Nu knävlar så händer det saker - SvD skriver idag:
De första bevisen för att konsumtion av snabba kol-hydrater ökar risken för att få hjärtsjukdomar sätter ny fart på kritiken mot våra näringsrekommendationer. Ledande expert kräver en radikal omläggning och menar att budskapet om att äta mindre fett kan ha bidragit till fetmaepidemin.
(Källa.)
... de så väl etablerade råden att minska det totala fettet är ett överförenklat budskap som saknar vetenskapligt beläggDetta är nog en av de värsta bomber mot våra förlegade, felaktiga och så hårt omfamnade kostråd jag läst! Fantastiskt - det är inte utan att man nästan skriver detta med tårar i ögonen!
... fördelarna med fettminskning gäller mättat fett, det vill säga fett från djurriket, och härdade transfetter, medan växtfetter kan ha god effekt
... nackdelen med antifettpropagandan är att den stimulerar till ökad konsumtion av snabba kolhydrater
... ökar den glykemiska belastningen, det vill säga höjer blodsockernivåerna vilket medför flera ohälsosamma effekter
... denna icke-avsedda effekt av våra traditionella och så väl försvarade näringsråd från myndigheterna kan ha bidragit till de två moderna förödande hälsoepidemierna ökande fetma och diabetes
... dags för ett paradigmskifte ... för att minska riskerna för hjärtsjukdomar, diabetes och för hälsan i stort genom att ändra inriktningen från minskat fett ett till minskat GI
Det bör ha högsta folkhälsoprioritet
Och SLV?
Professor Åke Bruce vid Livsmedelsverket menar att det är svårt att ta ställning till Frank Hus åsikter eftersom de är så allmänt hållna.Herregud! Vilken planet kommer människan ifrån?
–Oftast visar det sig att den här typen av förslag ofta stämmer med våra nordiska rekommendationer, säger han.
Och studien som detta baseras på?
Utgångspunkten för den uppseendeväckande kommentaren är en ny stor studie som publiceras i samma tidskrift. I den har nästan 16000 från början friska holländska kvinnor följts i nio års tid. Bland annat fick de redogöra för sina matvanor.
556 av dem fick hjärtinfarkt och 243 slaganfall under perioden. Jämförelser mellan dem och de icke-drabbade visade att de som åt mat med högt glykemiskt index hade en och en halv gång högre risk att få dessa sjukdomar. För överviktiga kvinnor var risken ännu högre.
Det är den första undersökningen som kan påvisa en direkt hälsoskadlig effekt av mat med högt glykemiskt index. Förra året kom en stor undersökning av 50000 amerikanska sjuksköterskor som visade att lågfett-kost inte skyddade mot cancer och inte mot hjärtsjukdomar, som den borde ha gjort alltså.
Det närmsta jag har kommit originalartikeln är denna artikel i HealthDay.
Uppdaterar här när jag hittat artikeln. På Johanna Söderlunds suveräna blogg 'Kost och hälsa' fanns idag en länk till sammanfattningen i ett läsvärt inlägg 'Kostråd från när och fjärran'. Rekommenderas!
Claude Marcus kommenterar i AB
- Just kostfiber är bra för oss. Det skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar.(Länk.)
- Det blir väldigt besvärligt om man på så lösa grunder ska varna för en basprodukt som ris som är en basföda i stora delar av världen.
- Det är säkert så att vi bör byta ut en del animaliska fetter mot goda fetter, men vi behöver inte äta mer fett. Vi har en befolkning som bara blir fetare och fetare.
- Skulle vi äta så mycket fisk som rekommenderas skulle vi fiska ur våra hav.
- Om man ska äta goda fetter så kanske man inte ska äta så mycket kött.
- Vi ska försöka äta en allsidig kost och undvika fetma och övervikt.
Låter inte i synk riktigt? Undrar om han ens läst artikeln ifråga? Han missförstår tydligen att Frank Hu säger rakt ut att antifettpropagandan klart och tydligt leder till att vi äter mer och mer kolhydrater i form av bröd, pasta och ris. Han försöker sig också på det retoriska tricket att koppla samman fett=>fetare, något som bara blir pinsamt.
