Fortsätt till huvudinnehåll

Gå UPP i vikt!

Provokativt och rejält offtopic

Lite provokativ titel, med tanke på att jag tror det trots allt till största delen är sådana som vill gå ner i vikt som läser här?
Men aftonbladet har nyhetstorka och antagligen har de flesta "journalisterna" semester så då gör de som SVT - då återanvänder gamla artiklar. Gör man en liten resa i tiden så ser man att artikeln som behandlas nedan publicerades första gången 2001 och att den är kvar i nästan ursprungligt skick! Återvinning kallas det...
Som ett litet passus vill jag ändå påpeka på att SVT trots allt har ett oändligt mycket större och kvalitetsmässigt rikare arkiv att återanvända till än de flesta eller snarare alla. Däremot blev jag så oerhört ledsen när jag såg att SVT "hyllade" den store Bergman genom att sända hela den lång-långa versionen av 'Fanny och Alexander' (312min - MÄSTERVERK!) med ett avbrott för nyheter igår kväll...
Herregud, jag kan svårligen tänka mig något mer förnedrande för en konstnär att få sitt verk upphackat på så vis! Att hyndekanalen TV4 gör det är illa nog, men SVT?!
Et tu SVT?
Men tillbaka till ämnet efter utvikningen! Sålunda:

Gå upp i vikt

Att vara för smal kan i många fall vara ett rejält trauma. Jag har närstående som led ordentligt av detta i tonåren och det verkar knappast varit någon glädjerik resa må jag säga. Så om detta blogginlägg mot all förmodan skulle läsas av någon som faktiskt lider av att vara för smal, och som anser att inlägget känns som en skymf, så ber jag redan nu om ursäkt. Det är absolut inte min mening att göra narr av människor med undervikt. Jag är väl medveten om att det faktiskt är lika farligt, statistiskt sett, att vara för smal som att vara överviktig. Möjligen att det inte är samma samhällsliga magnitud på problemet i sig, men jag tvekar inte en sekund på att det är ett stort individuellt problem.
Jag tror inte att en smal kommer känna samma tvärsäkerhet över de råd som den säkert fått efter ha läst nedanstående. Tråkigt att så tvehågsenhet, men det handlar som vanligt när det gäller mig om att skuldbelägga och misstänkliggöra dietisterna! ;o)
Trevlig läsning!

Rena felaktigheter

I AB:s artikel 'Så går du upp i vikt' så har det rådfrågats en del dietister som tycks ha häpnadsväckande kunskaper men som inte förstår sammanhanget mellan dem.
En säger t ex:
"Det innebär att tallriken ska bestå av 2/4 kolhydrater från potatis, ris, pasta eller dylikt, 1/4 protein och 1/4 grönsaker."
Ganska revolutionerande råd eller hur? Inte ett endaste gram fett - eller så kanske grönsakerna enbart skall bestå av avokado - 86E% från fett? Dessutom ser det ut som om grönsaker bör vara helt rena från kolhydrater - och då ryker ju nämnda avokado - 10E% från kolhydrater... Eller hur räknar människan egentligen? Jag kan då inte få ihop det i alla fall. Faktum är att min vän buurd mailade upprepade gånger journalisten om detta:
... "jag skrev till Aftonbladet och påpekade det jag upplevde som fel i att man inte räknade att det skulle finnas en mängd fett i ekvationen och att grönsaker borde räknas in bland kolhydraterna till största delen... Det ska oxå påpekas att jag skrev att det faktiskt är direkt hälsovådligt att helt utesluta fettet ur maten.

Svaret jag fick var att grönsaker är "en annan sorts kolhydrater" men hon skulle justera artikeln så att det bättre skulle framgå. "
(buurd)

Men ett år senare så kommer samma artikel igen och samma korkade fel - journalisten tyckte väl vid närmre eftertanke att det ändå stämde...

"en annan sorts kolhydrater"

Hehee, ordet som den pålästa och kunniga journalisten sökte var nog stärkelse... ;o)

Ny kunskap!

– Man ska absolut inte försöka gå upp i vikt genom att äta bakelser eller andra sötsaker. Dels för att man riskerar att få näringsbrist, dels för att fetthalten i blodet ökar, säger Yvonne Linné.
Ökad fetthalt i blodet kan leda till åderförkalkning som i sin tur ökar risken för stroke, blodproppar och hjärtinfarkt. Ett hälsosamt och säkert sätt att gå upp i vikt är att äta mer kolhydrater och skaffa regelbundna matvanor.

