Jaha, då har Björklund nästan enhälligt valts till FP:s nya partiledare. Iofs var det nog en omöjlighet när har meddelade sin kandidatur att ens fundera över att gå upp mot en sådan populär och karismatisk motståndare.
Jag skrev om partiledarbytet inom FP för ett par månader sedan men nu när det är klart tänkte jag komma med några funderingar.
Intressant som sjutton är det och jag lär nog inte sluta med att sprida ut mina funderingar och åsikter om det heller... :o)
//Zac
Jag skrev om partiledarbytet inom FP för ett par månader sedan men nu när det är klart tänkte jag komma med några funderingar.
Sopa under mattan
Den utredning som togs fram och som entydigt pekade på ett toppstyrt parti där all intern kritik snabbt kvävs har, föga förvånande sopats under mattan. Nu är den allmänna uppfattningen att "det där tillhör det förflutna och nu ser vi med tillförsikt framåt"... Men är det vettigt att göra det? Björklund är definitivt en av dem som faktiskt drivit FP och utformat FP:s politiska linje under lång tid. Den mest påtagliga skillnaden mellan honom och nu f d partiledaren Leijonborg är att Björklund är en enormt duktig kommunikatör.Populist?
Tja, det är nog inga problem att se att han driver en oerhört populistisk linje, redan dygnsfärsk som partiledare så gick han ut med den hemska åldersdiskrimineringen i Sverige. Problemet är att han är mycket väl medveten om att det redan år 2000 lagstiftades om en sådan lag... Men budkapen gick hem, de (ovetande) i övre medelåldern som fruktat för sina arbeten pustade ut och såg plötsligt Björklund som sin frälsare... :o)Socialliberal
Personligen skulle jag gärna se att FP åter blir det socialliberala parti som idag fattas i riksdagen. Tycker det känns viktigt med ett äkta parti som står upp för äkta socialliberala värderingar i debatten. Det finns risk för att det skall kantra över annars. Jag tror inte Björklund kommer att göra detta, som sagt är han en av arkitekterna bakom de senaste årens politiska inriktning för FP och jag tror knappast att han kommer att underkänna sin egen insats och staka ut någon ny väg.Mysko!
Men av att döma av kommentarerna från fotfolket på kongressen så är det en överväldigande känsla av pånyttfödelse över valet av den nya partiledaren. Men är det det? I vilket fall så bör nog Björklund få lite arbetsro med att utforma sin politik innan man försöker utröna hur framtiden ser ut.Kannibalism
En sak är dock säker - att fortsätter han på sin linje så är risken mycket stor för att FP och M fortsättningsvis kommer konkurrera om samma väljare. Mer Reinfeldt så tog M ett stort steg in mot mitten, där faktiskt Leijonborg lämnat plats för sin färd mot höger. En sak är säker - man kan inte återgå till att försöka vara moderaterna light, för det är moderaterna själv numera.Intressant som sjutton är det och jag lär nog inte sluta med att sprida ut mina funderingar och åsikter om det heller... :o)
//Zac
Jag undrar om inte många liberaler på vänsterkanten av liberalismen i stället skulle kolla på miljöpartiet?
SvaraRaderaDe två partierna överlappar faktiskt varandra på höger-vänster-skalan inom många områden på grund av att båda partiernas ideologier spänner äver ett väldigt brett band på den skalan.
Jag tycker att det är synd att inte miljöpartiet passar på att utnyttja de möjligheter som finns med den nuvarande regeringen, man skulle t.ex. kunna vända industrijordbrukens dominans och i stället gynna små lokala företag med både djuruppfödning och småskalig förädlig av sina råvaror. Man skulle även kunna ta bort många av de onödiga reglerna som i praktiken omöjliggör gårdsslakt och gårdsförsäljning av opastöriserad mjölk.
Det är frågor som borgarna ju faktiskt redan börjat nosa på, som mp lätt skulle kunna uppmuntra dem att fortsätta med genom att använda rätt argument. Det är ju sossarna som byggt upp det regelverk som i praktiken skapat ett monopol för storbönderna med LRF i spetsen som verkar för mer gödning, mer gifter och mer GMO samt en ständig koncentration av allt färre och allt större slakterier och mejerier vilket leder till allt längre transporter och mer lidande för djuren, och därmed även mer stresshormoner i köttet.
Man skulle även kunna utnyttja läget genom att peka på hur sjuka vissa myndigheter blivit, t.ex. jordbruksverket, livsmedelsverket och strålskyddsinstitutet. Det är ju en direkt följd av det absolut sämsta hos socialdemokratin, och därmed något man skulle kunna samarbeta med borgarna om att rätta till.
Mycket bra kommentar! Och jag håller med dig. Den världsfrånvända attityd som idag råder inom många myndigheter borde vara det första som burits ut. Det ganska rigida myndighetsbygge som S i praktiken byggt upp under många år är inte direkt prime-sverige, s a s...
SvaraRadera//Zac
Jag tror att för de flesta liberaler så innebär socialistparti-stämpeln en automatisk diskvalificering. De liberala vänner jag har skulle aldrig ens tänka tanken. Och det oavsett hur MP positionerar sig, skulle jag tro.
SvaraRadera//Zac
Det beror på att de inte förstår ideoligin i mp, själv upplever jag mp som närmast frihetligt socialistiskt, vilket ligger väldigt nära traditionell liberalism. Man skulle kunna hävda att mp är mer liberala än fp idag! Både fp och m börjar allt mer likna anarkoliberaler.
SvaraRaderaSedan finns det ju en mycket stor bredd inom mp, tyvärr finns det lite för många marknadsliberaler i toppen för min smak.
SvaraRaderaKenneth - om du inte varit i kontakt med den innan så kolla lite på The Political Compass. Enormt intressanta teorier! Och jag tror de stämmer som sjutton!
SvaraRaderaGör testet så återkommer jag med var jag låg på skalan... ;o)
//Zac
Jag kommer snart med ett inlägg om Political Compass så ta kommentarerna där?
SvaraRadera//Zac
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaNopp, inget spam-skit - inte ens på ryska...
SvaraRadera//Zac
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRadera