Fortsätt till huvudinnehåll

Bra film!

Kenneth Ekdahl skriver i en kommentar:
De två överlägset bästa filmerna jag sett i år är V for Vendetta och An inconvenient Truth.
(jag har länkat filmerna till IMDB.)

Håller med om att de håller mycket god klass, däremot så har jag två andra favoriter i år:
  • Pans labyrint - vilken film! Låt inte faktumet att regissören ligger bakom 'Hellboy' fördunkla det faktum att det är en fantastisk film, på så många plan! Guillermo del Toro, regissören lär komma att tala om sig framledes! En av mina favoritfilmer - men låt inte lura er - det är ingen film för barnen alls!
  • The Black book(Swartboek) - Faktiskt samma sak här... Ett thriller-drama som inte går av för hackor, trots att Paul Verhoeven ligger bakom. 'RoboCop', 'Total Recall', 'Basic Instinct' och 'Starship Troopers' från 80- och 90-talet är imponerande filmer på sitt sätt (även superkalkonen 'Showgirls'). Men att han var förmögen att göra ett bra drama, med enormt skådespeleri trodde jag då inte! Hollands dyraste film genom tiderna, har fått blandad kritik på hemmaplan - känslorna inför 2:a världskriget är där som i övriga europa väldigt kluvna, mycket skit som kommer till ytan. Utomlands har det varit en eriksgata. Och det är en film som står ut. Se den, låt inte faktumet att språken är holländska, tyska och lite engelska stoppa er.

Bästa filmerna genom tiderna

'Gudfadern', eller 'Gudfadern II' ligger bra till. En av de få uppföljarna där den andra filmen är lika bra, eller rent av bättre än den första. Men rent personligen så håller jag antingen 'Clockwork Orange' eller 'Barry Lyndon' högst. Men visst - det är absolut inte filmer för alla.

Sedan kommer '2001 - ett rymdäventyr' som är sjukt bra. För att vara en film från 1968 så är det makalösa effekter! Och den är vacker - vem kan glömma wienervals till en rymddockning?

Det enda som är synd är att mycket av miljön är så oerhört färgad av 60-talet. Fast modet går ju runt så om några år så kanske man tycker att det är på pricken!?

Det som de flesta som är kritiska emot filmen har gemensamt är just tempot - det krävs kanske lite mer öppna sinnen och ett grundlugn för att uppskatta filmer där saker och ting får ta sin tid. En uttalad mening med manuset var faktiskt att det inte skulle gå att förstå helt och fullt. Visste ni att Arthur C Clarke skrev boken parallellt med manusskrivandet som han gjorde tillsamman med Kubrick?

Kubrick är för övrigt en av de mest begåvade filmskapare genom tiderna. Vem har gjort sådana mästerverk i så skilda genres? Skräck, komedi, satir, drama, kostymfilm och inte minst krigsfilm? Fantastiskt! Jag har skrivit mer om honom här.
'Citizen Kane' är en annan film som måste nämnas, den är otroligt bra. Och det är ett debutverk - av en 26-åring! Orson Welles måste själv ha insett att hans magnum opus kom redan i debuten - vilket självförförvållat arv att leva upp till... Hua!

Må bra film

'Peters friends' är världens bästa prozacfilm! Den är receptfri också... Annars fungerar de flesta engelska komedier med Hugh Grant, med en självklar etta i 'Love Actually'.

Alla Lasse Hallströms filmer är superba med mycket värme i människoskildringarna.

En detalj som jag lagt märke till är att riktigt bra, varma komedier alltid har ett tragiskt element i sig - kanske krävs det för att det ska vara trovärdigt och lite mer djup?

Bästa animerade

Bästa animerade såsom i animationshantverk eller bästa film som är animerad? Handlar det om bästa film så är väl nästan vilken som helst ifrån Studio Ghibli sevärd och en aspirant till topplistan!

De finns som import hos de flesta välsorterade affärer. Ett gott råd är att låta den japanska originalljudet vara och köra med engelsk sub. I flera av filmerna så har de amerikanska dubbarna lagt till en massa extra (egentligen onödig) dialog, sannolikt för att mer förklara händelserna; men är verkligen amerikanarna så korkade? Skitirriterande är det i vilket fall eftersom mycket av Studio Ghiblis storhet ligger i att låta bildspråket tala, och inte alltid förklara allt till 100%. Filmerna är karaktärsdrivande och inte historiedrivande som vi i västerlandet har som tradition.

Studio Ghibli!

Studio Ghibli ligger bakom en mängd fantastiska filmer som alla borde se i vilket fall.

'Eldflugornas grav' är en grymt bra film film. Det är absolut ingen direkt barnfilm, snarare ett mycket starkt drama om två syskons försök till överlevnad i slutet på andra världskriget. Enormt, enormt drama.

"September 21:st, 1945. That was the night I died."

Det räcker med det citatet för att de allra flesta som sett filmen ska känna en klump i halsen...

Disney...

Sedan är väl Disneys o-dataanimerade filmer bra hantverk, men å andra sidan så har de mer eller mindre slutat med det och dataanimerar stora delar av sina "teckande" filmer antagligen i rent ekonomiskt syfte.