Men han lämnar en öppning:
Står sig den traditionella matpyramiden fortfarande?Tja, är det inte delvis det som det tjatats om i minst ett par år nu? Men Marcus har istället stått som den svarta riddaren i 'Monty Python and the holy Grail'...
- Ja, men jag tror att den kan behöva ses över. Det är möjligt att man lite för ensidigt lyft fram fetterna och att man bör bli mer striktare med transfetterna. Sedan borde man också ta med diskussionen om snabba kolhydrater.
Mer studier
The atherogenic potential of dietary carbohydrate.
Kopp W.
Univ. Doz. Dr. Wolfgang Kopp, Diagnostikzentrum Graz,
Mariatrosterstrasse 41,
A-8043 Graz, Austria. wk@dzg.at
OBJECTIVE: To investigate the role of dietary carbohydrate in atherogenesis.
METHOD: Search of the literature for relevant papers concerning the relationship of insulin/hyperinsulinemia and carbohydrate on the one hand, and the renin-angiotensin system, the sympathetic nervous system, growth factors, i.e. platelet-derived growth factor and insulin-like growth factor-I, C-reactive protein, and dyslipemia, on the other hand, factors well known to be involved in the atherogenic process, as well as for epidemiologic studies investigating the relationship between high-carbohydrate diets and the development of cardiovascular disease.
RESULTS: High-carbohydrate nutrition is shown to have the ability to induce vascular inflammation and plaque formation through an insulin-mediated activation of the RAS, growth factors, cytokines, the SNS, and C-reactive protein and to cause an atherogenic lipid profile in normal humans. Epidemiologic studies as well as studies in experimental animals corroborate an important role of dietary carbohydrate in atherogenesis.
CONCLUSION: High-carbohydrate diets, particularly in the form of high-glycemic index carbohydrate, have the ability to directly induce atherosclerosis. Based on anthropologic facts, the reason for these dietary-induced, insulin-mediated, atherogenic metabolic perturbations are suggested to be an insufficient adaptation to starch and sugars during human evolution. Restriction of insulinogenic food (starch and sugars) may help to prevent the development of atherosclerosis, one of the most
common and costliest human diseases.
PMID: 16540158 [PubMed - in process]
Ref: Prev Med. 2006 May;42(5):336-42. Epub 2006 Mar 15.
Några godbitar ur studien
High-carbohydrate nutrition is shown to have the ability to induce vascular inflammation and plaque formation through an insulin-mediated activation of the RAS, growth factors, cytokines, the SNS, and C-reactive protein and to cause an atherogenic lipid profile in normal humans.Detta låter väldigt intressant! Inga dåliga slutsatser heller - precis i linje med vad de flesta LC:are påpekat gång på gång! Metoden är att gå igenom befintlig forskning, om det handlar om tung, solid forskning så kan man minst sagt undra varför den har förbisetts av så många andra forskare. Att mer eller mindre sammanställa flertalet forskningsrapporter på detta viset är väldigt tungt. Fast det är tidigt att uttala sig eftersom jag inte vet så mycket mer än vad som står i denna sammanfattning.
Epidemiologic studies as well as studies in experimental animals corroborate an important role of dietary carbohydrate in atherogenesis.
[...]
Based on anthropologic facts, the reason for these dietary-induced, insulin-mediated, atherogenic metabolic perturbations are suggested to be an insufficient adaptation to starch and sugars during human evolution.
Restriction of insulinogenic food (starch and sugars) may help to prevent the development of atherosclerosis, one of the most common and costliest human diseases.
Jag är oerhört imponerad, det är EXAKT det som vi LC:are påpekat, det är som om artikeln är skriven av en LC:are med mycket stenålderstänk i botten!
Den pekar gång på gång på faktumet att insulin/blodsockerstörningar ligger i botten på hjärt-/kärlsjukdomar.