Vad sjutton lär sig dietiesterna under utbildningen - att rapa information och korvstoppa helt utan att ifrågasätta någonting? Man blir imponerad av den låga nivån, och kappvändandet - helt utan skrupler...

Fast det kanske inte är essen som jobbar på AB, eller någon annan kvällsblaska/veckoblaska?

Vilka studier baserar hon sina tvärsäkra uttalanden på?

Sumobrottare

Nej, de som är absolute experter på att gå upp i vikt är sumobrottare, och de äter minsann inte alls enligt fettprincipen!
Skaldeman har vänligen släppt små brottsstycken från sin kommande bok:
  • ...Jag har räknat en hel del på sumodieter. Mathållningen skiljer sig en smula, beroende på om man vill gå upp i vikt, eller om man vill öka sin styrka. Aspiranterna i den lägre klassen äter drygt 5000 kcal om dagen, med 12-13 energiprocent från protein, ungefär lika mycket från fett, och 75 energiprocent från kolhydrater. Det är optimalt för viktökning.
  • De högst rankade har inte samma behov av att gå upp i vikt. De äter något fler kalorier och betydligt mer protein. Fettintaget är nära nog fördubblat, men fortfarande ganska lågt. De vill ju inte gå ner i vikt! Den mästargrupp som jag tittade på åt i genomsnitt 5500 kcal, fördelat på 29 energiprocent protein, 16 energiprocent fett och 55 energiprocent kolhydrater.
  • Principen är enkel. När man har behov av att gå upp snabbt i vikt är dieten extra kolhydratstinn. Så småningom når man elitstadiet och där har man ett ökat behov av muskler. Då behövs klart mer protein...
  • ...5000 kilokalorier låter inte särskilt mycket, men 75 energiprocent kolhydrater gör susen. Det är faktiskt 10-15 procent mer än vad Livsmedelverket rekommenderar i sin kolhydratladdade variant....
  • ...Jag har studerat några av de klassiska chankorecepten. De innehåller inga magiska ingredienser utan påminner om en mager kött- och grönsaksgryta från till exempel Viktväktarna. Poängen är att äta tillräckligt många portioner, och tillräckligt mycket ris!
  • En sumobrottare äter dubbelt så mycket som en vanlig japan. För att klara det matintaget skummar han alltid av fettet flera gånger från sin chanko-gryta. Det är förutsättningen för att kunna äta tillräckligt mycket. Lät man fettet vara kvar skulle det vara svårt att få ner tillräckligt mycket ris och därmed skulle fettlagringen hämmas.
Intressant och givetvis oerhört spännande! Speciellt spännande är denna del: "När man har behov av att gå upp snabbt i vikt är dieten extra kolhydratstinn."
Men visst är det ofantliga mängder mat och energi som en sumobrottare sätter i sig per dygn. Men sammansättningen av kosten är ändå väldigt intressant.

Bli tjockare med SLV:s råd

Tillbaka till artikeln ifråga, de två lite mer handfasta rekommendationerna är:
1. Ät mycket kolhydrater
  • Frukost: Ät gärna gröt eller flingor och frukt.
  • Lunch och middag: Pasta är perfekt. Kokt och bakad potatis är också bra. Undvik pommes frites och stekt potatis som är på tok för fett. Ät mycket grönsaker och avsluta med frukt.
  • Mellanmål: Det är bra att äta många mellanmål. Men undvik choklad, chips, bakelser och annat fett. Ät i stället mycket frukt och en extra macka eller bulle.
  • Kvällsmat: Ta en macka strax innan du lägger dig.
2. Träna fram mer former
Träningen kan jag inte säga så mycket om, men den första punkten... Ojojojj!
Låter inte det exakt som SLV:s rekommendationer?
Möjligtvis att den sista punkten om en macka är ett gränsfall, men annars är det rent av katjing!
"I stället för fett bör de spinkiga satsa på kolhydrater. Många mellanmål med mackor och bullar kan sätta lite hull på skelettet.
Till lunch och middag är det bra att äta stora portioner pasta och potatis. Efter ett par månader bör vikten ha ökat åtminstone en aning."
I rest my case... Förstår bara inte varför de inte rekommenderar bröd till varje måltid också? ;o)

Varför?

