http://www.ihe.se/publiceringar/ihe_e-rapport_2005_3.htm
//Zac
Indirekta kostnader till följd av sjukdomar relaterade till övervikt och fetmaKan detta verkligen stämma? Då är det ju dubbel idioti att inte livsmedelsverket tittar över sina rekommendationer som ju faktiskt inte gett något resultat överhuvudtaget sedan 1989 då nyckelhålsmärkningen kom... Dags att uppdatera sig tycker jag...
Syftet med studien var att skatta indirekta kostnader som kan relateras till övervikt och fetma i Sverige. Resultaten visar att de indirekta kostnaderna uppgår till 12,4 miljarder kronor år 2003. Till indirekta kostnader räknas de kostnader som uppkommer till följd av att en person med övervikt eller fetma i arbetsför ålder inte kan arbeta på grund av sin sjukdom. Beräkningen omfattar produktionsbortfall till följd av sjukskrivning, beviljad sjukersättning eller dödsfall före uppnådd pensionsålder. Rapporten har finansierats av Livsmedelsverket.
Ställd mot motionsvanorna?
AB: Slöa svenskar kostar staten sex miljarder
Svenskarnas bristande motionsvanor kostar staten sex miljarder kronor per år.Och jämförelsen med cigarettrökning blir nästan direkt pinsam när man ställer den mot de indirekta kostnaderna för fetma som uppgick till 12,4 miljarder kronor år 2003...
De alarmerande siffrorna avslöjas i en unik studie i dag.
- Det måste bli en väckarklocka för politiker på alla nivåer, säger Eva Bjernudd, ordförande i Frisam, Friluftsorganisationer i samverkan.
[...]
Summan landar årligen på sex miljarder kronor. Som jämförelse kan nämnas att cigarettrökning enligt en liknande studie 2001 kostade staten 8,3 miljarder kronor.
Effektiviteten?
Men hur effektivt är det att motionera mot fetma, förutom att faktiskt många obesa har svårt att röra sig överhuvudtaget så är det onekligen en lätt lösning att helt sonika bara säga till en tjockis att "rör på dig!". Men är det så enkelt? Det ska jag titta på i något/några blogginlägg framledes.//Zac
Läs gärna mitt gamla inlägg om motionsmyten: http://johannaskost.blogspot.com/2006/11/motionsmyten.html
SvaraRaderaEn stor fördel med motion är ju att folk inte småäter under tiden som de motionerar utan äter ordentligt efteråt istället. De kanske inte går ner i vikt men många får nog bättre matvanor iaf.
Jättebra inlägg som vanligt, Johanna!
SvaraRaderaJag har också berört motionens övertalighet vid viktnedgång i så skilda inlägg som:
'Barnfetma'
och
'Träning och viktnedgång - helt nytt inlägg!.
Men att träna är ett tveeggat svärd, dietister tjatar ofta om hur det på något magiskt vis är hungerdämpande – all min erfarenhet och allt vad jag någonsin sett pekar med 100% säkerhet på att motion/aktiviteter ökar aptiten kraftigt. Och det är ju givetvis inget problem i vanliga fall, men när det gäller en bantande, som redan har problem i och med att hungerdjävulen river i inälvorna…
Nej, det är inget jag rekommenderar alls. Lite ökad vardagsmotion, typ trapporna istället för hissen, en promenad etc är i mitt tycke oerhört mycket effektivare över tid. Men det gäller kraftigt överviktiga som sagt.
//Zac