Insulin/blodsockerstörningar
En otäck detalj är att de pekar inte bara ut människor med fetma heller, de konstaterade insulin/blodsockerstörningar även hos "normala" människor. De förkastar också att fetma är upphovet till diabetes, det är enligt författarna en typ av insulinokänslighet som ligger i botten för fetman, som sedan kan slå ut i full diabetes.Artikeln styrker exakt det som så många av oss LC:are befarat, att det är den förändrade kosten som är huvudorsaken till ohälsan. Intressant är att de gör jämförelser med nutida samlar-/jägarfolk, de stora skillnaderna är:
Speciellt vårt höga intag av kolhydrater och speciellt de snabba (F1-kh) är anledningen enligt författaren att vi idag har ett i mänsklighetens historia unikt påslag av insulin nästan hela vår vakna tid!
Mer blodsocker => hjärtsjukdom
I en ny studie i tidskriften Circulation visar Claes Held vid Karolinska Universitetssjukhusets hjärtklinik att blodsockernivån hos hjärtpatienter har betydligt starkare samband med risken för hjärtsvikt och hjärtdöd än vad som tidigare har antagits. Det gäller också inom nivåer som klassificeras som normala.Källa: http://www.ronden.se/scripts/nyheter.asp?id=448&start=0
Studien i Circulation, som är officiellt organ för American Heart Association, baseras på data från drygt 30 000 patienter från hela världen med känd hjärt-kärlsjukdom. Diabetes har länge varit en känd riskfaktor för hjärtsjukdomar, men studien visar alltså ett tydligare samband än så. Resultaten visar att risken för hjärtsvikt och hjärtdöd ökar gradvis med stigande blodsockervärden och är oberoende av om man har diabetes eller ej. Även förhöjningar av blodsockernivån inom den övre delen av normalintervallet visade på samband med en ökad risk.
Claes Held vill dock understryka att resultaten visar på starka statistiska samband, men strikt vetenskapligt bevisar de inte säkert ett orsakssamband. Flera tänkbara hypoteser stöder dock en koppling mellan blodsocker och risken för hjärtsvikt. Bland annat kan höga blodsockernivåer orsaka åderförfettning och stelhet i hjärtmuskeln, vilket i sin tur kan leda till ökad risk för hjärtsjukdom och död, enligt Held.[min fetstil...]
De viktigaste rekommendationerna för den som vill hålla sin blodsockernivå så låg som möjligt är enligt Claes Held mycket enkla och välkända: en hälsosam livsstil med en balanserad diet, kontrollerad vikt och regelbunden fysisk aktivitet.
Studien utfördes av Claes Held under ett gästforskarår vid McMaster University i Hamilton, Kanada.
Snacka om att det börjar röra på sig! Försök att få någon substans ur denna artikel och sedan SLV:s numera berömda 55-60E% kolhydrater...
//Zac
UPDATE: Även Aftonbladet har nyheten nu, fyllde på ett stycke ovan.
Puh, mycket att läsa var det. Får återkomma. :)
SvaraRaderaDet var mycket intressant att läsa. Även om jag tycker mig veta att LCär rätt och riktigt är det skönt att få vetenskapliga belägg också.
SvaraRaderaSå synd, så synd att SLV och Huddinges forskare inte vågar erkänna att de har fel.
Har en olycklig förmåga att alltid bli långdragen... Men samtidigt är jag livrädd för att börja snuttifiera - man vill ju inte bli bloggvärldens svar på nyheterna i TV3 direkt... ;o)
SvaraRaderaJag kommer sannolikt imorgon med ytterligare en lite teknisk blogg om en annan undersökning som visar eventuella fördelar med LC.
//Zac
Men Marcus har istället stått som den svarta riddaren i 'Monty Python and the holy Grail'
SvaraRaderaJag tycker snarare hela Livsmedelsverket låter som the Knights who says nih.
PS.
Jag vet inte om du kan styra vilka html-taggar som ät tillåtna i kommentarer, men kan du det så är blockquote och cite väldigt användbara, ev. även abbr.
Lite småtrist är det nog bara
SvaraRadera< a >, < strong >/< b > och < em >/< i > som är tillåtna i kommentarerna...
//Zac
Snälla Zac, ändra inte något, det är superbra som det är just nu!
SvaraRadera