Fortsätt till huvudinnehåll

Björklund?!

Jag tror att ledarskiktet i alliansen nu andas ut, det tycks bli Jan Björklund som efterträder Leijonborg i höst. Det innebär nog att folkpartiets politik står fast, och jag antar att även Leijonborg andas ut - nu ser det ut som om partiet kommer att fortsätta på den utstakade väg som han, och för all del Björklund, stakat ut. Rent personligen tycker jag det är synd, jag hade hoppats på att någon skulle ta den vakanta platsen för socialliberaler som funnits i riksdagen alltför länge.

Vem är då denne Björklund?

Mystiskt nog så är han en av dem som kanske egentligen borde vara mest nedkletade av den folkpartistiska spionskandalen - han är den som mest använt material som olagligen hämtats ifrån socialdemokraternas intranät. Nu tror jag faktiskt inte att han personligen visste omständigheterna, men att han inte är dummare än att han förstod att detta inte var kritvit information och att man inte efterforskar källan - det ska ingen komma att inbilla mig. Jag tror att han kommer att profilera sig ännu mer som en hök, snällismen får fortsätta huka i skuggorna. Om nu någon vågar peka på problemen med projektet "att ställa krav är att bry sig" faktiskt också inbegriper Björklund som är en av de som drivit frågorna hålrdast och varit en av författarna till fp:s nya inriktning.
Ska jag sammanfatta min åsikt om honom så ser jag honom som en populistisk, målmedveten politiker med hårdför framtoning. Jag tror att han skulle ha väldigt svårt att bemästra affärer, precis som som företrädare. I frågor som gäller övervakningssamhället så är han en uttalad medlöpare, tyvärr...

Mobiler

Han har gjort sig ett namn inom skolpolitiken där han propsat på hårdare tag och mer regler.
Nu ska ungdomarna minsann inte få prata i mobilen under lektionerna!
Fick de verkligen det förut? Vansinne!

Flytta mobbarna

Samma sak här - är det inte en självklarhet? Kan någon verkligen opponera mot detta? Men den till synes enkla, lite populistiska lösningen har en baksida som är belamrad med problem...
Vem ska ta emot mobbarna?
Huvuvparten av de som mobbar är inte mönsterelever, utan problembarn. Det lär knappast vara med öppna armar som man tar emot dem på en annan skola. Och det lär ytterligare ta av de redan knappa resurserna. Knappast en lösning i längden...

Flumskolan och läroplanerna

Och det här med flumskolan? Är det ett uttryck för bristande disciplin, kepsar, mobiltelefoner och mobboffer som flyttar?
Var sjutton kommer det ifrån?
Skolan är skyldig till att följa sitt styrdokument, i skolans fall är det läroplanerna. I dessa så beskrivs skolans värdegrund, uppdrag, mål och riktlinjer för arbetet.
Sålunda - om nu skolan verkligen har blivit en flumskolamåste detta på något sätt ha sanktionerats i läroplanen.
Om vi således tar en titt på de läroplaner som föreligger idag så är det:

  • Läroplan för förskolan (Lpfö 98)
  • Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo 94)
  • Läroplan för de frivilliga skolformerna (Lpf 94)

Är det bara jag som ser i syne?

Nej, tydligen inte - samtliga dessa läroplaner är satta av ett borgligt styre!?
Men kanske så var flumskolan på så kraftig frammarch och fördärvad att inte ens en hård, disciplinerad borgerlig skolplan skulle kunna ändra på utvecklingen?
Men då tar vi en titt på den tidigare läroplanen, Lpo 80 - Hoppsan! Där var det återigen en borgerlig regering som satt riktlinjerna?
Mysko detta - men nog är det väl ändå socialisternas fel att det bedrivs en flumskola idag? Faktum är att man måste gå tillbaka ända tills 1967 för att hitta en läroplan som (s) varit med och utformat...
Riktigt usel retorik i mitt tycke! Björklund har nog en del att prata om i alliansledningen om hur deras företrädare tydligen lade grunden för flumskolan!

Blockpolitiken

Gränsen mellan de allierade och oppositionen lär inte flyttas en millimeter av partiledarbytet i folkpartiet. Björklund har varit så nära i skuggan bakom Lejonborg att det knappast inte kommer bli några problem med att stiga in och köra vidare. Ett problem är om inte partiledarbytet ger genomslag i media och i opinionundersökningarna, då lär Björklund och fp-ledningen snabbt försöka profilera sig för att vinna tillbaka lite väljare. Det kommer att bli intressant att se vad som händer. Om nu Björklund fortsätter med betongliberalismen så är fp dömda att kannibalisera på sina kollegor inom alliansen, de lär inte med en hårdför liberal politik lyckas locka till sig några tvehågsna väljare från vänsterblocket.
Om å andra sidan Björklund väljer att plocka upp den socialliberala fanan så lämnar han fältet fritt för väljarflykt inåt alliansen, men han kommer då att kunna knapra åt sig väljare från Socialdemokraterna. Men på bekostnad av att man tappar homogeniteten i allianssamarbetet.
Svårt läge faktiskt.

Westerbergs första effekt?

Bengt Westerberg hade namn om sig att vara en riktigt hård konservativ liberal, framför allt när det gällde budgetarbete, men ändrade helt bana när han tog över ledarskapet i fp. Han drev folkpartiet rejält åt vänster, med samarbete med socialdemokraterna och en framträdande human och generös flyktingpolitik. Det ögonblick jag mest högaktar honom för är när han klev ur soffan när Bert & Ian kom och satte sig. Det är inte ofta man ser politiker som står upp för sina övertygelser, även när det gäller att utmana nästan 7% av väljarna. Det måste svidit som piskrapp för varje beslut i regeringen som var beroende av vågmästarna i Ny demokrati, men en blandning av tur och skicklighet gjorde att ND inte fick något inflytande alls - under den mandatperioden.
Så helt otroligt att Björklund trots sin bakgrund skulle kunna göra helt om är det alltså inte.