Varför är inte dietisterna förmögna att kombinera delar av sin egen kunskap och på så sätt få nya insikter, ny kunskap? De tycks vara oförmögna att klara av ett sådant grundkrav inom vetenskapen...
Läs lite noga om dietisternas råd för att gå upp i vikt:
Vivica Anell, dietist som driver företaget Mat&Motion:
  • Ät regelbundet. Detta gäller inte bara den som vill gå ner i vikt utan också för den som vill gå upp i vikt. Oavsett om du känner hunger eller inte är det A och O att du ändå inte hoppar över målen.
  • Ät minst tre mellanmål om dagen. Till skillnad mot den som vill gå ner i vikt bör den som vill gå upp i vikt äta ett kvällsmål före sänggåendet.
  • Tycker du att det är svårt att äta så många gånger om dagen kan ett mellanmål med fördel bestå av en energikaka.
  • Ät energität kost. Välj standardmjölk istället för lättmjölk. Se till att du får i dig omättade fetter som finns i bland annat nötter, frön, olja och fet fisk. Välj exempelvis bröd med nötter eller frön, ät müsli till filen och strö nötter över salladen.
  • Balansen mellan kolhydrater, fett och protein är viktig. En underviktig bör äta som en idrottsman för att få i sig rätt näringsmängd. Det innebär att tallriken ska bestå av 2/4 kolhydrater från potatis, ris, pasta eller dylikt, 1/4 protein och 1/4 grönsaker.
  • Drick inte läsk – satsa i stället på mjölk eller juice.

Bim Åkers, dietist på Primadietisten:
  • Planera dina måltider. För de flesta människor är det lagom att äta något var tredje timme.
  • Hoppa aldrig över måltider. Ät frukost, lunch och middag samt två till tre mellanmål varje dag, även om du inte känner dig hungrig. Kanske det kan vara en god idé att ställa en klocka att ringa vid nästa tidpunkt för måltid? Återinför Skalmans ”mat-och-sovklocka”!
  • Undvik lätt- och lightprodukter. Välj mer kaloririka livsmedel och använd standardprodukter av mjölk- och mejeriprodukter.
  • Tillsätt extra fett i matlagningen. Genom att använda matlagningsfett med hög andel omättat fett, t ex oljor eller flytande margarin, når du en bra fettkvalitet i maten. Gör som i södra Europa – ha lite olja i spaghettin, ta en oljedressing till grönsakerna och använd avokado som smörgåspålägg. Ett bra sätt att öka energiintaget är också att äta nötter, mandel och solrosfrön som snacks och godis.
  • Låt drycken öka energiinnehållet i maten. Mjölk, juice, frukt- och bärsoppor är exempel på drycker som gärna får vara med både till huvud- och mellanmålen. Drick mellan måltiderna och inte för mycket till måltiden. Drycken kan annars "ta plats" där mer energirik mat ska vara.

Josefine Jonasson, dietist vid Karolinska universitetssjukhusets överviktsenhet samt i Viktklubb.se:
  • Kostråden för underviktiga är egentligen desamma som till överviktiga – ät regelbundet. Skillnaden är att underviktiga ska försöka äta större portioner, fler mellanmål och energitätare kost.
  • Ät inte choklad och godis i stora lass för att gå upp i vikt. Godsaker innehåller dels en stor mängd socker, dels mättat fett som ökar blodfetterna i kroppen. Bra energikällor är i stället nötter, mandel och frön som du med fördel kan strö på gröten eller filen. Stek maten i olja eller blanda olja i salladen som dressing. Mackor med ost och/eller avokado som pålägg är också en bra energikälla.
  • Du behöver inte tänka på att alltid välja det fetaste. Det viktiga är att du koncentrerar dig på helheten i kosten och inte på detaljerna – att du har rätt balans. Som underviktig ska du tänka på att inte bara äta produkter med hög fetthalt. Det är minst lika viktigt att du får i dig både kolhydrater och protein. Regeln för en underviktig är att hälften av en portion ska bestå av kolhydrater från potatis, ris, pasta eller liknande och den andra hälften ska vara jämnt fördelad mellan protein och grönsaker.

Jag ser då häpnandsväckande insikter som inte alls förstås av dietisterna i fråga. Jag tror dessvärre inte att dessa tre råkar vara osedvanligt korkade dietister, utan säkerligen ett bra tvärtsnitt på hur dietister resonerar och hur de ger råd.

