gäller sötsuget så blir det inte mindre om man är oupptagen s a s. Är man i full tagen med att syssla med något så "glöms" givetvis suget bort en hel del. Men det försvinner aldrig med motion eller sallad - inte för mig i alla fall. Det handlar mycket om mättnad - läs en av de bästa genomgångarna av funktionen mättnad jag läst, här av Johanna Söderlund.
Men den naturliga frukten då?
Det är klart att det ganska fullmatade sockerinnehållet i frukten för vissa har en förmåga att sätta lite guldkant på tillvaron. Men jag skulle nog snarare se det som rent lördagsgodis, om man nu överhuvudtaget som "sötsugig" nödvändigtvis absolut måste äta frukt. För sådana med sötsug så är det knappast någon bra idé att rekommendera frukt istället för grönsaker vilket jag rekommenderar. Det skiljer ingenting förutom att det är mindre mineraler, mindre vitaminer, mer socker och vatten i frukt...
//Zac
Kompletterande och fördjupande läsning från undertecknad:
- 'Magoperationer på barn...'
- 'Barnfetma'
- 'Träning och viktnedgång'
- 'Mer om krav på skolidrotten!'
- 'Jordgubbar någon?'
- 'Mer frukt!'
- 'Skippa frukten!'
- 'GI = Tallriksmodellen?!'
- 'GI = Tallriksmodellen?! - del2'
Det blir broccoli, vitkål, rödkål, selleristjälkar, gurka, salladsblad, spenat, purjo,broccoli, vitkål, rödkål, selleristjälkar, gurka, salladsblad, spenat, purjo, o s v om och om igen. Hu vad enformigt! Det är svårt att passera fruktdisken med dom fina svenska äpplena så här års. Jag faller för frestelsen.
SvaraRaderaOm Du går in på New York Times, science och kollar hälsosidan, rätt långt ner - så hittar Du ett tillägg till en av Dina inlägg; om att man ska kolla kolesterol på barnen, redan vid 15 månaders ålder! Jag blir mörkrädd.
SvaraRaderaMed tanke på det mättade fettet och kolesterolinnehållet så dräjer det väl inte länge förrän man rekommenderar att man snabbt går över på välling istället för bröstmjölk med våra spädbarn... :o(
SvaraRadera//Zac