Intressanta tider väntar oss, framför allt som regeringen dras med dåliga opinionssiffor in på höstkanten.


//Zac


Kommentarer

  1. > Nej, tydligen inte - samtliga
    > dessa läroplaner är satta av
    > ett borgligt styre!?

    jo, du ser i syne, inte mindre än 5 gånger har sossarna ändrat i läroplanen (dock utan att byta namn på den)

    1997:12 Ändringsföreskrift
    1998:15 Ändringsföreskrift
    2000:146 Ändringsföreskrift
    2003:17 Ändringsföreskrift
    2006:23 Ändringsföreskrift

    SvaraRadera
  2. Jag som trodde att "flumskolan" räknades som socialdemokratisk skolpolitik från slutet på 60-talet och framåt? Då fanns det ingen flumskola mellan 1980 och 1997?

    Däremot är det bra att det idag satsas på att eleverna skall förvärva kunskaper. Jag blir dock lite orolig när man numera ifrån skolhåll bjuder över varandra med vad jag i många fall skulle kalla flum för att få elevernas så eftertraktade skolpeng... Det fria gymnasievalet och friskolereformen är inte heller andra reformer som jag tror kommer motverka "flum". Men samtidigt är det viktigt att låta oss välja själva, men man skall vara medveten om att resultatet blir en kraftig segregering redan som barn. Något som jag alltid tyckt var fel med socialdemokratisk skolpolitik var det där med att alla skall med. Det är onekligen fel att många gånger hålla tillbaka duktiga elever för att vänta in de sämre...


    //Zac


    //Zac

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Spam, rasistiska och liknande kommentarer tas omedelbart bort. Ovidkommande, reklaminriktade och förvirrade kommentarer kan också tas bort utan misskund.
Inlägg äldre än en månad modereras, så ha tålamod för publiceringen.
Kontakta mig om du tycker dig ha blivit felbehandlad eller om du vill anmäla någon opassande kommentar.
Och du, snälla, håll dig till ämnet.
Alla kommentatorer står för sina egna åsikter.

Populära inlägg i den här bloggen

Smidigt med Gmail m fl

Oj vilken enkel och smidig liten länkhjälp jag sprang på för ett tag sedan. Tipset förutsätter för övrigt att man använder gmail . GmailThis! <-- Dra och släpp länken till vänster på ditt bokmärksfält. När du sedan markerar något på någon sida som du vill skicka till någon så klicka sedan på länken du sparat och vips! så har du ett snyggt förpackat mail med allt du behöver. Rekommenderas. TinyURL Jag har ytterligare en, som också är riktigt bra - tinyURL . När man stöter på länkar som är kilometerlååååånga så har vi en tjänst här som kortar ner dem betydligt. Inte minst är det av nytta i många mailprogram etc som har en förmåga att radbryta mitt i länkarna vilket är riktigt skitirriterande... TinyURL! <-- Gör samma sak med denna. Supersmidigt och rekommenderas å det grövsta! //Zac EDIT: Har uppdaterat så att länkarna faktiskt fungerar, såg det när jag höll på med ' Vem länkar vem? ' :o)

Enkelt matematik med SD:s egna siffror

Sverigedemokraterna(SD) går ut hårt med sin våldtäktsstatistik. Ingen direkt överraskning att man håller sig till noga utvalda siffror som styrker partiets genomgående tes att det är invandrare och invandringspolitiken bakom alla problem i samhället. Ettsvarspartiet Jag blir så road av anklagelsen från SD-håll att Piratpartiet "bara är ett enfrågeparti". Och visst så är det - det är bara demokratin som är i riskzonen och förtjänar denna fråga. SD är dock och förblir ett ettsvarsparti - "det är invandringens fel". Försök att ställa vilken fråga som helst, svaret kommer bli "det är invandringens fel". Lite mer jämförelser i slutet... Men våldtäkterna har ju ökat JÄTTEMYCKET?? Den lavinartade svenska ökningen är, precis som de flesta egentligen vet - att man låtit våltäktsbegreppet innefatta en massa andra sexuella brott ( mm ) - inte som SD ohederligt låtsas påvisa att ökningen enbart handlar om flyktingströmmarna. Mer socialklass 3 än "kultur"?

Plötsligt händer det!

.. ja, undertecknad kommer rekommendera och nicka medkännande med en ledarartikel från Aftonbladet av, ingen mindre än, Anders Lindberg . Men under personkonflikter och anklagelser kors och tvärs i Vänster­partiet finns en genuin värdekonflikt där religiösa traditioner och jämställdhet ibland hamnar på kollisionskurs. Och hedersproblematik är inget teoretiskt problem. Ungdomsstyrelsen uppskattade 2009 att ungefär 70 000 ungdomar, främst flickor mellan 16 och 25 år, begränsas i exempelvis val av partner. I dag är det möjligen ännu fler. Amineh Kakabaveh har nog en poäng i att den svenska vänstern i bred ­mening inte till fullo tagit till sig vidden av detta. Mordet på Fadime var en väckarklocka och mycket har hänt sedan 2002. Men tyvärr inte tillräckligt. Vänstern har ett rejält internt arbete att göra. Att kombinera synen på människor som fria varelser med egen vilja och kulturella strömningar som går på tvärs är inte enkelt.