Aftonbladet
Aftonbladet har sveriges faktiskt kanske starkaste fält med ruskigt bra "kolumnister", lite sämre efter den 17 september, men det kommer jag till...
Jan Guillou, alltid bra, Robert Aschberg, ibland riktigt underhållande bra, Johan Hakelius, alltid rolig och ger eftertanke, Herman Linqvist, historiskt perspektiv, alltid intressant och sist men absolut inte minst - Yrsa Stenius, bäst! Slutar tyvärr den 17 september då hon börjar arbetet som Allmänhetens pressombudsman, PO. Det blir säkert bra, men oj vad jag kommer sakna hennes humanistiska, förstående och djuplodande kolumner. Anna Ekelund tyckte jag förr var en av de friskaste fläktarna, men hon ansågs tydligen som lite väl politiskt (o)korrekt så henne sparkade de - hon var t ex uttalad icke-feminist... och det passade sig inte tydligen, men nu är hon (äntligen) tillbaka! :o)
A- och B-lag i AB...
Tydligen så är några kolumnister så poppis/alternativt dyra, att Aftonbladet tycker att man måste vara plus-medlem för att få tillgång till några utvalda. Kanske mest en förändring för att promota plus-medlemskap.Det blir väl lite som ett A-lag och ett B-lag bland dem kan jag föreställa mig. A-laget ligger bakom betaltjänsten och B-laget är gratis, för den allmänna pöbeln... Om det nu överhuvudtaget görs några möten där alla kolumnister samlas så får nog A-laget välja stolar först! ;o)
Nyhetsförmedling
Jag läser AB för att de faktiskt är oerhört snabba med nyheterna, fullt i klass med CNN eller BBC. Sedan att artiklarna många gånger är direkt översatta från Reuters eller TT eller någon annan nyhetsförmedlare är bara pinsamt... Men ser jag samma nyhet på någon kvalitétstidning - DN/SvD, så läser jag alltid i första hand där. Journalistiken är oerhört mycket bättre och i sanningens namn så är det bara de två som är värt namnet tidningar egentligen.
AB och Expressen är bara riktiga hyndblaskor - som TV4, fast tryckt på toapapper ungefär...
Expressen då?
Nja, Expressens kolumnister tycker jag i de flesta fall suger.
Ulf Nilson var riktigt bra en gång i tiden, idag utstrålar han mest någon typ av tillbakadragen bitterhet, även om han fortfarande glimtar till i sin forna elegans. Han håller från och till så ojämn kvalité att man tvivlar på att han faktiskt en gång har varit riktigt bra...
Linda Skugge och Liza Marklund klarar jag dessvärre inte av. Skugge helt enkelt för att hon är Skugge och Marklund för att hon rent av är obscent politiskt korrekt och förutsägbar, vilket givetvis tråkigt nog gäller en hel del av Skugges alster också.
Leif GW Persson är ganska bra, speciellt när han skriver om det han är riktigt bra på - sin kunskap av polisen, kriminalpolitik och polisarbete. Underbar ordbehandling, väldigt underfundigt rolig från och till.
SvD
Maria Abrahamsson på SvD är inte på samma politiska sida som mig alls, men mycket påläst och duktig - jag njuter i de flesta sammanhang som hon medverkar i. Hon är klar etta bland de politiska kommentatorerna enligt mitt sätt att se.
Cordelia Edvardsson, kolumnist på SvD har judiskt påbrå, bor och skriver mycket om Israel. Hon är oerhört empatisk, ganska underfundigt rolig och en riktigt vettig kolumnist. Mycket insiktsfulla och nyanserade åsikter om framför allt Israel-Palestinakonflikten.
Per Ahlmark kan man till nöds läsa om man behöver få upp blodtrycket - den herrn tycks ha blivit extremt extremistisk med åren!