Don Bluth

Don Bluth brukar nämnas i samband med goda animatörer, han hoppade ju faktiskt av Disney just i protest över hur mekaniska och dåliga filmer de har börjat producera. Och det är som många säger - en fantastisk film med en oerhört bra grundstory. Tyvärr så var väl 'Brisby och NIMHs hemlighet' och nästa egna film 'Resan till Amerika' de två filmer som faktiskt var fantastiskt animerade och med riktigt bra storys. Sedan hamnade han i ekonomiskt trångomål och fick börja göra dussinfilmer även om både 'Anastasia' och 'Titan A.E.' är bra filmer så kom de aldrig i närheten av magin Brisby.... En extra sak - han är dessutom mannen bakom animationerna i 'Dragon's Lair' - det första riktigt animerade arkadspelet. En personlig not - det är nog outstanding det svåraste spel jag spelat - helt omöjligt. Jag tror faktiskt att det var just det spelet som gjorde att jag började svära... ;o)

Björn Isfält

Skall jag dock välja en animerad favoritfilm så väljer jag nog Per Åhlins 'Hundhotellet' - helt sjukt bra OCH SVENSKT! Hans andra mästerverk är 'Resan till Melonia' - enormt häftiga filmer båda två. Jag gillar galenskapen i filmerna, mycket bra historier, personligt animerade och fantastisk ensamble vad gäller rösterna. Magiskt. Man måste och i samband med melonia nämna musiken av Björn Isfält! Jag skäms lite över att inte ha nämnt honom i inlägget 'Bästa filmmusikkompositör'...

'Kådisbellan' och 'Mitt liv som hund' förtjänas också att nämnas som mycket goda filmer med perfekt passande musik av Isfält. Ett geni till kompositör. Dessa två och orgelmotivet ur 'Bröderna Lejonhjärta' är enormt bra, 'Änglagård' är en annan mycket bra film där musiken starkt adderar till känslan. Jag påstår att Björn Isfält som andra goda filmmusikkompositörer bidrar till att filmerna får så pass höga betyg av mig och av många andra recensenter.
Jag tror det var lungcancer som han dog av, alldeles för ung. Jag minns en dokumentär där Björn satt och komponerade vid sitt piano. På pianot stod en askkopp precis överfull med fimpar och cigarrettröken låg tät över rummet... Dessutom såg han märkt ut redan då... Sorgligt! Han blev väl inte ens 50 år tror jag...

En sista sak bara - han låg dessutom bakom musiken till 'Trolltider'. En hel del musik från Trolltider kan man nog nynna utan vidare, så nog har han gjort ett visst avtryck i alla fall!


//Zac
EDIT: Har omformulerat bort de flesta 'fantastisk' som fanns i ursprungsartikeln... Det var säkert ett tjugotal från början! Fantastiskt egentligen... ;o)

Kommentarer

  1. Tack, nu har jag fått lite filmtips till gråa och tråkiga hösten :o)

    Du nämnde Trolltider, vet du var man skulle kunna få tag på en kopia nånstans?? Spelar ingen roll om det är video, cd/dvd eller nåt annat media.

    SvaraRadera
  2. På Ginza finns den, 200 spänn med frakt. Länk.

    Och den är lika bra som man minns den! ;o)

    Kanske borde jag haft med kategorin bästa julkalendern? :o)


    //Zac

    SvaraRadera
  3. Jag har köpt den, Sunes Jul och Findus.

    Grymt bra julkalendrar.


    //Zac

    SvaraRadera
  4. Åh, tack! Nu ska jag beställa den och överraska alla i Julhelgen ;o) Vi är många i familjen som vill se den igen :o)

    SvaraRadera
  5. Jaaaa, kategori JULKALENDRAR!

    Bästa Julkalendern för mig är Teskedsgumman :o)(undrar om den går att få tag i efter alla år??). Sen kommer förståss Trolltider!

    Findus och Sunes Jul, som du nämner är oxå riktiga höjdare!

    SvaraRadera
  6. Oj, nu är jag tjatig ;o), men apropå Jul så kom jag på en tecknad film som gick några jular i SVT "Trolltyg i Tomteskogen", vilken höjdare :o) Har du sett den??

    Den får visst inte visas längre, har nå´t med upphovsrätten o göra :o(

    Har iaf hittat den på nätet så den ska oxå införskaffas till Jul!

    SvaraRadera
  7. Jo, när det gäller Trolltyg i tomteskogen så vet man inte vem som har upphovsrätten längre, eftersom bolaget som producerade gick i kk. Det är en av de mest önskade repriserna enligt SVT - och varför inte - den är suverän!

    Det lär enligt källor gå att få tag på den ändå... Hrmm... Hrmm... Dessvärre i VHS-kvalité, men vad gör man inte för att underhålla barnen! :O)

    För övrigt så ger SVT själva ut julkalendrar, Länk.


    //Zac

    SvaraRadera
  8. Man kan inte diskutera animerad film utan att nämna den största av dem alla, Chuck Jones och hans mästerverk Coyote and Roadrunner!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! <-- Dra och släpp länken till vänster på ditt bokmärksfält. När du sedan markerar något på någon sida som du vill skicka till någon så klicka sedan på länken du sparat och vips! så har du ett snyggt förpackat mail med allt du behöver. Rekommenderas. TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! <-- Gör samma sak med denna. Supersmidigt och rekommenderas å det grövsta! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.