Slutsats

Jag tänker kasta fram en helt ny hypotes, främmande t o m för LC-etablissemanget...
Det kanske inte är kostråden som gjort oss feta - det kanske är dietisternas råd?
Ha en trevlig dag!


//Zac

Kommentarer

  1. Dietisterna bygger ju sina råd på samma källor som SLV.

    Jag har hört flera underviktiga som gått upp på LCHF, det verkar alltså inte vara en viktminskningsdiet utan en viktnormaliseringsdiet vilket ju stämmer väl om man anser att det är den kosten vi är skapta att äta.

    Känner två underviktiga som på mitt förslag testat LCHF och börjat normalisera sin vikt, läste även nyligen på Kolhydrater i fokus om en underviktig som var jätteglad att han gått upp 10 kg på LCHF.

    Sedan kan man ju tänka sig att den underviktig som vill gå upp kan justera upp proteinerna lite och ev. styrketräna lite för att uppgången i första hand skall vara i form av muskler. Kroppsfett behöver vi ju inte så mycket av.

    Att vräka i sig kolhydrater för att gå upp i vikt låter inte hälsosamt, undrar hur vanligt det är med diabetes och hjärtproblem bland sumobrottare? Fast skall man bygga upp en abnorm kropp behöver man ju äta abnormt, då vill man ju inte normalisera sin vikt.

    SvaraRadera
  2. Bäst är ju att man i artikeln varnar för att äta fett, eftersom det ger hjärt-/kärlsjukdomar... :o)

    "Ökad fetthalt i blodet kan leda till åderförkalkning som i sin tur ökar risken för stroke, blodproppar och hjärtinfarkt. Ett hälsosamt och säkert sätt att gå upp i vikt är att äta mer kolhydrater och skaffa regelbundna matvanor."

    Lycka till! :o(

    //Zac

    SvaraRadera
  3. Jag har också skrivit till Aftonbladet och påpekat att frukt och grönskaer också är kolhydrater. Inget svar, ej heller från chefredaktören som fick mail med förfrågan om han tillät lögner i sin tidning.

    Jag har också erfarenhet av LCHF och viktuppgång, en synnerligen mager släkting med diabetes typ2, har fått en hälsosam vikt och normaliserade blodsockervärden efter övergång till LCHF. Hans sockervärden låg på 18-20 trots tre olika mediciner. Tyvärr har hans läkare sagt upp bekantskapen med honom, läkaren ville ge honom insulin och struntade i att värdena normaliserats - han fick besked om att det var livsfarligt att äta LCHF.

    SvaraRadera
  4. Även den bästa film kräver kisspaus om den är mer än tre timmar lång. När man kör så långa filmer på bio brukar man faktiskt ha paus. Men man kanske på TV borde ha en pausbild istället för nyheter.

    SvaraRadera
  5. Hans, håller med - men... så länge inte filmen/avsnittet etc är anpassad för en paus så är det i mitt tycke en styggelse. Jag har sedan länge slutat titta på TV4, och framför allt filmer. Det sätt som de bryter på är exakt så man inte skall göra.

    Nu är iofs Fanny och Alexander lite speciell, eftersom den faktiskt är i två akter - och jag förutsätter att SVT bröt för nyheter just i den pausen som är i mitten. Men jag tycker fortfarande att det är uselt att klippa i ett konstnärligt verk.


    //Zac

    SvaraRadera
  6. Ett alternativ är att göra som jag, kasta ut teven och läsa böcker i stället. De få program och filmer jag vill se finns ju på nätet. :-)

    Har varit utan fungerande teve i över ett år nu och inte saknat den tillräckligt för att orka laga den, och då är det antagligen ett rätt enkelt fel.

    SvaraRadera
  7. Jag skulle nog har svårt för att klara mig utan tv. Å ena sidan så kollar jag på bra film på projektorn, och mediokra filmer på tv:n... Kanske om jag hoppade över alla mediokra filmer... Hmmmm....

    ;o)


    //Zac

    SvaraRadera
  8. Att titta på mediokra filmer är bortkastad tid som kan användas till något bättre. T.ex. en bra bok, en promenad eller kanske att skriva i sin blogg? :-)

    SvaraRadera
  9. Även den bästa film kräver kisspaus om den är mer än tre timmar lång. När man kör så långa filmer på bio brukar man faktiskt ha paus. Men man kanske på TV borde ha en pausbild istället för nyheter.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man l...

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.