DN
DN:s Hanne Kjöller kan jag tyvärr inte riktigt med, vet inte varför - hon är rejält duktig och påläst. Kjöller är tråkigt nog långt ifrån någon humanist, hon visar ofta prov på att vara, eller åtminstone framstå, som ganska oempatisk och inte så lite übermench-aktig. Som magopererad och därtill en flitig operationsförespråkare har hon dessutom öppet i flera debattprogram starkt pläderat för att bredda användningen rejält av magoperationer, i TV8 tror jag det var. Dessutom var hon dagarna efter i morgon-tv och sade samma sak, både som opererad och som opinionsbildare. Tror sjutton att hon skriver på/publicerat en bok om ämnet också, om jag inte minns fel... Jag diskuterar mer om magoperationer här för övrigt.
PC Jersild, också DN, är superb - påläst, humanistisk och humoristisk. Mycket bra.
DN Debatt
Tja, vad skall man säga om den? Sveriges i särklass bästa, och viktigaste debattsida. Det är alltid hög klass på de artiklar som kommer in, höga poäng för kvalitétskontrollen. Länk.
Bara två...
Skulle jag bara få läsa två av alla tidningskrönikor/-kolumnister/-ledare så skulle jag nog välja Maria Abrahamsson, för sin utmärkta klarsynthet och Yrsa Stenius, som alltid är lika intressant och human. Båda dessa kvinnor är inte rädda för att säga vad de tycker - föredömen för oss alla, tycker jag - oavsett övrig åsikt om kvinnornas politiska läggning. Bra balans också för övrigt.
Enligt uppgift ska dessutom M.A. vara väldigt trevlig privat - har en släkting som umgås lite grann med henne, hon dök upp i adressfältet i ett mail en dag och jag tappade hakan lite grann! :o)
Bloggar
Vad gäller bloggar för nyhetsinhämtning så är jag sedan tidigare tveksam...En blogg som dock faktiskt är ett måste är Carl Bildt's blogg - 'Alla dessa dagar'. Det är, trots eventuellt tillkortakommande för tredje statsmakten, en ynnest att få en sådan intim inblick i dels en av regeringens tyngsta departement, men även in i en politisk tungviktares vardag, vilket Carl Bildt onekligen utgör.
Dick Erixon är lite av en extremist vilket alltid är kul att läsa. Han står till höger om de flesta, så för att balansera upp den slagsida åt höger som jag har hittills bland mina blogglänkar... så slänger jag även in ett par något mer vänsterinriktade bloggar:
Maria Wetterstrand, MP:s språkrörs blogg. Egentligen ganska kass, det är flera divisioner under Bildts blogg, men man tager vad man haver s a s... Om man skall vara positiv så är hennes blogg lite mer köksbordsrealismigt(?)
EDIT: Kan tyvärr inte rekommendera honom längre, han sållar dessvärre bort sådant som är det minsta lilla kritiskt mot hans blogg. Den är fortfarande läsvärd, men man skall vara medveten om att det devis är ett rejält ohederligt spel bakom kulisserna. Riktigt tråkigt, rykten om detta har funnits länge, jag har faktiskt i min enfald hela tiden trott att det berodde på att oppositionen hade slut på argument, men då jag råkat ut för samma sak själv så står det tyvärr klart för mig att det är ohederlig debatteknik där... :o(
Swnet ja...
Där försökte man sig på sina första stapplande steg som besserwisser... Men jag fick så fruktansvärt på tafsen att jag snabbt drog mig tillbaka, med hedern sisånär i behåll... Det blev till att läsa och se vad de stora grabbarna hade att säga istället! :o)Andra nyhetskällor
Annars kollar jag vanliga lokala nyheter och nyheter för tekniknördar på ex IDG, eller Teknikens värld. Plus en del utländska källor, ex CNET-news, Tom's hardware och MacWorld.Tips?
Använd gärna kommentatorsfunktionen för att komma med idéer och kritik kring fler bra nyhetskällor.Vad gäller LC så finns det några länkar i högermarginalen - 'Mina dietrelaterade favoritlänkar'. En bra bit ner.
Surfar jag verkligen runt på dessa sidor dagligen? Nej, det gör jag inte. Men däremot så kommer RSS som en räddare i nöden, många artiklar/krönikor/ledare har jag bara sett "i verkligheten" när jag surfat in för att hämta RSS-länken! Jag har (givetvis) också skrivit lite grann, om än mycket översiktligt om RSS själv... :o)
Journalistiken i övrigt
Nämnde jag i mitt inlägg från i förmiddags, 'Journalister och dreven', kort så ville jag ha sagt att jag tycker att journalistiken suger idag. Den grävande, undersökande, avslöjande, integritetsförsvarande och av indignation darrande journalistiken tycks ha dött sotdöden på andra sidan 80-talet... :o(
Det handlar mer om att bli kändis än om att agera som den tredje statsmakten idag. Tyvärr. men betänk t ex en sportjournalist som varit lite "pain in the ass" på någon idrottsstjärna... Den journalisten lär knappast ha mycket att skriva om den närmsta tiden... Så det blir någon typ av kompisskap och självpåtagen censur, tyvärr. Nu skiter jag fullständigt i vad en överbetald, reklamfinasierad sportdåre presterar, eller inte presterar - men om man för över resonemanget till samhället/politiken så blir det genast allvarligare... Usch.
//Zac
Ett par andra nyhetstips:
SvaraRaderaSlashdot
Treehugger
Yelah
"If a vegetarian eats vegetables, what does a humanitarian eat?"
Tack, Treehugger är faktiskt ny för mig, ska kolla runt lite.
SvaraRaderaSlashdot borde jag faktiskt haft med... *skäms*
Och NewsForge, fast man närmar sig nördmarkerna med stormsteg känner jag... ;o)
"Om det vore meningen att vi inte skulle äta djuren så skulle dom inte vara gjorda av kött!" - Homer Simpson.
//Zac
Alla borde bejaka sin "inner geek". :-)
SvaraRaderaDet pratas så mycket om att män skall bejaka sin kvinnliga sida, det pratas mycket mindre om att kvinnor skall bejaka sin manliga sida. Jag tycker det är väldigt attraktivt med en kvinna som även kan vara som "en av grabbarna". Som t.ex. kan hänga med ut och kampa några dagar utan att behöva "ta på sig ansiktet" innan hon vågar visa sig på morgonen och kan under sådana förhållanden kan klara sig utan att duscha tre gånger om dagen.
Och alltför många är så rädda för att bli kallade nördar att de hellre stänger av hjärnan och bejakar in inre idiot.
Jag har erfarenhet av personer på företag, vars huvudsakliga arbetsredskap är datorn, som glatt kan utbrista "Nej jaaag kan inget om datorer" som om de var stolta över det. Då talar vi ändå om människor som faktiskt klarat att ta en akademisk examen!
Det är alltså de människor som då en ikon på datorns skrivbord flyttat på sig kallar på supporten och klagar på att "datan är trasig".
Jag har även en del erfarenhet av universitetsvärlden, dock inte från egna studier. Där har jag sett ganska tydligt att humanister föraktfullt ser ner på teknologer och gärna pratar om att teknologer borde läsa mer humaniora.
Min erfarenhet är dock att teknologer ofta har ganska mycket insikt i och intresse av humaniora, medan humanister sätter en ära i att vara tekniska idioter. Snarare borde alltså humanisterna tvingas läsa ett visst antal poäng teknologiska ämnen för att få lite mer bredd på sin kunskap.
Och det borde vara självklart att man när man anställer en person i ett företag eller en organisation där datorn är ett viktigt arbetsredskap kräver att personen skall åtminstone hjälpligt kunna använda detta redskap.
Att göra som idag är att jämföra med att man anställer en snickare trots att han/hon kan med stolt röst säga att "Nej jaaag kan inget om hammare!".
Tack för tips till strokeforskaren - har tagit med om kolesterolmyt, margarintillvrkning m.m.
SvaraRaderaBoktips - "why Freud was wrong", finns i pocket och slår hål på myten om Mammas fel lika bra som Ravnskov om kolesterol. Mailade Yrsa Stenius om det tipset, hon är superfreudian, fick inget svar.